Sprzedałem auto i co teraz ?
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Witam, dążąc do tego aby kupić wymarzoną IV sprzedałem w niedzielę auto.
Miałem je 4 miesiące, i zakupiłem je za kwotę 2800 zł, lecz na umowie było wpisane 1400 czyli połowa z tego. W niedzielę sprzedałem go za 2600 i taką samą cenę wpisałem na umowie.
Czy mam za coś płacić ?
Miałem je 4 miesiące, i zakupiłem je za kwotę 2800 zł, lecz na umowie było wpisane 1400 czyli połowa z tego. W niedzielę sprzedałem go za 2600 i taką samą cenę wpisałem na umowie.
Czy mam za coś płacić ?
Albo zapłacić należny podatek, albo udokumentować poniesione nakłady (kupiłeś niesprawny pojazd, zakupiłeś części za 1200 zł, wymieniłeś i sprzedałeś bez zysku).
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Wymarzoną IV ? Zapłacić trzeba podatek obrotowy bez względu czy poniosłeś straty czy zyski. W Urzędzie Skarbowym sami Cię podliczą.
Tak robią, ale jest to beprawne. Trzeba zapłacić, a o ewentualny zwrot trzeba powalczyć w sądzie.Sztomel pisze:Zapłacić trzeba podatek obrotowy bez względu czy poniosłeś straty czy zyski.
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Jeśli kupiłeś Golfa IV od Kowalskiego to musisz zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych według stawki 2% wartości rynkowej samochodu. W terminie 14 dni od zawarcia umowy składasz w urzędzie skarbowym deklarację PCC-3. Jeśli auto kupiłeś na fakturę VAT to PCC możesz olać.
Natomiast od sprzedaży starego auta trzeba zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych. Dochód ten łączysz z innymi dochodami uzyskanymi w 2015 r. i wykazujesz w zeznaniu PIT-36 składanym do 30 kwietnia 2016 r. Tak jak pisał hak64, Twój dochód wyniesie 1200 zł (2600-1400), chyba że jesteś w stanie udokumentować nakłady na naprawę/ulepszenie tego samochodu przed sprzedażą - wtedy dochód możesz dodatkowo pomniejszyć.
Natomiast od sprzedaży starego auta trzeba zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych. Dochód ten łączysz z innymi dochodami uzyskanymi w 2015 r. i wykazujesz w zeznaniu PIT-36 składanym do 30 kwietnia 2016 r. Tak jak pisał hak64, Twój dochód wyniesie 1200 zł (2600-1400), chyba że jesteś w stanie udokumentować nakłady na naprawę/ulepszenie tego samochodu przed sprzedażą - wtedy dochód możesz dodatkowo pomniejszyć.
ponad to info dla innych gdy kupił J Kowalski auto za 2000 zł a po 3 latach sprzedał za 3000 musi zapłacić podatek od 1000zł przychodu ale jeżeli pomiędzy zakupem a sprzedażą mija 5lat obowiązek ten ustępuje.
Re: Sprzedałem auto i co teraz ?
Niezupełnie - okres 5-letni dotyczy nieruchomości. Dla rzeczy ruchomych (w tym samochodów) jest to pół roku.SP-FRA pisze:ponad to info dla innych gdy kupił J Kowalski auto za 2000 zł a po 3 latach sprzedał za 3000 musi zapłacić podatek od 1000zł przychodu ale jeżeli pomiędzy zakupem a sprzedażą mija 5lat obowiązek ten ustępuje.
Radison pisze:Niezupełnie - okres 5-letni dotyczy nieruchomości. Dla rzeczy ruchomych (w tym samochodów) jest to pół roku.
Pracownik US poinformował w lutym tego roku sprzedającego o okresie 5 lat ... może się pomylił ale wiem na 1000% że to był okres 5 lat sprawa dotyczyła sprzedaży auta drożej kupione ,