Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Wszystko o nawigacji i CB Radiu.

Moderatorzy: k0nr4d, VIP

autkowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 04, 2011 13:39
Auto: mk6 HB 1.6 102 KM & mk7.5 HB 1.5 TSI 130 KM

Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Post autor: autkowy » czw lis 08, 2018 10:39

1. Od niedawna rozpoznaję funkcje w DM gen 2 i zauważyłem że własne cele wykluczają możliwość zmiennego źródła ich wprowadzania tzn. Jeśli je wczytuję przez USB/SD to znikają te wcześniej wprowadzone przez WLAN (Car-Net) i odwrotnie.
Da się wprowadzić te cele tak aby system widział je wszystkie bez względu na metodę wprowadzania?

2. Wraz z navi otrzymujemy wpisane juz kilka kategorii POI (celów). Między innymi jest tam kategoria stacji benzynowych ale akurat większośc z tam zadanych jest dla mnie zbędna. W zamian wolałbym inne np. BP. Jak tam wprowadzić właśnie BP?
Co daje wybranie opcji "Usuń wszystkie". Da się je później zastąpić innymi? No a może da się stamtąd usunąc tylko niektóre stacje? Czy też faktycznie można usunąć albo wszystkie stacje albo żadną?

3. W jaki sposób nawigacja pobiera dane o ruchu drogowym? Trzeba mieć cały czas włączony WLAN aby na bieżąco mieć aktualną sytuację na drogach?



Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Posty: 9254
Rejestracja: czw lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Post autor: jhosef » wt lis 20, 2018 13:11

Generalnie navi fabryczne korzystają raczej z systemu TMC.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Traffic_M ... C_w_Polsce



autkowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 04, 2011 13:39
Auto: mk6 HB 1.6 102 KM & mk7.5 HB 1.5 TSI 130 KM

Re: Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Post autor: autkowy » wt lis 20, 2018 13:21

Dzięki za odpowiedź. Zauważyłem że navi korzysta z TMC. Domniemywam że dane pobierane są falami radiowymi.. dopytuję gdyż znajomy w Passacie też ma navi od VW i on na trasę włącza WLAN (udostępnianie internetu ze smartfona) gdyż jak twierdzi tylko wtedy ma bieżace komunikaty o sytuacji na drogach... jest w błędzie czy też ma inny system?



Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Posty: 9254
Rejestracja: czw lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Post autor: jhosef » wt lis 20, 2018 14:07

Nie jestem specem od navi.
VW ma róznych dostawców sprzętu co często trudno rozpoznać z zewnątrz. Może być różnica wersji lub producenta.
Ostatnio patrzyłem na nawigację do Yeti Amundsen nowej generacji. Nazwa handlowa jedna. Wariantów sprzętowych kilka plus, kilka numerów części VAG oraz różne funkcje uruchomione, nieuruchomione do aktywacji lub w ogóle bez nich.



autkowy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: pn lip 04, 2011 13:39
Auto: mk6 HB 1.6 102 KM & mk7.5 HB 1.5 TSI 130 KM

Re: Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Post autor: autkowy » wt lis 20, 2018 14:34

OK. Tym niemniej BARDZO dziękuję za odpowiedż. Zakładając ten wątek liczyłem na bardziej masowe odpowiedzi no ale czasem tak bywa że jest wielu czytających ale mało pomagających ;)
Pozdrawiam



Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Posty: 9254
Rejestracja: czw lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Navi w DM 2. generacji - pytanka różne

Post autor: jhosef » wt lis 20, 2018 14:53

Spróbuj wejść w menu serwisowe i sprawdź dokładnie posiadasz.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja i CB Radio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości