BUDOWA zegar Obrotomierz + MFA + Ekonomizer 1wtyczka

Modyfikacje wizualne, lampy, wnętrze, spoilery...

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP

Kryza
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kryza » sob maja 11, 2013 00:56

Witam nie wiem czy w dobrym dziale pisze (jezeli nie to prosze o przeniesienie do odpowiedniego lub wskazanie takiego)

Więc tak mam golfa mk2 z instalacją elektryczną nowego typu ( 1 wtyczka ) i obecnie mam zegar z obrotomierzem, ale mam zegar tego typu cały kompletny tyle ze rozebrany i schowany do pudełka =ObrazekObrazekObrazekObrazektylko ze on jest na 2 wtczki.

Przez ostatnie 4 miesiące nazbierałem kilka róznych zegarów i mam 3 z obrotkiem na jedną wtykczkę, 1 z MFA i obrotkiem na 1 wtyczkę,1 na 2 wtyczki z obrotkiem i MFA i ten w częsciach.

I chciałbym zrobic w ten sposób, ze obrotomierz (ten który u dołu ma wskaznik poziomu paliwa i temperature)+ Ekonomizer + MFA wsadzic w jeden zegar, poskręcac to do kupy, moze bedzie sie dało bez rzezby, mój problem to brak odpowiedniej wiedzy który zaczyna sie na tej foli która ma te wszystkie sciezki bo ona jest na 2 wtyczki a ja mam swoją instalację elektryczną na jedną wtyczke i inne jest ułozenie otworów na te wskazniki pod obrotomierzem i ma tez dodatkowe piny dla sasilania ekonomizera.

I tu w koncu moje pytanie: CZY DA SIĘ TE SCIEZKI JAKOS POPRZERABIAC Z 2 NA 1 WTYCZKE TA ZEBY DZIAŁAŁ OBROTOMIERZ, EKONOMIZER,MFA I CAŁA RESZTA???

Z niecierpliwością czekam na wszelkiego rodzaju porady, sugestie i materiały pomocne w przbudowie zegara, oczywiscie wszelkie postepy w modyfikacjach bedą szczegółowo opisane.

Pozdrawiam

Znalazłem zdjęcie zegara z mk1 który ma dokładnie taką konfigurację wskazników jaką ja chciał bym miec u siebie tyle ze ja chce zegar z mk2 i na jedną wtyke nowszego typu.Obrazek
Ostatnio zmieniony śr maja 15, 2013 22:27 przez Kryza, łącznie zmieniany 1 raz.

KUPIĘ NIEBIESKIE WNĘTRZE WELUROWE DO GOLFA MK2 USA 3Drzwi.Jak ktoś coś ma to pisać na PW

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Zmiana z 2 na 1 wtykę + MFA + Ekonomizer

Post autor: marcinek84 » sob maja 11, 2013 19:40

Licznik w pudełku masz z Passata, widzę po foli ze ścieżkami. Najmniejsza rzeźba to zakup obudowy licznika z Passata chyba B2 oraz wtyczki licznika z Passata i podłączyć to w golfie. Prędkościomierz z Passata ma inny indeks więc trzeba zamienić na ten z golfa z wersji z MFA aby działało i do tego zakup manetek z MFA z mk2 lub mkIII (też pasuje) bo masz instalację na 1 wtyczkę.
Temat bardziej do działu elektryka.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Kryza
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kryza » ndz maja 12, 2013 12:04

Więc tak wstepnie zegar został poskładany jest tylko problem z upchnięciem MFA pod obrotomierzem bo zwyczajnie nie ma tam na niego miejsca i ju jest problem, moze jest jakis sposób zeby go rozwiązac, zrobiłem kilka zdjęc z dzisiejszych poczynan.

Fotki:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Ma ktoś pomysł jak to mozna dalej poskładac???

:smoke:

KUPIĘ NIEBIESKIE WNĘTRZE WELUROWE DO GOLFA MK2 USA 3Drzwi.Jak ktoś coś ma to pisać na PW

Kryza
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kryza » śr maja 15, 2013 21:54

I dalej nie wiem jak e
rozwiązac problem z obrotomierzem tak zeby dało się pod niego wsadzic płytkę MFA ,moze ktoś ma pomysł jak mozna go przerobic albo moze jest jakis tym onrotomierza bez takiej płytki.

ObrazekObrazekObrazek

ma ktoś jakiś pomysł???

a wie ktoś co to za płytka moze wogóle dało y sie jej pozbyc i nie jest wogóle potrzebna???

Kryza
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kryza » wt maja 28, 2013 15:11

Zmieniłem koncepcje konfigur4acja zegara bedzie taka sama tylko ze znalazłem i kupiłem juz taki gotowy ale na dwie wtyki, predkosciomierz do 220km/h ale mam swój z G60 wyskalowany na 260km/h i jak bedzie pasował to go zamienie i zrobię przejsciówke z dwóch na jedną wtyczkę mfa.

I tu pytanie do bardziej doświadczonych gdzie szukac informacji odnosnie tego który pin jest do czego w zegarach starego typu a jak jest w zegarach nowszego typu oczywiscie oba z MFA. no chyba ze ma ktoś w swoich zbiorach juz gotowe takie schematy to chetnie je oglądne.

czerwonyjezdziec
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czerwonyjezdziec » wt maja 28, 2013 16:29

tu masz nową instalację na jeden wtyk http://www.vwgolf.pl/porady/pinout-licz ... po-89roku/" onclick="window.open(this.href);return false;

S.
Super eS.
Super eS.

Post autor: S. » pt cze 21, 2013 18:07

Nie ma opcji przerobić licznika z ekonomizerem na jedną wtyczke tak żeby działało MFA ;) Po prostu się nie da.
Też zachciało mi się licznika z ekonomizerem iii... Zrobiłem sobie przejściówke z jednej wtyczki na dwie.

Kryza
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kryza » pt cze 21, 2013 19:10

S. Bede próbował moze sie nie da ale chce sie o tym przekonac :grin:

S.
Super eS.
Super eS.

Post autor: S. » pt cze 21, 2013 21:49

zauważ że każdy licznik na jedną wtyke z MFA ma z tyłu płaski obrotomierz. Tylko liczniki bez MFA na jedną wtyczke mają obrotomierz "z dupą" jak to jest w przypadku licznika na 2 wtyki.
Konkretniej:
Licznik z MFA na jedną wtyke:
[imghttp://img13.tablica.pl/images_tablicapl/78768823_4_644x461_licznik-vw-golf-2-ii-z-komputerem-mfa-benzyna-motoryzacja_rev004.jpg][/img]
Licznik bez MFA na jedną wtyke:
Obrazek
Licznik z MFA na 2 wtyki:
[imghttp://img600.imageshack.us/img600/3336/17313622441.jpg][/img]
Widać różnice ;)
Da rade zmontować licznik na jedną wtyke z ekonomizerem ale nie ma opcji żeby było sprawne MFA. Nie ma folii ze ścieżkami na jedną kostke, MFA i wycinkiem na dupe obrotka.
Też rzeźbiłem przerobić licznik z ekonomizerem na jedną wtyczke, nie da rady.
Więc zrobiłem przejściówke z jednej kostki na dwie.
Wyprułem instalacje licznika nowego i starego typu ze szrotu, wtyczki do skrzynki bezp. są nowego typu a wtyczki do licznika są starego typu. Mix starej i nowej wiązki :helm:
Jak chcesz żeby ekonomizer coś pokazywał to musisz w jednym miejscu wywiercić dziurke ;) Innaczej lipa.
Prędkościomierz do 260km/h pasuje zamiennie do każdego innego licznika mk2 ;)

barto125