[MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Modyfikacje wizualne, lampy, wnętrze, spoilery...

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP

bolo9823
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 165
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 14:29
Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH

[MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: bolo9823 » ndz lut 17, 2019 18:03

Witam, chciałbym przedstawić jak mozna z nic nie mającego licznika zamienic na licznik który ma duzo bajerów.

W tym temacie viewtopic.php?f=14&t=162092 jest juz ładnie wyjaśnione na część modyfikacji, ale nie wszystkich i mnóstwo uzytkowników zadaje mnóstwo pytań. Ta instrukcja/poradnik bedzie na moich doświadczeniach.

Posiadam golf 4 1.9 tdi 98r, który posiada can. Naszła mnie chęć zamiany licznika 1J0 919 860 na jakis wypasiony, w którym bedzie mozna zrobić ("RKM" , Needle Staging, podswietlanie wskazówek po zapłonie oraz aktywną kontrolke tempomatu. Szukałem odpowiedniego licznika i sie okazało ze najlepiej kupic licznik od passata, bo są nie drogie w porównaniu do liczników od golfa. Jezeli kupimy licznik od passata trzeba bedzie zmienic przednią obudowe (passat ma wiekszą) oraz wgrać wsad od golfa.

Jeżeli chcemy kupic licznik który obsługuje needle Staging (Test wskazówek) musimy wybrać z tych oznaczeń:
golf/passat
1J0 920 846 G/3B0 920 849 (EEPROM VWK503MH)
1J0 920 826 G/3B0 920 829 (EEPROM VWK503MH)
1J0 920 846 C/3B0 920 847 (EEPROM VWK501MH)
1J0 920 826 C/3B0 920 827 (EEPROM VWK501MH)

Następnie trzeba bedzie sciągnąc wsad ze starych liczników, wystarczy nam do tego zwykły chiński kabel VAG KKL i program VAG EEPROM Programmer. Podłaczamy sie do gniazda diagnostycznego, uruchamiamy program i wybieramy "Dash" --> "Read eeprom"

Gdy program pobierze eeprom starego licznika zapisujemy go "File" --> "save as". Stary licznik juz nie bedzie nam do niczego potrzebny, więc go demontujemy.

Podpinamy nowy licznik mój to byl 3B0 920 849 A (za 100 zł z Alledrogo) i równiez pobieramy wsad.

Ja musiałem pobrać jeszcze z internetu wsad od golfa który pasuje do tych liczników, wsady znajdziemy na tej stronie: https://golf4.org/Dumps/Kombiinstrument/ mój odpowiednik to 1J0 920 846 G

We wszystkich poradnikach jakie znalazłem w sieci trzeba sie bawić z komórkami w eepromie, jednak znalałem program od naszych wschodnich sąsiadów ktory wszystko zrobi za nas link: https://www.drive2.ru/l/471768829593126099/

Uruchamiamy program, wybieramy wsad od naszego nowego licznika i dopasowujemy go pod nasz gust.Obrazek

(Nie zaznaczajcie opcji "Gong przy otwarciu drzwi kierowcy i włączonym zapłonie" poniewaz nie bedziecie mogli zmienic kodowania licznika)

Wgrywamy nasz zmodyfikaowany wsad do licznika programem Vag Eeprom (jeżeli wgraliscie opcje Test wskazówek to wyjmijcie kluczyk na 30 sekund) ,uruchamiamy VCDS i kodujemy kluczyki, metodą VCDS immo3.

Jeżeli nie bedziecie wstanie zakodowac liczników przez VCDS, jest opcja wyciągniecia immo ze starych liczników (własnie dlatego jest nam potrzebny stary wsad). W programie "DashDumbEdit" najpierw wybieramy stary wsad, nastepnie zaznaczamy opcje "Transfer danych podczas wymiany liczników/ECU" wciskamy start i wybieramy docelowy wsad (wsad nowych liczników). Podaje rozpiske na które liczniki to działa:
VDO Immo2 -> Immo2 VDO
VDO Immo2 <-> IMMO3 VDO (VWK501 / 503)
VDO Immo2 <-> Bosch Motometer IMMO3
VDO IMMO3 (VWK501 / 503) -> VDO immo3 (VWK501 / 503)
VDO IMMO3 (VWK501 / 503) <-> Bosch Motometer IMMO3
Bosch Motometer IMMO3 -> bosch- immo3 Motometer
VDO immo3 audi -> VDO immo3 audi (delikatnie krypto)
Jaeger MM4 immo3 audi -> VDO immo3 audi (delikatnie krypto)
immo3 VDO (VWK501 / 503) -> ECU me7.5 eEPROM (thx fknbrkn)
VDO immo3 audi -> eeprom ecu me7.5

(W licznikach immo 2 nie było podanego VIN-u samochodu, wiec w takim przypadku program poprosi nas o VIN)
Po tym zabiegu wgrywamy nasz eeprom do nowych liczników przechodzimy do VCDS w INSTRUMENTS --> LOGIN --> podajemy kod z zerem na początku czyli jak mielismy kod 1111 to bedzie to 01111 (kod jest podany w VAG EEPROM, jest to ten sam kod co w naszym starym liczniku) --> ADAPTATION --> kanał 0 --> save --> kanał 21 i kodujemy nasze kluczyki. Po wszystkim powinna zagsnąć ikonka immo.

