Jaki olej do skrzyni biegów

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Jaki olej do skrzyni biegów

Post autor: Duber » ndz lip 26, 2009 20:15

Witam,dzis mnie cos zdenerwowało,mianowicie gdy przycislem na jedynce do ponad 6tys obr zgrzytło mi przy wbijaniu na drugi bieg.powtórzylo mi sie to 1-2 razy.nigdy tego niemialem.nigdy niebyl sprawdzany ani uzupelniany olej w skrzyni.jednak mysle czy tu synchronizator sie nie kończy.wszystkie biegi chodza elegancko.zadnych zgrzytów itp.tylko te wbijanie na 2 bieg przy ponad 6tys ponizej jest ok.teraz chce wymienic olej.mase postow przeczytałem i mase zdań.jechac do ASO i kupic ori czy cos z motula,valvo.przebieg auta to teoretycznie 180tys.zadszy olej ponoc szybciej sie z synchronizatorów wyciska itp...więc jaka klasa najlepsza i marka? :pub:

[ Dodano: Nie Lip 26, 2009 20:18 ]
wiem ze na forum(w technicznym) pisane byly oleje jakie dać ale zazwyczaj to oleje "powszechne" i mało kto slyszał o "lepszych"

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » ndz lip 26, 2009 22:15

olej 75W90 klasa GL4, producent ma mniejsze znaczenie. Ważne żeby lepkość i klasa sie zgadzały.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt lip 28, 2009 19:25

zaden sklem niemial oleju do skrzyni poza ala "hipolem czy mixolem" wiec kupiłem w ASO wedlug katalogu jaki idzie oryginalnie(fabrycznie).teraz pytanko,czy olej do skrzyni ma byc zadki?bo jest prawie jak woda hmm.taki to olej :chytry: zadnych oznaczen na nim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”