Bora lampy przednie FK Xenon look

Modyfikacje wizualne, lampy, wnętrze, spoilery...

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP

m1chal_p
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: m1chal_p » śr gru 18, 2013 08:46

Cześć,

kieruję do Was pytanie odnośnie lamp z aukcji http://allegro.pl/lampy-reflektory-vw-b ... 87396.html.
Interesuje mnie, czy ktoś z Was miał z nimi do czynienia, mogą podzielić się tym jak świecą etc.
Czytałem, że posiadacze VW Bora często narzekają na jakość świecenia świateł mijania, nie inaczej jest w moim przypadku.
Niedawno oddałem do polerowania przednie klosze, wstawiłem żarówki OSRAM NIGHT BREAKER PLUS H4, jest trochę lepiej (niewiele lepiej, ale lepiej... :D).
No i teraz ciekawi mnie, czy wymiana lamp na powyższe znacząco poprawiłaby widoczność w nocy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mati0507
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mati0507 » pt gru 20, 2013 11:22

Dokładnie jak pisze m1chal_p ori świeci, jak świeci. Dołączam się do pytania bo temat ciekawy.

Będą pasować P&P do ori wiązki?

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Auto: bmw
Silnik: CUNA
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » pt gru 20, 2013 11:29

mati0507 pisze:Będą pasować P&P do ori wiązki?
A dlaczego miałyby nie pasować do ori wiązki z lampy H4, skoro przewidziane są do Bory? ;)

Miałem lampy Depo z soczewką tyle, że taką wersję z ringami, lepiej świeciły od moich starych ori.
Jakość wykonania jak na zamiennik nawet nie najgorsza, były przypadki parowania takich lamp, u mnie to nie występowało.
Gdybym szukał lamp do swojej Bory to bym się grubo zastanowił czy warto taką kasę wywalać na zamiennikowe lampy.
Za mniejszą kasę zregenerujecie swoje lampy (klosze i odbłyśniki) i będą dobrze świeciły.

m1chal_p
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: m1chal_p » pt gru 20, 2013 11:32

Dzięki za odpowiedź, nasuwa mi się teraz pytanie, czy znacie gdzieś na terenie Trójmiasta zakład, który zajmuje się takową regeneracją?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pt gru 20, 2013 11:33

z ciemnym wnętrzem do ciemnej bory wyglądałyby lepiej niż te srebrne z aukcji

Awatar użytkownika
MaciekV5
...
...
Auto: bmw
Silnik: CUNA
Kontakt:

Post autor: MaciekV5 » pt gru 20, 2013 11:39

doggie pisze:z ciemnym wnętrzem do ciemnej bory wyglądałyby lepiej niż te srebrne z aukcji
Rzecz gustu, miałem ciemne lampy w ciemnej Borze i jakoś srebrny xenon mi lepiej podchodzi wizualnie.

Sporo ludzi z forum wysyłało tutaj: http://www.regeneracja-reflektorow.pl/i ... =przerobka" onclick="window.open(this.href);return false;
http://regeneracja-hc.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Post autor: -michau- » pt gru 20, 2013 17:03

Ja odkładam teraz kasę na soczewki do golfa mk4, bez ringów, na alledrogo i u mapeta coś koło 500 zł, z jasnymi środkami.
Komplet 500 zł, natomiast oryginalny xenon to koszt dwa razy tyle lub więcej.

Natomiast jeśli masz zamiar wydać 750 zł na takie lampy, może warto zastanowić się czy nie dołożyć do oryginału?

Miałem soczewkę w vectrze b, moim zdaniem jeśli zwykła żarówka ma siedzieć to nie warto, efekt oświetlenia bardzo słaby. Więc następny koszt trzeba doliczyć około 200 zł za zestaw hid do soczewek.

Co do środków lamp, kwestia gustu. Na początku również kierowałem do ciemnego lakieru lampy z czarnym wnętrzem. Widziałem sporo zdjęć jak to wygląda i zmieniłem zdanie. Wg mnie zdecydowanie jasny środek to ciemnych lakierów, a czarny do jasnego lakieru np. srebrnego.

GTB... :satan:

m1chal_p
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: m1chal_p » pt gru 20, 2013 20:17

Orientujesz się, czy takie soczewkowe odpowiedniki występują dla Bory?

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Post autor: -michau- » pt gru 20, 2013 20:52

Z tego co widzę, do Bory w cenie 500-600 zł są same z ringami.

Te co wyżej podałeś są zdecydowanie ładniejsze, ale też droższe. Widziałem na forum, że kombinują z tymi lampami, żeby odłączyć te ringi, chociaż to kwestia gustu, mnie się nie podobają.

Sam musisz podjąć decyzję czy brać nówki za 500-750 zł, czy włożyć do nich zwykłą żarówkę, czy jakiś zestaw hid 120-200 zł.
Czy może jednak pójść w stronę oryginalnych xenonów za ok 1000 zł, chociaż można wyrwać taniej.

Licz się tylko z tym, że po zakupie oryginalnych xenonów może będzie trzeba w nie zainwestować, jakaś regeneracja soczewki, nowe żarniki, może jakaś nieszczelność.

Ja idę w stronę nowych soczewek depo i zestaw hid 5000k.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomos15 » pt gru 20, 2013 23:32

Też się zastanawiam nad tymi lampami ale włożyłbym do nich dobrą żarówkę h7 zamiast HIDu bo nie wiem czy wiecie, że HID nie ma legalizacji w PL i można stracić dowodzik przy spotkaniu z niebieskimi. Z fabrycznym ksenonem jest kupa roboty i kupa kasy...

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

Awatar użytkownika
-michau-
Forum Master
Forum Master

Post autor: -michau- » pt gru 20, 2013 23:56

Zgadza się, masz rację, ale to tak jak przyciemnianiem szyb przednich kierowcy i pasażera. Niby nie można, jeden jeździ 2 lata i nic, a innemu zabiorą dowód na drugi dzień.

Jeśli chodzi o te zestawy hid raczej kierowałbym się ku temu by zrobić jak forumowicze, którzy mają takie soczewki, a więc wybrać hidy o mocy 5000k by nie wzbudzać zbyt dużych podejrzeń u miśków.

miskieusz
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: miskieusz » śr sty 01, 2014 20:38

Dobra lekko odgrzeję ale znalazłem info o tych lampach na forum zachodnim:
http://www.bora-forum.de/index.php?showtopic=19723" onclick="window.open(this.href);return false;
A tutaj jeszcze jakaś grupa na FB odnośnie lamp:
https://www.facebook.com/groups/1056438 ... 7/?fref=ts" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Style”