Czy to dobre miejsce na antenę - VW Golf Mk3

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BartekGib » wt lip 06, 2010 19:56

VDO - Blink świetnie mówi - zrób tak jak ja. Ja POLECAM JAK NAJBARDZIEJ !

Jutro porobię dokładne zdjęcia jak to wszystko wygląda i będziesz mógł konkretnie podpatrzeć. Jeżeli uchwyt - od razu ładuj się w Alan'a SPS-Inox. Może i zapłacisz koło 60 zł, ale masz pewność uchwytu, dobre trzymanie masy budy no i pewność, że po zimie nie będziesz miał rudej na uchwycie i pod uchwytem ......

Jutro rano porobię zdjęcia i wstawię. Zobaczysz, jak można pogodzić 2 metrowy bat z nadwoziem htb i chęcią posiadania dobrego sprzętu cb :cool:

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
CJ_New
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: CJ_New » wt lip 06, 2010 21:47

VDO - Blink, a jak jest z uszczelkami od magnesówki? bo mnie trochę to najbardziej zniechęca do jej posiadania... Byłaby wygodna z jednej strony, z drugiej - antenę na uchwyt miałbym w aucie zamontowaną tak, że żadne kable by mi się nie poniewierały :) przemyślę to jeszcze raz :)

edit: ewentualnie jeśli magnes to jaka długość byłaby optymalna i jakiej firmy?
Ostatnio zmieniony wt lip 06, 2010 21:48 przez CJ_New, łącznie zmieniany 1 raz.

VDO - Blink
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: VDO - Blink » śr lip 07, 2010 13:39

Tu nie chodzi o kable ale juz o same osiagi takiej anteny zamontowane na klapie. Ja bym ci szczerze polecal kupienie magnesowki i pod to kup folie ochronna bezbarwna i na pewno bedziesz zadowolony. ona nie zostawia sladow po odparzeniach i jest o wiele lepsza od gumowych podkladek. zanten na magnes to z metrowych polecam sirio as-100 a z 145cm to tez sirio lub president ml-145. Sunkery i Hustlery omijaj szerokim lukiem.

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BartekGib » śr lip 07, 2010 15:26

A AS-100 Mag można zamienić ewentualnie na Omega 27 właśnie od Sirio. Cena niewiele większa, bat czarny i sztywniejszy, parametry PODOBNO trochę lepsze.

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
CJ_New
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: CJ_New » śr lip 07, 2010 21:31

Kupiłem rano magnesówkę póki co i podkładkę na przejściowy okres - potestuje trochę, obadam trochę działanie i zasady CB i przerzucę się na coś bardziej wymagającego ;)

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BartekGib » śr lip 07, 2010 23:29

CJ_New pisze:Kupiłem rano magnesówkę póki co i podkładkę na przejściowy okres - potestuje trochę, obadam trochę działanie i zasady CB i przerzucę się na coś bardziej wymagającego ;)
To chociaż się pochwal co to za "machina" zawisła na Twoim dachu ;)

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Chmarski » czw lip 08, 2010 11:22

CJ_New pisze:odpowiedź godna profesjonalisty - panu już podziękuję w tym temacie i proszę o jego niezaśmiecanie - poczekam aż ktoś bardziej kompetentny się wypowie jak Bartek_Gib np.
Problem w tym, że własnie odpowiedź była jak najbardziej prawdziwa. Może chodzi tez o fakt, ze takiej anteny zazwyczaj nie trzeba składac przed wjazdem do garażu.
W samochodzie mojej małżonki, stoi antena na magnesie dokładnie na środku klapy bagażnika. Akurat wysokosciowo pasuje na tyle, że wjeżdża w domu do garażu i nie musi sie martwić zdejmowaniem anteny.

Na tej samej zasadzie, jak się zaprzesz na uchwyt, to w hatchbacku mk6 masz możliwośc zamontowania takiego uchwytu tuż nad zderzakiem. Gdzie indziej sie nie da. Czyli tracisz od cholery z długości anteny zanim wyjdzie ponad dach.

Pomysł z władowaniem anteny na dach w miejsce FM'ki, to najlepszy pomysł jesli nie chcesz robic drugiej dziury w dachu. Lepszy od uchwytu ze względu na lepszy kontakt z masą i lepsze umiejscowienie. Poczytaj o tym jak promieniują anteny w zalezności od miejsca montażu. Dlatego ja się zdecydowalem w sedanie na magnes na środku bagażnika a nie na uchwyt czy dziurę z boku.

FM'kę albo podpinasz przez splitera do anteny cb, albo kupujesz sobie wklejaną na szybę (to częstsze rozwiązanie i chyba lepsze).

Najlepsze przy kołku w serce jest to, że działa nie tylko na wampiry.