Ja w moim przypadku musiałem jeszcze z wsadu 849A do 846G przepisać jeszcze skale prędkościomierza, ponieważ licznik 846G ma skale do 300 km/h, a 849A do 260 km/h. Wszystko robimy w programie DashDumbEdit.

Jezeli komus bedzie sie paliła ikonka poduszki to wystarczy wejsc w CAN-Gateway i zmienic kodowanie na 00002.

O to efekty:


Ta instrukcja pokazuje, ze nie trzeba posiadać super wypasionego kabla oraz duzej wiedzy na temat wsadów do liczników.



Awatar użytkownika
madruk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: czw lis 15, 2012 00:45
Lokalizacja: Ropczyce

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: madruk » sob mar 16, 2019 17:33

Dzis pokombinowalem wg twojego poradnika i faktycznie dziala w moim przypadku ori licznik sport edition immo 3 :) no i spoko ze programik jest w jezyku polskim. Szkoda ze nie zadziala z immo 2 bo w drugim samocjodzie tez bym to zaaplikowal





Hubi14
Forum Master
Forum Master
Posty: 1829
Rejestracja: pt lis 22, 2013 23:00
Lokalizacja: Pabianice

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: Hubi14 » ndz mar 17, 2019 14:08

Potwierdzam. Programik działa na 1J5 920 826 CX. Stagging, zasięg na baku oraz rozjaśnienie MFA i podświetlanie po zapłonie działa :)



Awatar użytkownika
RA_FEEL_IT!
Administrator
Administrator
Posty: 2304
Rejestracja: pt gru 19, 2008 16:14
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Passat B5 FL 1.8T
Silnik: AWT

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: RA_FEEL_IT! » wt mar 19, 2019 20:03

Fajna instrukcja, brawo ;-)



wutzger
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 08, 2015 17:29

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: wutzger » wt kwie 02, 2019 21:32

mam taki sam licznik jak ty, skad wiedziales ze masz CAN? bo po numerze juz sie nie zgadza (919, a powinno byc 920), 'can gateway' w vcds ci odpowiadał? bo ja mam problem z immo, DashDump przy próbie otworzenia mojego wsadu z licznika mówi że nie obsługuje tego eeprom



bolo9823
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 165
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 14:29
Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: bolo9823 » czw kwie 04, 2019 20:50

Miałem licznik 919, ale posiadam tdi z 98 roku (modelowo 99) i mój sterownik posiadał can tylko trzeba było kable poprowadzić. Z licznika 919 immo 2 przez ten program mozesz tylko wyprowadzic immo z licznika firmy VDO, wyzej podałem jakie liczniki program obsługuje. Mozesz spróbowac recznie przepisać immo, gdzieś na forum passata jest to bardzo dobrze opisane. Ja akurat pozyczyłem sobie licznik od kolegi z numerem 1J0 920 842 firmy VDO immo 2 przypisałem sobie kluczyki wyciągnąłem eeprom i przepisałem do liczników 3b0 920 849.
Ostatnio zmieniony czw kwie 04, 2019 22:09 przez bolo9823, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Peran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: sob gru 20, 2014 14:05
Lokalizacja: LBL

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: Peran » czw kwie 04, 2019 21:35

bolo9823 pisze:Miałem licznik 919, ale posiadam tdi z 98 roku (modelowo 99) i mój sterownik posiadał can tylko trzeba było kable poprowadzić. Z licznika 919 immo 2 przez ten program mozesz tylko wyprowadzic immo z licznika firmy VDO, wyzej podałem jakie liczniki program obsługuje. Mozesz spróbowac recznie przepisać immo, gdzieś na forum passata jest to bardzo dobrze opisane. Ja akurat pozyczełm sobie licznik od kolegi z numerem 1J0 920 842 firmy VDO immo 2 przypisałem sobie kluczyki wyciągnąłem eeprom i przepisałem do liczników 3b0 920 849.
Pastylki z immo2 bez problemu zakodujesz ponownie do immo3.
Przerabialem to siebie pierwszy licznik miałem 919 te same klucze dopisywalem normalnie w vagu do licznika 920



bolo9823
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 165
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 14:29
Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: bolo9823 » czw kwie 04, 2019 22:07

Oczywiście, ze zakodujesz stare pastylki z immo2 tylko chodzi o to ze duzo osob ma problem z zakodowaniem nowych liczników immo 3, sam miałem taki problem i musiałem wszystkie informacje immo wpisywać do eepromu nowych liczników, bo przez vcds nie chciało przejść.



