Opony i felgi do Golfa MK IV, Bory
-
- VWGolf.pl Killer
Witam! Widze że znacie się na tych felach i mam pytanie czy do mojego golfa IV podejdą felgi z oponami 18x8.0JJ ET35 225/40/18 czy to podejdzie bez problemu czy będzie opcierać czy zamocno wystawać ?
Re: Opony i felgi do Golfa MK IV, Bory
ja na takich kołach śmigałem + -4cm obniżenie i nic nie trze nie wystaje, na spokojniemuszkatobiasz pisze:Witam! Widze że znacie się na tych felach i mam pytanie czy do mojego golfa IV podejdą felgi z oponami 18x8.0JJ ET35 225/40/18 czy to podejdzie bez problemu czy będzie opcierać czy zamocno wystawać ?
Wojciechus pisze: Kwestia tego czy lepiej kupić 16"/7.5J (ale tutaj chyba trzeba włożyć balon-oponę, żeby nie wyglądały na "za małe") czy może 17"/8J i do tego opona 205/50 (czy przy 8J, to już będzie leciutki naciąg?) lub 215/45 (czy to już nie jest za szeroko, nie będzie się kiepsko prowadził?).
śmiało bierz 17", na 205/50 nie bedzie naciągu żadnego, nakładałbym 215/45
ja bym na początek polecił jakieś sprężyny -35mm, nawet mts'a , jeździ sie na tym bezproblemowo (wszędzie wjedziesz) a wygląd o niebo lepszy niż na serii (na 17 jest źle na seryjnym zawiasie).Wojciechus pisze: Jest jeszcze kwestia czy na tych 17" nie będzie kozy przypadkiem? Koniecznie trzeba go będzie opuścić, żeby nie wyglądał jak terenówka? Czy jeśli trzeba opuścić to starczy komplet jakichś sprężyn -30 przód tył czy lepiej jakieś inne rozwiązanie?
Kwestia do czego Ci służy auto, jak ma wyglądać i być troszke mniej praktyczne bierz gwintowane zawieszenie.
Pozdrawiam
Wojciechus, zdecydowanie z opcji które wymieniłeś moim zdaniem najlepiej byłoby opuścić samochód (te 30/30 od biedy wystarczy, i można to zrobić na seryjnych amortyzatorach) i wsadzić 17" z 205/50. Na widoczny naciąg bym nie liczył, ale powinno być nieźle - jeżeli chciałbyś na 17/8j zrobić naciąg to musiałbyś założyć coś pokroju 205/40, a do tego potrzebowałbyś już gwint i to mocno skręcony.
Co do wyboru wzoru felgi - zdecydowanie wybrałbym coś mniej krzykliwego do 17", bo takie wzory dobrze wyglądają na mocnym naciągu i "naleśniku", ale to już sprawa gustu ;]
muszkatobiasz, z przodu nakrętka od gwintu (o ile taki posiadasz) się nie zmieści obok opony - trzeba będzie 2-3mm dystansu dotoczyć
Co do wyboru wzoru felgi - zdecydowanie wybrałbym coś mniej krzykliwego do 17", bo takie wzory dobrze wyglądają na mocnym naciągu i "naleśniku", ale to już sprawa gustu ;]
muszkatobiasz, z przodu nakrętka od gwintu (o ile taki posiadasz) się nie zmieści obok opony - trzeba będzie 2-3mm dystansu dotoczyć
-
- VWGolf.pl Killer
muszkatobiasz, z przodu nakrętka od gwintu (o ile taki posiadasz) się nie zmieści obok opony - trzeba będzie 2-3mm dystansu dotoczyć[/quote]
Rozumiem że chodzi o zawieszenie gwintowane? i o tą nakretke do regulacji? niemam takiego ale myślałem o takim. a moge dać 215 oponki do tych felg?
Rozumiem że chodzi o zawieszenie gwintowane? i o tą nakretke do regulacji? niemam takiego ale myślałem o takim. a moge dać 215 oponki do tych felg?
