Witam, temat nie raz poruszany na forum,ale jakoś w żadnym nie mogłem znaleźć odpowiedzi, chodzi bowiem o lakierowanie kloszy lamp po wcześniejszym szlifowaniu.
Ale zacznę od początku.
Kupiłem niedawno lampki Sonar
Pomijam fakt, iż były na nich brewki które zostawiły ochydny klej, to jeszcze w paru miejscach widać efekt rozwarstwienia się lakieru, albo tego co z niego pozostało, są też drobne ryski.
A więc najlepszym sposobem było by zacząć od papieru np 800 itd do 3000, później pasta polerska i tyle, ale co dalej.......spotkałem się z opiniami na temat past zabezpieczającyć przed uv, ale również z pokryciem kloszy lakierem i tu moje pytanie, jak się wogóle do tego zabrać.
Ok, wypoleruję klosze,przejade pastą polerską i co dalej.......myje je ? zostawiam z pastą ? co dalej ??
Jakiego lakieru uzyć, czy może to byc zwykły klar akrylowy stosowany w lakiernictwie samochodowym ??
Ile warst nałożyć ??
Czy po lakierowaniu wypolerować jeszcze klosze pasta z drobnym granulatem ??
I czy taki zabieg nie jest gorszy niż.........
.....wymiana kloszy reflektorów ??
Szczerze "mówiąc" mam jakieś zrażenie do kloszy plastikowych, jednak szklo to szkło.
Po podłączeniu "nowych" sonarów, w porównaniu w moimi ori szklanymi lampami Golf IV z 1998r, to świeca jak pół du*y za krzaka.
W miejscu gdzie jest soczewka światło jakoś dziwnie sie rozprasza i od razu straciłem ochotę na wymianę lamp.
Zastanawiam sie poprostu czy nie lepiej kupić nowych szkieł, ale to z kolei wiąże sie z rozklejeniem lamp, a jak wiadomo ponowne ich sklejenie wychodzi różnie.
Ale skoro już w tym temacie, to nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, bowiem jakie szkła sa najlepsze. Przeglądam alledrogo i sa klosze za 15zł i są za 50zł, ale czy te droższe sa lepsze, czo cos sie zmienilo w temacie ??
Będe wdzięczny za doradzenie jakiegos konkretnego sprzedawcy i konkretnych szkieł, bo jak wiadomo w jednych są bąble w drugich ryski......
szlifowanie, polerowanie, lakierowanie kloszy
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- QQxQ
- V.A.G Podlasie
- Auto: Golf MK4
- Silnik: BUB
Ogólnie te lampy są z ale wiadomo są różne gusta.
Ja bym się nie bawił w polerowanie tylko zmienił klosz.
Są klosze sygnowane polską firmą nie pamiętam jak się nazywa ale zmieniałem je u mnie i pasują idealnie koszt 17zł SZT.
I myślę że wszystko na allegro czy te za 15 czy za 30 to jedno i to samo.
Tylko jak to będzie świeciło jak masz soczewkę na środku to nie wiem.
Malowanie lamp jak i polerowanie ma sens tylko przy plastiku.
Polerowanie wiesz jak się odbywa? To i malowanie jest na tej samej zasadzie tylko jak już wyszlifujesz to nie polerujesz , a po ostatnim papierze malujesz 2 równe warstwy.
Lakier samochodowy się nada.
Jak ładnie wymalujesz nie trzeba nic polerować.
Ja bym się nie bawił w polerowanie tylko zmienił klosz.
Są klosze sygnowane polską firmą nie pamiętam jak się nazywa ale zmieniałem je u mnie i pasują idealnie koszt 17zł SZT.
I myślę że wszystko na allegro czy te za 15 czy za 30 to jedno i to samo.
Tylko jak to będzie świeciło jak masz soczewkę na środku to nie wiem.
Malowanie lamp jak i polerowanie ma sens tylko przy plastiku.
Polerowanie wiesz jak się odbywa? To i malowanie jest na tej samej zasadzie tylko jak już wyszlifujesz to nie polerujesz , a po ostatnim papierze malujesz 2 równe warstwy.
Lakier samochodowy się nada.
Jak ładnie wymalujesz nie trzeba nic polerować.
Lampy jak lampy, zależało mi na soczewce, nie koniecznie ringach
Jak byś sobie przypomniał gdzie kupowaleś te szkła, będę wdzięczny.
Jak byś sobie przypomniał gdzie kupowaleś te szkła, będę wdzięczny.