cięzkie odpalanie na ciepłym silniku

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lukaselmo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 145
Rejestracja: ndz wrz 13, 2009 21:05
Lokalizacja: WLKP

cięzkie odpalanie na ciepłym silniku

Post autor: lukaselmo » śr wrz 16, 2009 11:20

Witam.Kupiłem golf V 1.9 tdi 105 KM 2004 rok.Mam taki problem,że jak jest zimny to odpala oki a jak ciepły to musi troche silnik pokręcić{z 4 obroty} i jak odpali to delikatnie drgnie lewarek zmiany biegów.Co to może być za problem?Bo dowiadywałem się i niby że trzeba przeczyścić czujnik położenia wału,następna osoba mi mówiła,że to jakiś czujnik temperatury silnika.Jak go kupowałem to gostek gadał,że na pompowtryskach tak odpala ale drażni mnie to,miałem golfa 4 tdi i palił na strzała.Prosze o pomoc i jakie to mogą być koszty.Dzięki


lukas

Delta
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pn maja 04, 2009 18:45
Lokalizacja: Legnica

Post autor: Delta » śr wrz 16, 2009 16:18

hej...Sluchaj mialem podobny problem ze swoim golfem z tym ze to byl golf Mk3 TDI 110 KM Afn,przy zimnym motorze palil na dotyk wystarczylo zeby przekroczyl 70 stopni i zaczynalo sie krecenie...mOZLIWE TO JEST ZE TO CZUJNIK temperatury bo u siebie tez sprawdzalem ale to nie pomoglo ,okazalo sie ze trzeba bylo na nowo ustawic komputer sterujacy u mnie pompa na nowo wgrali mi taki program ktory dokladnie dobieral mi dawke rozruchowa i na cieplym silniku i na zimnym po tym golf zaczal palic normalnie to co opisalem moze byc tylko przykladem bo troche dzieli technicznie te samochody ale tez mialem podobny problem



Awatar użytkownika
mlekon
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 64
Rejestracja: czw cze 28, 2007 11:58
Lokalizacja: ...:::FSL:::...
Kontakt:

Re: cięzkie odpalanie na ciepłym silniku

Post autor: mlekon » śr wrz 16, 2009 16:33

lukaselmo pisze:Witam.Kupiłem golf V 1.9 tdi 105 KM 2004 rok.Mam taki problem,że jak jest zimny to odpala oki a jak ciepły to musi troche silnik pokręcić{z 4 obroty} i jak odpali to delikatnie drgnie lewarek zmiany biegów.Co to może być za problem?Bo dowiadywałem się i niby że trzeba przeczyścić czujnik położenia wału,następna osoba mi mówiła,że to jakiś czujnik temperatury silnika.Jak go kupowałem to gostek gadał,że na pompowtryskach tak odpala ale drażni mnie to,miałem golfa 4 tdi i palił na strzała.Prosze o pomoc i jakie to mogą być koszty.Dzięki
kolego spróbuj odłaczyc czujnik temperatury. Jak odpali od strzała to wina czujnika. Moze byc tak ze jak to nie pomoze trzeba bedzie ustawic u tunera mapy startowe. temat czesto poruszany na forum :helm:



Awatar użytkownika
mariusz75
Forum Master
Forum Master
Posty: 1236
Rejestracja: śr wrz 05, 2007 17:31
Lokalizacja: pracownik ASO VOLKSWAGENA wielkopolska
Kontakt:

Post autor: mariusz75 » śr wrz 16, 2009 19:01

I pewnie jest to silnik BKC - częsta usterka tych silników.

Odpowiedzialny za taki stan rzeczy jest rozrusznik i aku.

W serwisie spotykam się z tym problemem bardzo często. Moja rada, a właściwie sposób w jaki my postępujemy w takim przypadku:

1. dobrze naładować akumulator, a następnie zrobić mu test rozruchowy (do tego stosujemy specjalny tester symulujący pobór prądy z aku przez grzejące się świece żarowe i kręcący rozrusznik) Jeśli aku przejdzie test to OK, jeśli nie przejdzie a więc nie trzyma już prądu to do wymiany.

2. dobrze wyczyścić styki przewodów masowych idących od aku do nadwozia i z nadwozia na silnik i na rozrusznik, czyli tzw. czyszczenie mas rozrusznika

3. po ładowaniu aku i czyszczeniu mas sprawdza się prędkość obrotową silnika w czasie rozruch gorącego silnika. Jeśli rozrusznik kręci silnikiem w czasie rozruchu gorącego silnika wolniej niż 380 obr/min to wtedy idzie do naprawy (ogólne czyszczenie i przegląd) lub do wymiany.

W 10 -15 przypadkach ciężkiego palenia golfów na ciepłym silniku z którymi się spotkałem w pracy, to 3/4 razy pomogło czyszczenie rozrusznika i wymiana aku.

A wymiana aku i rozrusznika to 100% pewność że będzie dobrze.

Jeszcze nie słyszałem aby w MK V za ciężkie palenie na gorącym silniku był odpowiedzialny inny element jak aku lub rozrusznik.

przyczyną takiego stanu rzeczy są po prosty zbyt wolne obroty rozrusznika w czasie rozruchu.

Dla znawców tematu napiszę że całe zamieszanie jest spowodowane ochroną koła dwumasowego i zmiana map startowych to również dobre rozwiązanie. (oczywiście w ASO nie wchodzi w rachubę).
A odpięcie czujnika temperatury to zwiększenie na MAX dawki rozruchowej, a nie dowód na to że czujnik jest walnięty.


DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE

Awatar użytkownika
rob555
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 693
Rejestracja: pt paź 06, 2006 11:25
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: rob555 » śr wrz 16, 2009 20:57

Tak jak kolega wyzej napisal problemem jest restrykcyjna mapa dawki rozruchowej w funkcji temp cieczy i obr.
Ale dobry aku i reanimacja rozrusznika pomaga na...rok...moze pol (z doswiadczenia)
Mykniecie w dawkach skutkuje na znacznie dluzej i nie wymaga wymiany jeszcze sprawnego akumulatora na drugi ciut sprawniejszy


Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)

http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk

choleim
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 20:18
Lokalizacja: wałbrzych

Post autor: choleim » śr wrz 16, 2009 21:28

ja posiadam 1z 90km i mam problem o poranku są jeszcze takie temperatury że nie załączają mi się swiece,muszę długo kręcic żeby odpalił a gdy już odpali to z tyłu chmura.Bywały dni że podgrzały sie świece to zagadal od kopa identycznie było gdy odłączyłem czujnik temp.co prawda że rozrusznik już nie kręci z werwą ale gdy tylko ma żarówki to pali na dotyk.jak to wyleczyć czy kupić nowy czujnik?czy są takie że załączają przy +7 +10 a inne dopiero przy +3 +4



Pyton50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: wt lut 19, 2008 00:26
Lokalizacja: GCZ

Post autor: Pyton50 » śr wrz 16, 2009 23:05

Kolego ustaw zapłon i po kłopocie! Jakie świece....! Czytać posty!


VCDS,mozliwość zdiagnozowania.

doggie
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 10176
Rejestracja: pt lis 23, 2007 00:13
Lokalizacja: GDA
Auto: Crossover
Silnik: HDi

Post autor: doggie » czw wrz 17, 2009 08:27

mariusz75 pisze:
Jeszcze nie słyszałem aby w MK V za ciężkie palenie na gorącym silniku był odpowiedzialny inny element jak aku lub rozrusznik.
Nie dziwię się, bo w VW Kulikowski w moim Mk5 walczyli z tym problemem i niestety sobie nie poradzili, dopiero zmiana map startowych w ECU u tunera rozwiązała problem definitywnie, z przypadkami którymi się spotkałem osobiście w MK5 a nawet MK4 zawsze problem znikał po zmianie map startowych

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 ]
rob555 pisze:
Mykniecie w dawkach skutkuje na znacznie dluzej i nie wymaga wymiany jeszcze sprawnego akumulatora na drugi ciut sprawniejszy
dokładnie tak, u mnie już 2 lata jest OK

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 ]
mariusz75 pisze:
Dla znawców tematu napiszę że całe zamieszanie jest spowodowane ochroną koła dwumasowego
zgadza się, tylko kręcąc ciepły silnik przez 10-15 sekund można dostać pierdo..., chciałem powiedzieć ześwirować
Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 08:31 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.



Wojciech_d78
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 18:15
Lokalizacja: LKS/WJ
Kontakt:

Post autor: Wojciech_d78 » czw wrz 17, 2009 09:10

mariusz75,
założyłem inny wątek z pytaniem o punkty masowe czy nawet ogólnie główny tor prądowy. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie są strategiczne punkty zasilania?

W moim MK4 PD ATD mam też kilka problemów-głównie uwydatniają się na zimno po długim postoju-ale nie jest to kwestia cofającego się paliwa bo czasami po uruchomieniu, chwile pochodzi, zgaszę i problem mniej wyraźnie ale czuje nadal. Czasami wręcz każde uruchomienie jest obarczone takim jakby szarpaniem, łapaniem na nie wszystkie cylindry i dołączaniem pozostałych.

Kręce rozrusznikiem a on jakby nie łapał na wszystkie cylindry, telepie nim, czasami aż wywali błąd (kiedyś błąd czujnika STOP, niewiarygodny sygnał, teraz błąd czujnika G28). O ile pierwszy czujnik wymieniliśmy o tyle teraz dochodzimy do wniosku że ten błąd wywala na wskutek długiego kręcenia, skoków a wręcz dużych spadków napięcia, wtedy z czujnika potrafi przyjść "niewiarygodny sygnał" jak to VAS określa.

Wracając do toru prądowego, na PLUSie zaczynając od akumulatora, wyczyszczę połączenie przy rozruszniku awentualnie przy alternatorze.
Natomiast MASA jest podłączone w okolicach akumulatora a silnik przez co się masuje? Może jeszcze jakieś punkty trzeba sprawdzić?
Zauważyłem że po dokładnym naładowaniu akumulatora problem nie wystąpił, może to przypadek, narazie dopiero dzień nim jeździłem ale nie zaszkodzi taki zabieg.

W moim ASO też widziałem ostatnio Caddy który cieżko odpalał na ciepłym i ... tak jak pisze kolega, sprawdzenie aku, później prędkości z jaką kręci rozrusznik.
Po analizie różnych postów na forum jestem w stanie uwierzyć że modyfikacja MAP rozwiąże ten problem, na orginalnych aku i rozrusznik musi być w dobrej formie.



Pyton50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: wt lut 19, 2008 00:26
Lokalizacja: GCZ

Post autor: Pyton50 » czw wrz 17, 2009 09:22

Chronisz koło dwumasowe-pada rozruch i aku bezsens!Nierozumiem tylko jednego z tą ochroną dwumasu że większość modeli wyposażonych w dwumas pali od strzała na ciepło a niektóre mają taka zje... mapę dawki rozruchowej którą trzeba poprawiać.Czyli w jednym modelu chronione koło w innym nie???


VCDS,mozliwość zdiagnozowania.

lukaselmo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 145
Rejestracja: ndz wrz 13, 2009 21:05
Lokalizacja: WLKP

Post autor: lukaselmo » czw wrz 17, 2009 09:25

Dzięki panowie.Chyba zaczne od tego akumulatora i rozrusznika.Kurcze jestem troche zdenerwowany bo z kim rozmawiam to każdy co innego mówi,byłem na kompie i nic nie wykazało a teorii setki co może byc.Dlatego chce odpowiedzi od osób które miały podobny problem,tylko dlaczego na ciepłym tak się dzieje,jakby nie patrzec jeśli silnik ciepły to powinien lepiej zapalać a na zimnym ciężko nie????


lukas

doggie
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 10176
Rejestracja: pt lis 23, 2007 00:13
Lokalizacja: GDA
Auto: Crossover
Silnik: HDi

Post autor: doggie » czw wrz 17, 2009 09:26

Pyton50 pisze:............Czyli w jednym modelu chronione koło w innym nie???
dokładnie, i do tego VW nie chce się przyznać do tego, że coś spartaczyli w mapach w ECU, a najśmieszniejsze jest to że ASO VW w ogóle nie są przygotowane pod kątem technicznym (sprzęt) do wymiany map w ECU, mogą zaktualizować ale nie mogą w nich pogrzebać bo nie mają sprzętu,

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 ]
lukaselmo, osobiście na 200% obstawiam mapy w ECU

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 ]
gdyby była to wina aku i rozrusznika to powinien również ciężko palić na zimnym a tu na ciepłym z czujnika temperatury idzie sygnał do ECU i fiksuje
Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 09:27 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.



lukaselmo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 145
Rejestracja: ndz wrz 13, 2009 21:05
Lokalizacja: WLKP

Post autor: lukaselmo » czw wrz 17, 2009 09:30

A jaki jest koszt sprawdzenia tego rozrusznika i aku w serwisie?


lukas

doggie
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 10176
Rejestracja: pt lis 23, 2007 00:13
Lokalizacja: GDA
Auto: Crossover
Silnik: HDi

Post autor: doggie » czw wrz 17, 2009 09:32

lukaselmo pisze:A jaki jest koszt sprawdzenia tego rozrusznika i aku w serwisie?
ja nie płaciłem nic bo problemu mi nie rozwiązali, za to u tuneraza zmianę map zapłacisz około 400 zł, dla przykładu ja to robiłem przy okazji tuningu i zostało to wliczone w koszty, niejako gratisowo

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 ]
najprostszym sposobem będzie właśnie podjechanie od razu do tunera - on ci powie czy jest sens sprawdzania aku i rozrusznika



Zablokowany

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości