Myjnia STATOIL, urwane lustro - odmowa odszkodowania. Pomocy
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
- guitarman
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam.
Dawno nie byłem na Waszym forum, ale wiem, że jest tutaj wielu fachowców, dlatego pozwoliłem sobie poprosić Was o poradę. Aktualnie nie posiadam GOLFa, ale Forda Sierrę, mam nadzieję, że z tego powodu nie będę "zdyskwalifikowany" już na starcie (-:
Teraz opiszę problem.
Dnia 27.11.2014 byłem na myjni na statoilu. Po myciu zobaczyłem, że mam urwane lusterko. Poszedłem do środka, koleś dał mi formularz do wypełnienia o odszkodowanie. Zaraz po tym zadzwoniłem od razu na infolinię. Kobieta powiedziała mi, że pozytywnie z automatu mam przyznane odszkodowanie jeśli szkoda jest niższa niż 3000 zł, że mam jechać na warsztat usunąć szkodę, przesłać fakturę i tą kartkę, którą załączyłem i oddadzą mi pieniądze.
Jako, że jestem ubezpieczony w YOUCANDRIVE (HESTIA) i STATOIL też ubezpieczony jest w HESTII, na moim koncie ONLINE pojawiła się ta szkoda. Tam było napisane, abym dosłał dokumenty - zdjęcia, oraz skan dowodu rejestracyjnego i że szkoda będzie wyceniona (czyli już inaczej, niż kobieta przez telefon mówiła). Wysłałem to. Dziś (po prawie miesiącu) dostałem pismo.
Co teraz zrobić? Dodam, że nie wysłałem tego, bo nie chcieli na EKONCIE:
ale kazali wysłać zdjęcia uszkodzenia, więc wysłałem takie:
Dodam, że kierownik stacji zna mnie z widzenia, rozmawiał ze mną przy samochodzie przed wjazdem na myjnię i widział samochód po wyjeździe z urwanym lusterkiem. Czy mogę go podać za świadka (oczywiście po wcześniejszej rozmowie z nim)?
Wiem, że w regulaminie jest napisane, żeby składać lusterka, ale w Sierze fabrycznie nie ma takiej możliwości.
Co im napisać i ile mam czasu na odpowiedź? W tym PDFie nic nie ma o tym napiane.
Bardzo z góry dziękuję za podwowiedzi.
Pozdrawiam, życzę również Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku (-:
PS. Co ciekawe, nie mogę się dodzwonić na infolinię. Próbowałem z 2ch komórek i stacjonarnego. Po przywitaniu nie mogę wybrać klawiszem żadnej opcji i w kółko tylko słyszę komunikat powitalny i tekst typu: "Szkody (...) wciśnij 2". Wciskam i nic. 27.11.2014 po "kolizji" jeszcze będąc na stacji benzynowej dodzwoniłem się tam bez problemu.
Dawno nie byłem na Waszym forum, ale wiem, że jest tutaj wielu fachowców, dlatego pozwoliłem sobie poprosić Was o poradę. Aktualnie nie posiadam GOLFa, ale Forda Sierrę, mam nadzieję, że z tego powodu nie będę "zdyskwalifikowany" już na starcie (-:
Teraz opiszę problem.
Dnia 27.11.2014 byłem na myjni na statoilu. Po myciu zobaczyłem, że mam urwane lusterko. Poszedłem do środka, koleś dał mi formularz do wypełnienia o odszkodowanie. Zaraz po tym zadzwoniłem od razu na infolinię. Kobieta powiedziała mi, że pozytywnie z automatu mam przyznane odszkodowanie jeśli szkoda jest niższa niż 3000 zł, że mam jechać na warsztat usunąć szkodę, przesłać fakturę i tą kartkę, którą załączyłem i oddadzą mi pieniądze.
Jako, że jestem ubezpieczony w YOUCANDRIVE (HESTIA) i STATOIL też ubezpieczony jest w HESTII, na moim koncie ONLINE pojawiła się ta szkoda. Tam było napisane, abym dosłał dokumenty - zdjęcia, oraz skan dowodu rejestracyjnego i że szkoda będzie wyceniona (czyli już inaczej, niż kobieta przez telefon mówiła). Wysłałem to. Dziś (po prawie miesiącu) dostałem pismo.
Co teraz zrobić? Dodam, że nie wysłałem tego, bo nie chcieli na EKONCIE:
ale kazali wysłać zdjęcia uszkodzenia, więc wysłałem takie:
Dodam, że kierownik stacji zna mnie z widzenia, rozmawiał ze mną przy samochodzie przed wjazdem na myjnię i widział samochód po wyjeździe z urwanym lusterkiem. Czy mogę go podać za świadka (oczywiście po wcześniejszej rozmowie z nim)?
Wiem, że w regulaminie jest napisane, żeby składać lusterka, ale w Sierze fabrycznie nie ma takiej możliwości.
Co im napisać i ile mam czasu na odpowiedź? W tym PDFie nic nie ma o tym napiane.
Bardzo z góry dziękuję za podwowiedzi.
Pozdrawiam, życzę również Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku (-:
PS. Co ciekawe, nie mogę się dodzwonić na infolinię. Próbowałem z 2ch komórek i stacjonarnego. Po przywitaniu nie mogę wybrać klawiszem żadnej opcji i w kółko tylko słyszę komunikat powitalny i tekst typu: "Szkody (...) wciśnij 2". Wciskam i nic. 27.11.2014 po "kolizji" jeszcze będąc na stacji benzynowej dodzwoniłem się tam bez problemu.
