Montaż nawigacji golf mk4 z b5fl
Jeśli masz A lub B to nie czyta map dx i możesz zapomnieć o mapie polski. Wrzuć zdjęcie z numerem seryjnym nawigacji.
Ja sprawdzałem sh sw tam mam 102, ale wyczytałem, że chodzi tutaj o linijkę NAV HW, tej w ogóle nie mam. Na jednym z for wyczytałem, że muszę mieć płytę nawigacji w napędzi, czy to prawda? W innym przypadku ta linijka jest pusta.
Tak to wygląda (proszę zerknąć jak wchodzi byle jaka płyta do navi i wciąż nie jest wciągana do środka):
Uploaded with ImageShack.us
Czy tak powinno być?
Do radyjka dostałem taką skrzyneczkę, którą wrzucałem już wyżej:
Jest to prawdopodobnie jakiś tuner? Czy to może świadczyć o tym, że jest to nowsza wersja navi niż a/b?
Tak to wygląda (proszę zerknąć jak wchodzi byle jaka płyta do navi i wciąż nie jest wciągana do środka):
Uploaded with ImageShack.us
Czy tak powinno być?
Do radyjka dostałem taką skrzyneczkę, którą wrzucałem już wyżej:
Jest to prawdopodobnie jakiś tuner? Czy to może świadczyć o tym, że jest to nowsza wersja navi niż a/b?
W navi masz zepsuty albo zakleszczony napęd. Istnieje tez możliwość że w napędzie jest płyta w NaviPlus odpowiedniku MFD z Audi spotkałem się z taką sytuacją że zablokowany był napęd i dopiero przy pomocy vaga navi wypluła płytę.
Ta puszka to tuner TMC ale on występuje we wszystkich wersjach. Najprościej jest wyjąć navi i zczytać numery z boku. Po nich jednoznacznie określisz czy navi czyta mapy DX.
Ta puszka to tuner TMC ale on występuje we wszystkich wersjach. Najprościej jest wyjąć navi i zczytać numery z boku. Po nich jednoznacznie określisz czy navi czyta mapy DX.
Masz wersję A albo B bo kod 0102 i 0101 to wersja A i B. Jak byś miał 1001 bądz 1002 to jest C i D
Bez dymu nie ma ognia... TDI
Właśnie nie. INteresuje mnie linijka NAV HW. Temat olałem, bo nie działa coś z tym płytami. Tzn. żadnej płyty nie ma w środku, nie zakleszczyła się, a ja żadnej nie mogę wrzucić. Tak jakby mi coś z tym mechanizmem się stało. Szkoda mojej roboty i kupna wszystkiego, kiedy za tą samą cenę, a mniejszy nakład pracy mogę chyba kupić zwykłą navi, podklejaną pod szybkę
-
- Ma gadane
- Kontakt:
witam mam okazje zakupic MFD w niskiej cenie tylko bez kodu.Czy jest mozliwosc odblokoania tego radyjka?
Zakupie MK IV w dieslu ładnego i zadbanego.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
http://allegro.pl/vw-mfd2-mfd-2-tuareg- ... 73624.html" onclick="window.open(this.href);return false;
co powiecie o tej nawigacji? zapewne żeby podłączyć ja do auta (mk3) potrzebuje do tego antenę gps, podpiąć sygnał z prędkościomierza i... ??
skoro ma wejście na karty sd to zmieniarka nie jest mi potrzebna, a jak kwestia podpięcia wzmacniacza pod to?
co powiecie o tej nawigacji? zapewne żeby podłączyć ja do auta (mk3) potrzebuje do tego antenę gps, podpiąć sygnał z prędkościomierza i... ??
skoro ma wejście na karty sd to zmieniarka nie jest mi potrzebna, a jak kwestia podpięcia wzmacniacza pod to?
Re: Montaż nawigacji golf mk4 z b5fl
Jak twój miks mk3/mk4 posiada szynę CAN to może tak. Sygnał prędkości jest brany przez CAN. Dodatkowo radio jest też przez CAN sterowane ale to jest do obejścia przez CAN adapter.matisim pisze:http://allegro.pl/vw-mfd2-mfd-2-tuareg- ... 73624.html
Wzmacniacz bez problemu podepniesz do wyjścia liniowego przez przejściówkę z RCA.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Tak, sterownik silnika jest z can, aktualnie Licznik mam z a3 i CAN jest w nim włączony żeby było spalanie itp, niebawem będę chciał założyć kompletne ESP z mk4 i chce to wszystko spasować żeby działo i wtedy mogę myśleć o navi. Ta nawigacja co pokazałem będzie działać z licznikiem? Tzn komunikaty będą sie wyświetlać? Co masz na myśli pisząc, że radio jest sterowane przez CAN?
Sygnał prędkości wystarczy jak podepnę z licznika?
Myślę też o kierownicy multi z passata ale nie wiem czy to nie zbędny bajer
Sygnał prędkości wystarczy jak podepnę z licznika?
Myślę też o kierownicy multi z passata ale nie wiem czy to nie zbędny bajer
CAN steruje podświetleniem włączaniem po stacyjce funkcją GALA itp.
Jak jest Full FIS to jest szansa że zadziała.
Sygnał prędkości idzie po CAN z licznika + antena GPS i ma działać.
Jak jest Full FIS to jest szansa że zadziała.
Sygnał prędkości idzie po CAN z licznika + antena GPS i ma działać.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
A żeby mieć ten can pod radio to trzeba mieć moduł komfortu z can czy to jest jakiś inny układ? Bo jeśli wszystko idzie przez moduł komfortu, to wystarczy że taki zakupię, podepnę mu zasilanie, pod niego włącznik świateł, tą navi i tyle?Ewentualnie jak coś to da to można połączyć licznik i ECU z tym modułem i będzie już prawie mk3 z CANem
Licznik oczywiście full fis
w sumie to sie zastanawiam czy nie lepiej było by dorwać cała instalację z mk4 i zrobić wszystko od nowa na tej instalacji z mk4...
Licznik oczywiście full fis
w sumie to sie zastanawiam czy nie lepiej było by dorwać cała instalację z mk4 i zrobić wszystko od nowa na tej instalacji z mk4...
Panowie dopytam zorientowanych dla pewności. Żeby uruchomić mfd "d" konieczny jest ten adapter https://car-tronic.pl/adapter-plugplay- ... -p190.html
czy można się bez niego obyć?
I jeszcze jedno pytanie czy jeśli mam tylko mapę a nie mam jeszcze wpiętej anteny gps nawigacja się uruchamia normalnie?
U mnie jest cały czas tylko komunikat o uaktywnianiu mapy i żeby czekać. Nie wiem czy ma to jakiś związek z brakiem anteny, brakiem w/w adaptera czy ewentualnie mapa do wymiany. Chce zamówić antenę i żeby nie zamawiać dwa razy, dlatego pytam. Z góry dzięki za podpowiedzi.
czy można się bez niego obyć?
I jeszcze jedno pytanie czy jeśli mam tylko mapę a nie mam jeszcze wpiętej anteny gps nawigacja się uruchamia normalnie?
U mnie jest cały czas tylko komunikat o uaktywnianiu mapy i żeby czekać. Nie wiem czy ma to jakiś związek z brakiem anteny, brakiem w/w adaptera czy ewentualnie mapa do wymiany. Chce zamówić antenę i żeby nie zamawiać dwa razy, dlatego pytam. Z góry dzięki za podpowiedzi.