Awatar użytkownika
CJ_New
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: CJ_New » czw lip 08, 2010 11:49

Chmarski, to porównaj sobie jego wypowiedź i twoją wypowiedź na ten sam temat i przesłanie obu do laika jakim póki co jestem :bigok:
Póki co zdecydowałem się na magnes i niech taki zestaw jeździ, pobadam sobie trochę CB i w najbliższej przyszłości zdecyduję się na jakieś rozwiązanie ze stałą anteną :)

BartekGib, nie ma czym się chwalić - CBL813 110cm, bo mnie cena ML-145 z butów wyrwała w sklepie :P

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Chmarski » czw lip 08, 2010 12:08

CJ_New,
Poddałeś w wątpliwość sugerowane przez niego rozwiązanie (najlepsze w Twoim przypadku) i podrzuciłeś temat sedanów i montowania w nich anten. Prawda jest tak, ze akurat w sedanie dluga antena na środku dachu wygląda... no wygląda jak wygląda. I wiekszość pewnie dlatego tak montuje. Dlatego też dostałes taką informację. Są dodatkowe plusy takie umiejscowienia, które ja Ci podrzuciłem.
Nie zmienia to faktu, ze masz hatchbacka i dostałeś od niego bardzo dobrą i konkretną odpowiedź z opisem co i jak.
CJ_New pisze:mnie cena ML-145 z butów wyrwała w sklepie
Jeśli cena MLki wyrywa Cię z butów (chyba, że to był President - faktycznie za drogi) to nie jesteś gotowy na to by wywalać dziure w dachu.
To co kupiłeś raczej nie ma najlepszych opinii w świecie CB-maniaków. Zdecydowanie lepiej dołozyć te paredziesiąt złotych i kupić coś lepszego/trwalszego by za jakiś czas nie kupować kolejnej anteny bo ta tańsza dokonała żywaota wcześniej niż planowałeś.

Awatar użytkownika
CJ_New
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: CJ_New » czw lip 08, 2010 12:15

Jeśli chodzi o cenę to wyrwała mnie z butów nie z powodu cena/jakość tylko cena w stosunku do porównania cen z Allegro bo 179 zł to lekko przesadzona marża :P

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Chmarski » czw lip 08, 2010 12:34

To jesli to był President, to cena bardzo ok.
Jak Sirio... to faktycznie duzo taniej można wyrwać na alledrogo. Dorzuć do tego koszt przesyłki, koszt strojenia... i z Allegro wyjdzie Ci podobnie co w sklepie. Do tego dochodzi komfort obsługi gwarancyjnej jakby coś się działo.

Tak czy siak, w sklepie firmowym Alana w Warszawie ta antena kosztuje około 150 PLN i w cenie masz strojenie przy użyciu analizatora antenowego.
Być może w Twoich okolicach nie mają konkurencji i dlatego takie ceny rzucają. Z drugiej strony, podejrzewam, że w Warszawie jest wiecej klientów, więc przychód można sobie podciągnąć ilością sprzedanych anten przy niższej marży no i trzeba byc konkurencyjnym by sprzedać cokolwiek.

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BartekGib » czw lip 08, 2010 14:59

Tomek - wiesz jak to było ze mną ;) Anteny za setki złotych wydawały się skierowane do kompletnych maniaków, a stare radyjka powinno zostać odesłane do lamusa, bo radyjka z mnóstwem ekranów, podświetleń i LED'ów były o wiele wiele wiele lepsze. Człowiek śmigał na Wilsonie i chińskim Unidenie i myślał, że jest w miarę dobrze :) Po prostu trzeba co swoje wysłuchać, wypiszczeć, wyzakłócać i będzie ok.
Ostatnio zmieniony czw lip 08, 2010 15:00 przez BartekGib, łącznie zmieniany 1 raz.

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]

Chmarski
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Chmarski » czw lip 08, 2010 16:39

Widziałem jak Ci się oczy świeciły na widok tego potwora co to właśnie dotarł i był testowany. Gdyby nie grubość kabli zasilających... :bajer: miałbyś drugą co do mocy stację mobilną w Warszawie :helm:

Awatar użytkownika
BartekGib
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BartekGib » czw lip 08, 2010 20:28

Chmarski pisze:Widziałem jak Ci się oczy świeciły na widok tego potwora co to właśnie dotarł i był testowany. Gdyby nie grubość kabli zasilających... :bajer: miałbyś drugą co do mocy stację mobilną w Warszawie :helm:
Szczerze - to chyba będe zbierał na taki egzemplarz :D Może nie aż tak "prądożerny" ale miłoby było mieć takie "świecidełko" w autku :grin:

Narazie bazówki nie mogę planować, więc myślę, że trochę bym gonił po tej WWA z taką mocą :food:

64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”