Awatar użytkownika
Peran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 303
Rejestracja: sob gru 20, 2014 14:05
Lokalizacja: LBL

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: Peran » czw kwie 04, 2019 22:19

bolo9823 pisze:Oczywiście, ze zakodujesz stare pastylki z immo2 tylko chodzi o to ze duzo osob ma problem z zakodowaniem nowych liczników immo 3, sam miałem taki problem i musiałem wszystkie informacje immo wpisywać do eepromu nowych liczników, bo przez vcds nie chciało przejść.
Miałem problem tylko z licznikiem z paska dopiero vwtools poszło.



wutzger
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 08, 2015 17:29

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: wutzger » sob kwie 06, 2019 23:20

dla tych którzy nie maja kabli w wtyczce t32a (zielona z licznika) na pinie 19 (can high) i 20 (can low), trzeba pociągnać kabel z owej wtyczki do ECU pin 68 pomarańczowo/czarny (can high) i 75 pomarańczowo/brązowy (can low), wtedy można sie bawić z licznikami, a co do immo zdam relacje jak już mi sie uda :D



bolo9823
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 165
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 14:29
Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: bolo9823 » ndz kwie 07, 2019 16:53

wutzger pisze:
sob kwie 06, 2019 23:20
dla tych którzy nie maja kabli w wtyczce t32a (zielona z licznika) na pinie 19 (can high) i 20 (can low), trzeba pociągnać kabel z owej wtyczki do ECU pin 68 pomarańczowo/czarny (can high) i 75 pomarańczowo/brązowy (can low), wtedy można sie bawić z licznikami, a co do immo zdam relacje jak już mi sie uda :D
Tylko że to nie bedzie u wszystkich, najpierw trzeba sprawdzic czy ecu obsługuje Can, przewaznie diesle od 98 posiadały can tylko trzeba było prowadzić kable do ecu poniewaz nie było ich we wtyczce od licznika. A benzyniaki posiadały can dopiero coś koło 2000r.



wutzger
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 08, 2015 17:29

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: wutzger » ndz kwie 07, 2019 17:22

bolo9823 pisze:
ndz kwie 07, 2019 16:53
wutzger pisze:
sob kwie 06, 2019 23:20
dla tych którzy nie maja kabli w wtyczce t32a (zielona z licznika) na pinie 19 (can high) i 20 (can low), trzeba pociągnać kabel z owej wtyczki do ECU pin 68 pomarańczowo/czarny (can high) i 75 pomarańczowo/brązowy (can low), wtedy można sie bawić z licznikami, a co do immo zdam relacje jak już mi sie uda :D
Tylko że to nie bedzie u wszystkich, najpierw trzeba sprawdzic czy ecu obsługuje Can, przewaznie diesle od 98 posiadały can tylko trzeba było prowadzić kable do ecu poniewaz nie było ich we wtyczce od licznika. A benzyniaki posiadały can dopiero coś koło 2000r.
mam golfa z 97' z ECU 038 906 018 J, przed podłączaniem cana do licznika obrotomierz się nie ruszał, teraz się rusza, walcze z immo akutalnie



wutzger
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 08, 2015 17:29

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: wutzger » wt kwie 09, 2019 19:24

dla potomnych: udalo sie, wystarczylo zaadaptowac kluczyki: vcds/vagcom/cos innego-> instruments -> login (pinem nowego licznika)-> potem adaptacja -> kanal 21 -> wybieramy ile kluczykow -> save i tyle.
I tak to ECU 018J nie ma CAN - w can gateway vcds mowi że brak połączenia z ECU przez co nie mam chwilowego spalania, teraz szukam info czy da sie łatwym sposobem podmienic ECU (nadal 018) na takie z CANem żeby to spalanie działało, ale chyba nie (inne przepływki)



Awatar użytkownika
DaroS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: sob gru 04, 2004 10:42
Lokalizacja: Wodzislaw
Kontakt:

Re: [MK4] Modyfikacja liczników (Needle Staging), montaz nowych liczników.

Post autor: DaroS » pn sie 26, 2019 20:37

Mam pewien problem. Posiadam licznik o numerze 1J0920826C i zakupiłem licznik od passata 3B0920829A. Wykonałem adaptacje za pomocą programu DashDumpEdit.
Immo działa lecz nie gaśnie dioda żółta od ABS. W sterowniku ABS nie ma błędów, a dodam, że na starym liczniku ABS normalnie działał. Obecnie po ruszeniu z miejsca odzywa się sygnał i miga dioda czerwona od ręcznego. Czyżby nowy licznik nie miał komunikacji z ABS?? Jakieś rady jak rozwiązać ten problem?


Golf 2 1.6D - sama frajda, Golf 1.8GL AAM - niezawodny
Passat B5 1.9 AHH 0.216 GT1749V/VA ECU 012AH
Corrado G60+ 205Ps 267Nm
A4 B6 1.9 TDi Avant Quattro x2
A8 D3 4.2 TDi BVN Quattro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Style”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości