Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Lcf
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: sob paź 11, 2008 20:23
Lokalizacja: Łódź i okolice
Kontakt:

Post autor: Lcf » sob kwie 18, 2009 10:16

A wiecie moze jak sie fachowo nazywa i gdzie kupic klucz do odkrecenia przeplywki ? Tam jest taki dziwny klucz, jakby 5-katny torx z otworem
Ostatnio zmieniony sob kwie 18, 2009 10:18 przez Lcf, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
sipowitz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: pt wrz 07, 2007 10:32
Lokalizacja: III RP

Post autor: sipowitz » sob kwie 18, 2009 13:05

Lcf pisze:A wiecie moze jak sie fachowo nazywa i gdzie kupic klucz do odkrecenia przeplywki ? Tam jest taki dziwny klucz, jakby 5-katny torx z otworem
Na przykład:

Obrazek

Myślę, że jak powiesz sprzedawcy "torx do przepływomierzy" lub "z dziurką" to będzie wiedział o co chodzi.
Ostatnio zmieniony sob kwie 18, 2009 13:06 przez sipowitz, łącznie zmieniany 1 raz.


Pozdrawiam,
Andy

Awatar użytkownika
mariusz75
Forum Master
Forum Master
Posty: 1236
Rejestracja: śr wrz 05, 2007 17:31
Lokalizacja: pracownik ASO VOLKSWAGENA wielkopolska
Kontakt:

Post autor: mariusz75 » sob kwie 18, 2009 17:39

Lcf pisze:A wiecie moze jak sie fachowo nazywa i gdzie kupic klucz do odkrecenia przeplywki ? Tam jest taki dziwny klucz, jakby 5-katny torx z otworem
Moim zdaniem nie warto kupować torxa za kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych tylko do odkręcania 2 śrub przepływki.
Wykręć śruby kombinerkami chwytając za łeb :food: , a potem przykręć już inne normalne na krzyżak. Ja zawsze tak robię. :jezor:


DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE

roman58
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 909
Rejestracja: pn sty 05, 2009 22:34
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontakt:

Post autor: roman58 » sob kwie 18, 2009 18:11

Natnij piłką do metalu i odkręcisz płaskim śrubokrętem.

[ Dodano: 18 Kwi 2009 21:04 ]
A tu masz co do czujnika G71 i G72.
Obrazek



Lcf
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: sob paź 11, 2008 20:23
Lokalizacja: Łódź i okolice
Kontakt:

Post autor: Lcf » ndz kwie 19, 2009 10:49

mariusz75 pisze:Moim zdaniem nie warto kupować torxa za kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych tylko do odkręcania 2 śrub przepływki.
Wykręć śruby kombinerkami chwytając za łeb :food: , a potem przykręć już inne normalne na krzyżak. Ja zawsze tak robię. :jezor:
Chyba tez tak zrobie, tylko nie wiem czy dostane takie sruby zamienniki na gwiazdke lub zwyklego torxa



karino25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 07, 2012 14:05

Re: Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: karino25 » pn sty 26, 2015 19:30

Witam, jak udało sie usunąć usterke? U mnie jest tak samo. a dokładnie VW jetta 1.9 tdi 105KM. silnik BKC. Bład P0113.
Silnik stracił moc, brak przyspieszenia check na desce pali, kod bledu j.w.. Podmienilem od kumpla 100% sprawny ale to samo. jak podglądam tem. powietrza zasysanego to caly czas pokazuje 134,1 stopni celsjusza. czyzby wiazka kabli? Jaka byla przyczyna u Ciebie Lcf?



Awatar użytkownika
rotkeh
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 503
Rejestracja: sob cze 13, 2009 13:34
Lokalizacja: Zamość/Grójec

Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: rotkeh » wt sty 27, 2015 21:46

Kiedyś miałem problem z czujnikiem ciśnienia i temperatury powietrza doładowania, to szybko zdiagnozowałem czujnik miernikiem według tych opisów:

Jeśli ktoś ma trochę pojęcia o elektryce i miernik bez problemu zdiagnozuje gdzie tkwi problem bez podmianek i rwania kabli.


Obrazek

Obrazek
karino25 :
W Twoim przypadku wyłącz zapłon odepnij wtyczkę i zmierz wartość rezystancji na czujniku między nóżkami 1 i 2 wartość ma oscylować przy 20 st.C około 2000 do 3000 Ohmów . Teraz włącz zapłon i zmierz napięcie na kabelku nr.2 i minusem akumulatora . ma być dokładnie 5V.
Jeśli tu ok to sprawdzasz masy i kable do ECU.
Ostatnio zmieniony pn kwie 11, 2016 06:04 przez rotkeh, łącznie zmieniany 1 raz.


Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7

karino25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 07, 2012 14:05

Re: Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: karino25 » czw sty 29, 2015 10:43

Zmierzyłem opór czujnika na pinach 1 i 2: przy ustawieniu miernika na 20k wynik 2,42.
Napiecie na kabelku nr2 przy wlaczonym zaplonie ok 3v ( jak mierzyłem przez kilkadziesiat sekund to napiecie spadało od 3,4 do 2,9 i spadalo dalej w doł)
to chyba cos w zasilaniu jest nie tak? Podpowiecie? jesli tak to z kąd wychodzi to zasilanie na czujnik?



Awatar użytkownika
rotkeh
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 503
Rejestracja: sob cze 13, 2009 13:34
Lokalizacja: Zamość/Grójec

Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: rotkeh » czw sty 29, 2015 13:15

Te kabelki idą do ECU (komputer silnika masz wszystko opisane na 2 foto. ) powinieneś go mieć .w podszybiu na środku , zdemontuj ramiona wycieraczek i plastik podszybia .Odepnij złącza i dokładnie obejrzyj czy nie ma tam zaśniedziałych styków potem miernik w dłonie i po kolorkach kabli dojdziesz (zanim wypniesz ECU odłącz akumulator!!!) Możliwe że gdzieś uszkodzona została izolacja kabelka i korozja zrobiła swoje , lub coś z masą warto posprawdzać ,czy dobrze kontaktują masy. Dla pewności sprawdź jeszcze ,czy wartość napięcia na kabelku nr 3 jest 5 V czy podobnie jak na kablu nr 1 ok 3 V ( pomiar jak wcześnie do minusa aku ), to zawęzi krąg poszukiwań. Powodzenia.


Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7

karino25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 07, 2012 14:05

Re: Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: karino25 » czw sty 29, 2015 15:12

Sprawdziłem: Napięcie na kabelku nr 3 jest rowne 5 V. przy okazji zmierzylem jeszcze raz na kabelku nr 2 i bylo tym razem ok 2 V i spadało a wiec cos z zasilaniem nie tak. dobiore sie do zlącza przy ECU i sprawdze po kolorach kabli. ale jakbys wiedzial ktory to pin to bylo by latwiej, ale i tak dziekuje za pomoc :). dam znac co i jak.



karino25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 07, 2012 14:05

Re: Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: karino25 » pt sty 30, 2015 18:09

Usterka usunięta. przyczyną byl przetarty przewod zasilający czyjnik. moze sie przydac reszcie: Wiązka idzie pod akumulatorem i schodzi w dól w strone rozrusznika i wlasnie w okolicy rozrusznika byla przetarta izolacja i ten kabelek zasilający od czujnika oraz kilka innych juz "napoczętych" . zlutowane i dziala, tem. ok.blad usuniety./// Ale pojawil sie blad czujnika G85 od polozenia kierownicy. mozliwe ze to dlatego ze byl odpinany i akumulator i ECU. spróbuje skalibrowac.



Awatar użytkownika
rotkeh
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 503
Rejestracja: sob cze 13, 2009 13:34
Lokalizacja: Zamość/Grójec

Re: Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: rotkeh » pt sty 30, 2015 20:11

karino25 pisze:byla przetarta izolacja i ten kabelek zasilający od czujnika oraz kilka innych juz "napoczętych"
Możliwe że te inne napoczęte też w nie lepszym stanie , a skoro ruszyłeś wiązką .... :bajer:

Albo problem po odłączeniu aku .
1, kierownica na wprost
2. zapalić auto
3. skręcić w prawo max (przytrzymać chwilę )
4. Kierownica na wprost (przytrzymać chwilę )
5. Skręcić w lewo max (przytrzymać chwilę )
6 .Wyprostować i przejechać na wprost ok. 50 metrów (nie szybciej ja 20 km/h)


Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7

karino25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt gru 07, 2012 14:05

Re: Czujnik temp powietrza zasysanego - blad

Post autor: karino25 » pt sty 30, 2015 23:15

czujnik skalibrowany wspomaganie dziala :). oczywiscie ze te "napoczete" kabelki doprowadzilem do dobrego stanu ;) .
Wielkie dzieki rotkeh :pub: Pozdrawiam



ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości