Zakłócenia pochodzące z agregatu chłodniczego...
Przy założeniu, że masz sprawną miarke w radiu (ten wskaźnik po lewej stronie). Przy odbiorze powinien się wychylać. Pytanie jak mocno się wychyla. Odczytujesz wartości z dołu (na białym pasku) czyli Signal.
Cobra 29 może radę dać. A może i nie dać. Z radiami jest tak, że w niektórych sytuacjach jakiś noname może sobie poradzić lepiej od innego, bardziej markowego (teoretycznie lepszego) sprzętu.
Możesz jeszcze sprawdzić czy jakiś głośnik z filtrem nie da rady. Niekoniecznie musi to być DSP. Szału pewnie nie będzie, ale może to być kolejny kawałeczek, który zminimalizuje w jakiś sposób uciążliwość.
Cobra 29 może radę dać. A może i nie dać. Z radiami jest tak, że w niektórych sytuacjach jakiś noname może sobie poradzić lepiej od innego, bardziej markowego (teoretycznie lepszego) sprzętu.
Możesz jeszcze sprawdzić czy jakiś głośnik z filtrem nie da rady. Niekoniecznie musi to być DSP. Szału pewnie nie będzie, ale może to być kolejny kawałeczek, który zminimalizuje w jakiś sposób uciążliwość.
Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Cobra 29 odstaje od innych filtrami, poza tym ma bardzo dobry odbiornik. OT, typowe amerykańskie radio.
Musisz mieć radio z jakimkolwiek s-metrem. Czyli włączasz radio na wolnym kanale i patrzysz na miarce, na jakim poziomie jest sygnał zakłóceń. W radiach typu Uniden 520 masz 4 diody, Cobra 29 masz analogowy wychyłowy s-meter, dzięki któremu dokładniej określisz sygnał wchodzący do odbiornika.KrzychuGT pisze:A tak bardziej na chłopski rozum jak by można było i jak to się sprawdza...
W Stabo XM 4012 teoretycznie jest S-Metr.
ML'kę możesz sprawdzić.
Zmiana anteny na lepszą (dłuższą) ma na celu zwiększenie sygnału przychodzącego od dalszych stacji. Twój zakłócacz nie zmieni siły sygnału bo jest blisko. Wtedy można rf-gainem zmniejszyć czułość do poziomu gdy zakłocenie zniknie lub będzie cichuteńkie. Niestety, jeśli sieje Ci to z wysoką siłą, to niespecjalnie coś taka operacja da.
ML'kę możesz sprawdzić.
Zmiana anteny na lepszą (dłuższą) ma na celu zwiększenie sygnału przychodzącego od dalszych stacji. Twój zakłócacz nie zmieni siły sygnału bo jest blisko. Wtedy można rf-gainem zmniejszyć czułość do poziomu gdy zakłocenie zniknie lub będzie cichuteńkie. Niestety, jeśli sieje Ci to z wysoką siłą, to niespecjalnie coś taka operacja da.
Już rozumiem...
U mnie przy włączonym agregacie mieści się miedzy 1 a 3, a dokładniej wskaźnik jest przy samej 3...(poglądowe foto radia http://www.rosis-kleine-welt.de/manfred ... xm4012.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; mam takie samo)
U mnie przy włączonym agregacie mieści się miedzy 1 a 3, a dokładniej wskaźnik jest przy samej 3...(poglądowe foto radia http://www.rosis-kleine-welt.de/manfred ... xm4012.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; mam takie samo)
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Stary dobry sprzęt, modulacja jak z wiadra, ale ma swoje lata. Spróbuj najpierw inną antenę podpiąć i zmniejszać czułość, do poziomu, który da jakiś komfort, potem przy negatywnych wynikach zostają testy TRXów z lepszymi filtrami.
BTW: masz bardzo rzadki model z 4W AM
BTW: masz bardzo rzadki model z 4W AM
Mój błąd. znalazłem zdjęcie Stabo 4012n. Tam miarka jest odwrotnie. Jak masz identycznie jak na zdjęciu, które zamieściłeś, to interesuje Cię górna skala.
Ajj Panowie moje niedopatrzenie, bo radyjko jest właśnie z "n" na końcu jeśli ma to jakieś znaczenie...co nie zmienia faktu, że s-meter oscyluje wokół trójki...
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Ma tylko takie znaczenie, że to inna konstrukcja niż 4012 bez 'n' Pozostają Ci w/w przez nas testy.
No jutro będę testował z ML-ką, a potem ew wymiana radia...
No i podpiąłem ML-kę i jest słyszalna różnica...SQ skręcony na 1/3 (na starym bacie 3/4 żeby była cisza), "warczenie" jest dalej słyszalne ale jakby ciszej, nie tak uciążliwie...
Aaa i s-meter podczas pracy agregatu oscyluje tak mniej więcej między 1 a 2...
Aaa i s-meter podczas pracy agregatu oscyluje tak mniej więcej między 1 a 2...
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Można jeszcze spróbować podpiąć inne radio z lepszymi filtrami, jeśli oczywiście nadal nie jesteś usatysfakcjonowany i masz fundusze na dodatkową zabawę.
Miałem podpinać ojca A28, ale z nie wiadomych przyczyn umarło...
Puki co zainwestuje w antenkę, tylko takie pytanie: Sirio ML-145 i dalej o tym samym oznaczeniu Midland/Alan i President...są jakieś różnice miedzy nimi poza ceną? Bo wyglądem są niemal identyczne...
Puki co zainwestuje w antenkę, tylko takie pytanie: Sirio ML-145 i dalej o tym samym oznaczeniu Midland/Alan i President...są jakieś różnice miedzy nimi poza ceną? Bo wyglądem są niemal identyczne...
Pewnie VCO w tym Alanie padło. Niestety, ten typ tak ma.
Trochę mnie dziwi, że spadł sygnał zakłocenia. Jest w końcu tak blisko anteny, że nie powinno to dać aż tak dużej zmiany. Może ta ML'ka jest taka "głucha"...
Trochę mnie dziwi, że spadł sygnał zakłocenia. Jest w końcu tak blisko anteny, że nie powinno to dać aż tak dużej zmiany. Może ta ML'ka jest taka "głucha"...
tzn?Chmarski pisze:VCO
Co do Alana to włącza się, ale po wciśnięciu "gruszki" zero reakcji na s-meter, jedynie przełączają się diody z zielonej na czerwoną i nie ma żadnych szumów nawet po maksymalnym rozkręceniu...