Jak mam połaczyć wtyk od anteny?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak mam połaczyć wtyk od anteny?
Kupiłem antenkę Lemm AT-1000 EAGLE na uchwycie i na końcówce kabelka nie było wtyku UC-1. Jako że mało się w tym orientowałem, jakoś ze starej antenki zsunąłem stary wtyk, z nowego kabla zdrapałem trochę oplotu i nałożyłem końcówkę. I teraz moje pytanie? Czy dobrze zrobiłem? Bo doszły mnie słuchy że to bardzo źle i trzeba to polutować teraz, ale nie wiem jak ;/ ???
Poza tym nabyłem jeszcze Reflektometr Sunkera ale bez przejściówki tej krótkiej. Stąd też moje pytanie: Czy mogę sobie dorobić taką przejściówkę ze starego kabla od anteny CB? Jaka powinna być długa? Chodzi mi o takie coś: http://allegro.pl/item1011314895_kabel_ ... r_itp.html
Poza tym nabyłem jeszcze Reflektometr Sunkera ale bez przejściówki tej krótkiej. Stąd też moje pytanie: Czy mogę sobie dorobić taką przejściówkę ze starego kabla od anteny CB? Jaka powinna być długa? Chodzi mi o takie coś: http://allegro.pl/item1011314895_kabel_ ... r_itp.html
tak możesz kabelki mają przeważnie do 30cmVDO - Blink pisze:Czy mogę sobie dorobić taką przejściówkę ze starego kabla od anteny CB? Jaka powinna być długa? Chodzi mi o takie coś: http://allegro.pl/item101...tometr_itp.html
nic złego nie zrobiłeś, jeżeli dobrze kumam to końcówke sobie zmieniłeś tylko, przylutować to na pewno wiesz jak, na końcu wtyku kapnij cyną, chyba że czegoś nie rozumiem,VDO - Blink pisze:Kupiłem antenkę Lemm AT-1000 EAGLE na uchwycie i na końcówce kabelka nie było wtyku UC-1. Jako że mało się w tym orientowałem, jakoś ze starej antenki zsunąłem stary wtyk, z nowego kabla zdrapałem trochę oplotu i nałożyłem końcówkę. I teraz moje pytanie? Czy dobrze zrobiłem? Bo doszły mnie słuchy że to bardzo źle i trzeba to polutować teraz, ale nie wiem jak ;/ ???
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
u mnie na bazie nie mam zlutowanej wtyczki bo nie kupiłem cyny z lenistwa, swr nie zmienia się tylko dobrze wepchnij,
Pozdrówki
Pozdrówki
Ostatnio zmieniony sob maja 01, 2010 10:57 przez Mako, łącznie zmieniany 1 raz.
Tyle, ze bazowka nie podskaakuje co chwila na naszych drogach.
Mobilna powinno sie zrobic porzadnie jesli ma dobrze dzialac.
Wcielo mi pw od Ciebie po przeczytaniu. Ja moze jestem spaczony, ale u mnie to ma byc dobrze zrobione. Juz raz mi pojaralo koncowki w radiu jak mi zestroili antene w "nienajgorszym" serwisie w Warszawie.
Mobilna powinno sie zrobic porzadnie jesli ma dobrze dzialac.
Wcielo mi pw od Ciebie po przeczytaniu. Ja moze jestem spaczony, ale u mnie to ma byc dobrze zrobione. Juz raz mi pojaralo koncowki w radiu jak mi zestroili antene w "nienajgorszym" serwisie w Warszawie.
Ostatnio zmieniony sob maja 01, 2010 12:20 przez Chmarski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Więc polutowałem końcówki, zrobiłem przejściówkę i pomierzyłem. Trochę sięmotałem z tym mierzeniem, ale potem znalazłem na innych forach trochę informacji i obecnie mam wskazania 1,2 na 20 kanale a na 1 i 40 jest ok 1,4 SWR. Miałem nawet 1,1 na 20, ale mi miejsce nie pasowało bo się słabo antenka trzymała.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Aaaa, ten mój Alan to taki szumołap, że łapie byle co i czasami tylko sam szum słychać, a czyste rozmowy jak już to mam w promieniu 10km.Pomału też będe się rozglądał za lepszym radyjkiem. Teraz nawet porównania z innymi nie mam, a jak wiadomo, rozwijać się trzebaChmarski pisze:Aha, jesli chcesz miec wieksze zasiegi - radio musi troche szumiec
każdy na początku jeżeli nie miał z tym styczności wybierał tanie itd to norma ale z biegiem czasu kupisz coś lepszego może załapiesz bakcyla i wkręcisz się w to, ok koniec z mojej strony OT bo zaraz oberweVDO - Blink pisze:Aaaa, ten mój Alan to taki szumołap, że łapie byle co i czasami tylko sam szum słychać, a czyste rozmowy jak już to mam w promieniu 10km.Pomału też będe się rozglądał za lepszym radyjkiem. Teraz nawet porównania z innymi nie mam, a jak wiadomo, rozwijać się trzeba
Każde radio porozkręcane na full łapie szum. Pytanie tylko jeszcze jak ten szum brzmi w głośniku. Weźmiesz U520 i szumi, weźmiesz starego Presidenta Taylora i tez szumi. Tyle, że szum z Taylora jest dużo delikatniejszy niż szum z U520... to tak jakbyś słuchał "Dark Side of the Moon" z płyty SACD i tego samego z kasety magnetofonowej...VDO - Blink pisze:Aaaa, ten mój Alan to taki szumołap, że łapie byle co i czasami tylko sam szum słychać
Do tego dochodza filtry ANL i NB, niektóre radia mają jeszcze Hi-Cut lub Tone-Low.
A teraz herezje z mojej strony, czyli antena 2m do Warszawy jest anteną lepszą od Floridy.
Antena 2m zbiera więcej szumów? Nie sądzę. To co dla Floridy jest szumem, na 2m antenie jest zrozumiałym sygnałem. To co dla 2m anteny jest szumem dla Floridy jest niesłyszalne. W takim przypadku, skręcając sobie rf-gaina mozna mieć czysty i czytelny odbiór stacji, których na Floridzie nie słyszelibyśmy wcale przy jednoczesnym pozbyciu się szumów.
Jedyny plus krótkiej anteny to jej... krótkość i poręczność.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Trudno to określić. Ale zauważyłem, że wjeżdzając do obojętnie jakiej miejscowości (mniejszej lub większej) ten alan łapie szumy. Na trasie tego nie słychać gdy mam mam skręconego SQLa tak na granicy szum-ciocho. Ale wystarczy obojętnie jaka miejscowość i jest szum - tak jakby przechwytywał jakieś inne fale niewiadomno skąd. Ale ten Alan nie ma RF Gain ani innych filtrów więc się nie dziwie.Chmarski pisze:Pytanie tylko jeszcze jak ten szum brzmi w głośniku