Dobur regulatora ciśnienia paliwa pod DF I 16v

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Dobur regulatora ciśnienia paliwa pod DF I 16v

Post autor: Marszall » śr lip 21, 2010 08:50

Witam.
Sprawa ma sie następująco nabyłem listwę od 1.8T ABU z tym że w listwie tej chcąc zachować wyprowadzenia króćców z lewej strony regulator ciśnienia wadzi o kolektor toteż go uciołem i zaspawałem miejsce po nim. Została mi więc listwa z jednym króćcem.

I teraz pytanie co najlepiej zrobić:

1: wspawać orginalny regulator z tej listwy po drugiej stronie tylko na 3 bary zmienić
2: dorobić flansze pod regulator ori z G60 (słyszałem że te małe regulatory nie wyrabiaja na pompie z KR)
3: dospawać jeszcze jeden kruciec i dać uniwersalny regulator z manometrem?

4: j.w. tylko na jednym króćcu (da sie to wógóle?)

Później wrzuce foto listwy

BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr lip 21, 2010 11:03

Marszall pisze:Sprawa ma sie następująco nabyłem listwę od 1.8T ABU z tym że w listwie tej chcąc zachować wyprowadzenia króćców z lewej strony regulator ciśnienia wadzi o kolektor toteż go uciołem i zaspawałem miejsce po nim. Została mi więc listwa z jednym króćcem.
montowałem takich listew już troche i żadna mi o nic nie wadziła, jak tobie się udało??

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » śr lip 21, 2010 11:36

listwa z ABU jest prostokątna inna niż np w ADR j ednej strony jest regulator a z drugiej krócce, jak dasz regulator z lewej strony (patrząc na silnik) to nie wadzi ale króćce są na prawo a ja tak nie chce.

Można dac odpowiednio wysoko listwe i też nie wadzi ale ja chce żeby listwa leżała na samym kolektorze (długość moich przedłużek to 56 mm więc niewiele)

Pokaże foto to może troche rozjaśni

Awatar użytkownika
mustang877
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: mustang877 » śr lip 21, 2010 11:50

ja tez mam kwadratową listwę i nie wadzi o nic, tylko faktem jest że moje przedłużki sa 9mm dłuższe a, najłatwiej by było przespawać krućce na lewą strone i nic by wtedy nie wadziło

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » śr lip 21, 2010 17:00

mustang877 pisze:ja tez mam kwadratową listwę i nie wadzi o nic, tylko faktem jest że moje przedłużki sa 9mm dłuższe a, najłatwiej by było przespawać krućce na lewą strone i nic by wtedy nie wadziło
nie wadzi bo masz po lewej stronie regulator!!!

[ Dodano: 21 Lip 2010 17:09 ]
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tam gdzie zaspawane byłregulator ciśnienia.

Da sie to zrobić na jednym krućcu?

[ Dodano: 21 Lip 2010 19:23 ]
Tutaj widać że jednak by wadziło tam gdzie ucięte tam był regulator:
Obrazek

odległośc od kolektora 1mm:
Obrazek

A tak wygląda całość, jest jeszcze miejsce aby puścić górą rurkę do regulatora albo wwiercić się zaraz na początku
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lip 21, 2010 17:27 przez Marszall, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
mustang877
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: mustang877 » śr lip 21, 2010 22:26

dospawaj teraz regulator z lewej strony i pod regulatorem wypuśc drugi kruciec, moim zdaniem to najprostsze rozwiązanie.
tylko moje pytanie brzmi czy zostawiasz pompę z KR czy bedziesz zmianiał na 3 BAR? bo jeśli zostawisz pompę to tak jak mowisz ten seryjny regulator może puszczać i wtedy bylo by lepiej dorbić flanszę i zamontować od PF/PB/PG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”