-
- VWGolf.pl Killer
I jeszcze pytanko w tabeli podajesz rozmiary opon r18 205/45i 225/40 , 40 jest niższa od 45 czy to nieprzekłamuje licznika?Shmatan pisze:Tak więc ode mnie mała "piguła" informacji:
Golf mk4 ma rozstaw śrub 5x100
Żeby zamontować felgi z innym rozstawem potrzebne są adaptery o szerokości od 20mm (cieńsze rzadko się spotyka)
Rozmiary opon dla mk4 to:Uniwersalne ET dla felg w mk4 wynosi ok 35 (do szerokości 8j), ew. 30 dla 8.5j
- 195/65/R15
205/55/R16
225/45/R17
205/50/R17
205/45/R18
215/40/R18
225/40/R18
Wg. obiegowej opinii mk4 wygląda źle na kołach powyżej 16" jeżeli nie jest posadzone
Do uzupełnienia w przyszłości
-
- Nowicjusz
Dzięki za podpowiedzi
Zależy mi na tym, żeby autem się wygodnie jeździło na co dzień. Dodatkowo nie jestem wielkim fanem naciągu, raczej lubię jak opona trzyma kształt |___| (idzie równolegle do felgi a nie \__/ jak przy naciągu). I nie wiem do końca przy 8J, czy 215/45 już taki kształt utrzyma czy nie.
W kwestii gwintu, to myślę, że do jeżdżenia na co dzień będzie za twardy. Czy jeśli mam silnik 1.6 i wsadzę sprężyny przykładowo MTS-a -30/-30 to auto będzie ładnie stało, nie zacznie mi przód iść do góry bardziej niż tył czy inne tego typu rewelacje?
Jeśli o wzór chodzi to po prostu mam słabość do aut z lat 80 a te felgi nieodłącznie mi się z nimi kojarzą (klasyka BBS-a) i stąd taki wybór
Pozdrawiam
Zależy mi na tym, żeby autem się wygodnie jeździło na co dzień. Dodatkowo nie jestem wielkim fanem naciągu, raczej lubię jak opona trzyma kształt |___| (idzie równolegle do felgi a nie \__/ jak przy naciągu). I nie wiem do końca przy 8J, czy 215/45 już taki kształt utrzyma czy nie.
W kwestii gwintu, to myślę, że do jeżdżenia na co dzień będzie za twardy. Czy jeśli mam silnik 1.6 i wsadzę sprężyny przykładowo MTS-a -30/-30 to auto będzie ładnie stało, nie zacznie mi przód iść do góry bardziej niż tył czy inne tego typu rewelacje?
Jeśli o wzór chodzi to po prostu mam słabość do aut z lat 80 a te felgi nieodłącznie mi się z nimi kojarzą (klasyka BBS-a) i stąd taki wybór
Pozdrawiam
muszkatobiasz, 205/45 jest troszke za wysoka, ale zawsze liczniki są tak ustawiane żeby pokazywały troszke za niską prędkość (jedziesz 95km/h a na liczniku masz już 100km/h). Troszke większa opona spowoduje zmniejszenie tego przekłamania, ale różnica jest na tyle mała że go nawet nie wyrówna
-
- VWGolf.pl Killer
czarodziej6969 specjalnie dla Ciebie zarzuciłem dziś jedne koło i:
Także 9,5j z et 20 bym odpuiścił
Dla przypomnienia u mnie jest 8,5j et30 + 215/35 r19
Pozdro
Także 9,5j z et 20 bym odpuiścił
Dla przypomnienia u mnie jest 8,5j et30 + 215/35 r19
Pozdro
- czarodziej6969
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wesley, chyba też będę musiał zadowolić się 8.5 z przodu fajnie u Ciebie wygląda, dzięki za foto, jak masz dawaj więcej na pw
witam, Panowie potrzebna pomoc, felgi Sline 17cali et30 szerokosc 7,5j opona teraz 215 ale bedzie raczej 225 i tu pytanie jaki dystans, 25mm tyl i przod 10mm bedzie dobrze? z gory dzieki
koOnik a to są 5x112 sline? bo jak tak to Ci dystansów ze zmianą rozstawu 10mm nie zrobia
mają dwa rozstawy 5x100 i 5x112 wiec normalny dystans wejdzieWesley pisze:koOnik a to są 5x112 sline? bo jak tak to Ci dystansów ze zmianą rozstawu 10mm nie zrobia
wiec może poprostu odpuszcze sobie ten przód bo on sie prawe w cale nie chował, a co do tyłu 25 myslicie bedize dobrze? bo koło jednak sporo sie chowało.Shmatan pisze:koOnik, więcej jak 5mm bym nie dawał.