Montaż wtrysków paliwa - głębokość osadzenia

Forum techniczne związane z silnikami VR6

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » ndz lut 12, 2012 21:07

Witam

Podczas wkładania wtrysków zaczęło zastanawiać mnie na jaką głębokość mają wejść do kolektora. Nigdy tego nie robiłem i nie mam doświadczenia.
Wcisnąłem je tak głęboko na ile pozwalała mocowanie do kolektora bo wg mnie jest to dystans, który określa jak głęboko możemy je włożyć.
Podejrzałem w drugim silniku, który stoi w garażu i tam są głębiej wciśnięte. W silniku, który składam jest tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Wtrysk zaznaczony strzałką po lewej wszedł głębiej ale kosztem delikatnego wykrzywienia listwy.
Pytanie: jak głęboko mają być osadzone wtryskiwacze? I czy delikatna różnica między jednym i drugim może mieć znaczenie na pracę silnika?

Awatar użytkownika
Wujek Piasek
Ziomek
Ziomek
Kontakt:

Post autor: Wujek Piasek » wt lut 14, 2012 00:43

te oringi co masz zaznaczone strzałkami, raczej powinny znajdować się w "środku", bo tak jak teraz to raczej nie jest za bardzo szczelne ;)

Moj sleep'er Mk2 VR6 : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=428066" onclick="window.open(this.href);return false; ;) --> BYŁ
Moja Jetta A2 Coupe w brązie : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=533072" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » wt lut 14, 2012 18:25

Wujek Piasek pisze:te oringi co masz zaznaczone strzałkami, raczej powinny znajdować się w "środku"
Oringów nie widać na zdjęciu przecież. Tak wyglądają wtryski luzem:

Obrazek

U mnie na środkowym zdjęciu po prawej widać kawałek żółtego już w kolektorze i jeszcze głębiej jest dopiero oring. On już jest dosyć ciasno wciśnięty ale jak widać po lewej da się jeszcze głębiej.
Bardziej mi zależy na opinii kogoś z doświadczeniem kto to składa bo domysły to wiadomo... ;)

Awatar użytkownika
OLI88
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: OLI88 » wt lut 14, 2012 18:52

wiesz czemu masz to skopane??? bo masz krzywa listwe wtryskowa :bajer:
na listwie wtryskowej masz 4 lapki mocujace , gdy dotykaja one miejsc w ktore wkrecasz srubke aby przykrecic listwe do kolektora wtedy jest to prawidlowo zrobione.

Obrazek

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » wt lut 14, 2012 22:49

Oli, krzywa to jest teraz z jednej strony jak widać na zdjęciu bo ten skrajny wtrysk chciałem wcisnąć mocniej. Listwa jest przykręcona na wszystkie łapki mocujące. Widać na zdjęciu, że 2 z przodu są przykręcone, 2 z tyłu też są załapane. Nic przy łapkach nie jest powyginane. Zastanawia mnie to bo jak wyciągałem to raczej nie było żadnych problemów ale też błąd, że nie spojrzałem jak to wyglądało. W drugim silniku są ewidentnie mocniej wciśnięte.
No jakoś to zmodyfikuję, żeby weszło głębiej i tyle... Dzięki.

Awatar użytkownika
Adanio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Adanio » śr lut 15, 2012 01:43

Kolego, błędu szukasz nie z tej strony wtrysku. Masz je za głęboko włożone w listwę wtryskową i dlatego nie wchodzą Ci w kolektor tak głęboko jak powinny.
Te klamerki trzymające wtrysk masz teraz założone na drugiej szczelince, zdejmij je, wysuń wtryski a klamerki złóż na pierwszą szczelinkę i wszystko będzie pasowało jak fabryka przykazała, bez żadnych rozwiązań siłowych i wyginania szlifowania itp. Wiem ze wtrysk będzie się bardziej gibał i będzie wyglądało ze jest lipa i że niby teraz jest lepiej ale uwierz mi że jest źle.

Awatar użytkownika
OLI88
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: OLI88 » śr lut 15, 2012 06:01

Adanio, dobrze mowisz , że jak sie przełoży na ta drugą szczeline będzie siedzieć głebiej, ale wtedy tak jak powiedziałeś wtryski się gibią i wygląda to na tantede ale tak musi być

Obrazek

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » śr lut 15, 2012 11:14

Adanio pisze:Masz je za głęboko włożone w listwę wtryskową i dlatego nie wchodzą Ci w kolektor tak głęboko jak powinny.
Jakie to proste i oczywiste :panna: Adanio, pięknie to wychwyciłeś! Zmyliło mnie to, że podczas wkładania w listwę od razu weszły tak głęboko, że podsunęły się pod ten drugi rowek. O istnieniu tego pierwszego nawet nie wiedziałem podczas składania. Już poprawiłem i siedzą cacy.
Podziękował panowie :pub:

Awatar użytkownika
Dziku VR6
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Kontakt:

Post autor: Dziku VR6 » śr lut 15, 2012 11:16

Nałoży sie kolektor i nie widać będzie :P

Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień

ODPOWIEDZ

Wróć do „VR6”