Ostatnio zmieniony wt gru 23, 2014 09:12 przez guitarman, łącznie zmieniany 1 raz.
GOLF. Connecting People (-:
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
teoretycznie mógłbyś dołączyć oświadczenie pracownika który potwierdził by zajście.
btw. jak to się stało? myjnia docisnęła i lusterko się złamało?
btw. jak to się stało? myjnia docisnęła i lusterko się złamało?
- guitarman
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie wiem, jak to się stało. Postawiłem samochód z lusterkiem, wrota się zamknęły, a jak skończyło się mycie to już lusterko wisiało na kablu. W środku nie siedziałem.
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
guitarman, a złożyłeś lusterko przed wjazdem na szczotki?
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Re: Myjnia STATOIL, urwane lustro - odmowa odszkodowania. Po
Czytasz wszystko? "Wiem, że w regulaminie jest napisane, żeby składać lusterka, ale w Sierze fabrycznie nie ma takiej możliwości."peter_86 pisze:guitarman, a złożyłeś lusterko przed wjazdem na szczotki?
Sprawa jest do wygrania! Wysyłasz ubezpieczycielowi sprawcy (myjni) pismo z żądaniem naprawienia szkody (wypłacenia odszkodowania), dołączasz własne oświadczenie, w którym wyjaśniasz, że auto przed wjazdem na myjnię było całkowicie sprawne, a lusterka nieuszkodzone. Dołączasz także oświadczenie świadka, w którym potwierdza on fakt, że samochód uległ uszkodzeniu w wyniku działania myjni, gdyż przed wjazdem był nieuszkodzony. W piśmie powinieneś zaznaczyć, że chodzi o klasyka motoryzacji, aspirującego do miana zabytku, warto pochwalić się przynależnością klubową i uczestnictwem w zlotach. Jednocześnie w piśmie zaznaczasz, że kierujesz na Ubezpieczyciela skargę do Rzecznika Ubezpieczonych (adres znajdziesz w necie), a w razie ponownego odmownego rozpatrzenia szkody, skorzystasz z prawa do dochodzenia roszczeń na drodze sądowej. Do skargi dołączasz kopie korespondencji z ubezpieczycielem, opis zdarzenia i kopię oświadczenia świadka.
Pozdrawiam świątecznie. Henryk
Pozdrawiam świątecznie. Henryk
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
riccardoa, przeczytałem i chciałem pomóc, i nie rób z innych idiotów poprawiając swoje posty po moim pytaniu, bo tego wcześniej nie napisałeś
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Re: Myjnia STATOIL, urwane lustro - odmowa odszkodowania. Po
Ja nie poprawiłem swojego posta,tylko zacytowałem(cudzysłów) część posta założyciela wątku (poszkodowanego). Nawet jest wytłuszczoną czcionką w pierwszym poście. Więc jak widać nie przeczytałeś, po za tym z nikogo nie robię idioty i daleko mi do tego.peter_86 pisze:riccardoa, przeczytałem i chciałem pomóc, i nie rób z innych idiotów poprawiając swoje posty po moim pytaniu, bo tego wcześniej nie napisałeś
- guitarman
- Mały gagatek
- Kontakt:
Posłałem im takie pismo jak poniżej. Poczekamy na efekty. Dzięki za pomoc, pozdrawiam i zyczę Wesołych Świąt.
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
może zadam dziwne pytanie ale czy to lusterko jest na pewno urwane?a nie wyczepione z zawiasów lub sprężyny??dość często u nas na myjni zdarza się ze odpadają lusterka przeważnie w oplach bo są nie składane.
z tego co wiem to nasza myjnia jest ubezpieczona od następstw awarii sprzętu(jak np coś od myjni się urwie i uszkodzi auto)a własnie takie drobne uszkodzenia jak urwane lusterka czy wycieraczki zawsze kończyły się odmową wypłaty odszkodowania.
z tego co wiem to nasza myjnia jest ubezpieczona od następstw awarii sprzętu(jak np coś od myjni się urwie i uszkodzi auto)a własnie takie drobne uszkodzenia jak urwane lusterka czy wycieraczki zawsze kończyły się odmową wypłaty odszkodowania.
obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
- guitarman
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jakoś niedawno odpisali i odmówili drugi raz. Najlepsze ich uzasadnienie (lusterko na zdjęciu wisiało w dół na kablu): Ich myjnia działa w poziomie, a nie góra-dół, więc to niemożliwe, że lusterko się u nich urwało, bo w dół wisi. Lustro rozebrałem i naprawiłem sam. Można zamknąć. Pozdrawiam.
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
Z tego wynika, że jak skoczę z dachu nabierając przy tym odpowiedniego rozpędu, to nie mam szans na upadek, tylko na lot dookoła Ziemi...guitarman pisze:Ich myjnia działa w poziomie, a nie góra-dół, więc to niemożliwe, że lusterko się u nich urwało, bo w dół wisi
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Tyle cyrku dla 1 głupiego lusterka od sierry, kup drugie na szrocie za "przysłowiowe piwo" i po sprawie. Po co to ciągnąć, wytłumacz mi?
- guitarman
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dla zasady. Popsułeś - napraw.
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL
Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL