Zamiana RNS300 na RNS510

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

Awatar użytkownika
efekt1
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn paź 15, 2012 11:31

Zamiana RNS300 na RNS510

Post autor: efekt1 » pt maja 10, 2013 15:07

Witam wszystkich.W moim golfie V z 2008r z wyposażeniem: klimatronik dwustrefowy, parktronik tył, podgrzewane przednie siedzenia, kierownica multifunkcyjna, duży czerwony FIS -wymieniłem radio z RNS300 na RNS510.Nie wyświetla mi się graficznie klima i parktronik.Reszta działa.Facet, od którego kupiłem radio twierdzi,że muszę wymienić sterowniki parktronika i klimy na nowszy model.Myślałem,że sterowniki golfa z 2008r obsłużą RNS510.Może trzeba coś uaktywnić .Nie znam się na tyle, aby to ogarnąć.Proszę o sugestie jak dalej postąpić.Pozdrawiam



Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 9717
Rejestracja: pt lis 23, 2007 00:13
Lokalizacja: GDA
Auto: 5N2
Silnik: CUWA

Zamiana RNS300 na RNS510

Post autor: doggie » pt maja 10, 2013 15:10

http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=14&t=2583" onclick="window.open(this.href);return false;


Obrazek

Awatar użytkownika
olsen72
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 225
Rejestracja: ndz lut 08, 2009 20:18
Lokalizacja: UK

Zamiana RNS300 na RNS510

Post autor: olsen72 » pt maja 10, 2013 16:01

To ze masz RNSa wsadzonego do auta z 2008 toku nie znaczy ze bedziesz mial wyswietlanie klimy na ekranie radia. Musialbys zalozyc panel klimy on MK6 wtedy tak. Co do parktronika to o ile sie nie myle musisz miec inny modul parka zebys mial wizualizacje na RNSie. Bo nie wszystkie parki maja taka opcje.


"Twoj samochód jest wystarczająco szybki wtedy, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć" - Walter Röhl

Awatar użytkownika
efekt1
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn paź 15, 2012 11:31

Zamiana RNS300 na RNS510

Post autor: efekt1 » wt maja 21, 2013 18:06

Witam ponownie.Zająłem się na razie parktronikiem.Wyczytałem na jakimś forum, że mając tylko czujniki z tyłu muszę mieć moduł na 4 czujniki, bo na 8 nie będzie chodził.Wyczytałem też ,że do wizualizacji parktronika potrzebny jest sterownik z końcówką 475.Zamówiłem więc na allegro sterownik 1k0 919 475.Po wymianie zaskoczenie tzn.pisk w głośniczku parktronika i nic nie działa.Nie wiem, czy sterownik walnięty czy też coś trzeba zmienić na pinach.Oryginalny sterownik to 1k0 919 283A.Na nim parktronik działa, ale bez wizualizacji.Czy ktoś z forumowiczów doradziłby mi lub podał schemat wyprowadzenia pinów .Pozdrawiam



chilis
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: sob cze 20, 2020 10:14

Re: Zamiana RNS300 na RNS510

Post autor: chilis » sob cze 20, 2020 10:22

Siema. Jeżeli mogę, to podłączę się pod wątek, ostatnio wymieniłem w swojej V '07 rns300 na 510 z literką P i mam problem ze zmieniarką. Wygląda to tak, że płyta strasznie trzeszczy, nie można jej słuchać, natomiast po wyjęciu jej ze zmieniarki i wsadzeniu do radia gra czysto. Spotkał się ktoś z czymś takim?



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5598
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Re: Zamiana RNS300 na RNS510

Post autor: grg474 » sob cze 20, 2020 20:11

a trzeszczało na rns300?


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości