[mk3] Samopoziomowanie lamp z allegro
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- speeder
- Użytkownik
- Kontakt:
[mk3] Samopoziomowanie lamp z allegro
witam
niedawno do glowy wpadl mi pomysl wrzucenia ksenonow do projektorow w mk3. wiadomo, rozchodzi sie o bezpieczenstwo i oslepianie innych, dlatego o obowiazku spryskow nie bede mowil, zreszta jest fajny temacik na forum. ale procz spryskiwaczy, potrzeba nam samopoziomowanie, a takie wlasnie znalazlem na allegro:
http://allegro.pl/item892547343_zestaw_" onclick="window.open(this.href);return false; ... oznan.html
cena moze nie co zaporowa, ale wiadomo, ze chodzi tu o bezpieczenstwo. moze ktos z forumowiczow pokusil sie juz o taki wynalazek? co o tym myslicie? mam watpliwosci co do dzialania tego, bo nie ma zadnych ciegien itd polaczonych z wahaczem czy tylnia belka. czy poziomowanie bedzie wystarczajaco dokladne? jak to cudo dziala? moze na bazie akcelerometru czy cos takiego? a moze ktos myslal o adaptacji samopoziomowania np z mk4 lub innego vw?
jesli temat jest w zlym dziale, to z gory przepraszam, ale niezabardzo mialem pomysl gdzie go wrzucic.
niedawno do glowy wpadl mi pomysl wrzucenia ksenonow do projektorow w mk3. wiadomo, rozchodzi sie o bezpieczenstwo i oslepianie innych, dlatego o obowiazku spryskow nie bede mowil, zreszta jest fajny temacik na forum. ale procz spryskiwaczy, potrzeba nam samopoziomowanie, a takie wlasnie znalazlem na allegro:
http://allegro.pl/item892547343_zestaw_" onclick="window.open(this.href);return false; ... oznan.html
cena moze nie co zaporowa, ale wiadomo, ze chodzi tu o bezpieczenstwo. moze ktos z forumowiczow pokusil sie juz o taki wynalazek? co o tym myslicie? mam watpliwosci co do dzialania tego, bo nie ma zadnych ciegien itd polaczonych z wahaczem czy tylnia belka. czy poziomowanie bedzie wystarczajaco dokladne? jak to cudo dziala? moze na bazie akcelerometru czy cos takiego? a moze ktos myslal o adaptacji samopoziomowania np z mk4 lub innego vw?
jesli temat jest w zlym dziale, to z gory przepraszam, ale niezabardzo mialem pomysl gdzie go wrzucic.
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2010 18:07 przez speeder, łącznie zmieniany 2 razy.
moj mk3 GTI 20 jahre: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=223042&postdays=0&postorder=asc&start=0 zapraszam do oceny i komentowania :)
a czemu?
przeciez to chyba nie poziiomuje caly czas tylko tak jak normalnie tylko po odpaleniu
przeciez to chyba nie poziiomuje caly czas tylko tak jak normalnie tylko po odpaleniu
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

- michkali
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie wiem jak te z allegro przedstawione powyzej, ale ori samopoziomowanie dziala takze jak jedziemy pod gorke, z gorki oraz po nierownosciach zeby nierazic innych uzytkownikow...MAPET pisze:a czemu?
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 00:08 przez michkali, łącznie zmieniany 1 raz.
Było Mk3 GTI: viewtopic.php?t=239772" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest Vw Lupo: viewtopic.php?f=91&t=558440" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest Vw Lupo: viewtopic.php?f=91&t=558440" onclick="window.open(this.href);return false;
to ci powiem ze 1 slysze.. bo w passacie itp ktore znam poziomuje sie tylko przy odpaleniu... przeciez na polskich drogach jakby sie caly czas poziomowalo to by ciagle chodzilo gora dol...michkali pisze:ale ori samopoziomowanie dziala takze jak jedziemy pod gorke, z gorki oraz po nierownosciach zeby nierazic innych uzytkownikow...

MAPET, ale jaki ma sens samopoziomowanie tylko po odpaleniu auta, kiedy odpalasz auto, poziomuje sie, jest spoko, jedziesz po 4 kumpli, jest was 5, 3 z tylu, dupka siada, ksenon wali pieknie w oczy jadacym z naprzeciwka...czy aby napewno jest tak jak mowisz?
Niedawno rozmawialem o samopoziomowaniu z kuzynem, ktory specjalnie dla mnie sprawdzil jak to dziala, robili jakiegos mercedesa, nie pamietam jaki, bo chyba to jest mniej wazne, ale jak wjezdzali nim na podnosniki to w momencie jak przod zaczal wjezdzac (czyli sie podnosic) bylo widac golym okiem na jak swiatlo sie obniza, wjechal tyl i sie podnioslo...moze rozni producenci maja rozne systemy samopoziomowania, ale wg mnie to powinno dzialac nonstop, bo inaczej to jest bez sensu
Niedawno rozmawialem o samopoziomowaniu z kuzynem, ktory specjalnie dla mnie sprawdzil jak to dziala, robili jakiegos mercedesa, nie pamietam jaki, bo chyba to jest mniej wazne, ale jak wjezdzali nim na podnosniki to w momencie jak przod zaczal wjezdzac (czyli sie podnosic) bylo widac golym okiem na jak swiatlo sie obniza, wjechal tyl i sie podnioslo...moze rozni producenci maja rozne systemy samopoziomowania, ale wg mnie to powinno dzialac nonstop, bo inaczej to jest bez sensu

- Mastercinek
- VR6SyncroManiac
nie miałem nigdy do czynienia z takim mechanizmem ale na logikę i zdrowy chłopski rozum: Stoję na wjeździe albo na stromej ulicy w San Francisco przodem pod górkę, odpalam auto, światła sie poziomują, wjeżdżam na prostą drogę i mam oświetlone 2 metry drogi przed sobą??? Jaki to ma sens jak nie pracuje ciągle, na wzniesieniach, na górkach...? Ktos kto wymyślił taki system jak piszesz jest chyba idiotą a jeszcze większymi idiotami sa ludzie co dopuścili to do użytku!MAPET pisze:poziomuje sie tylko przy odpaleniu...
Wg mnie system, który reguluje poziom po uruchomieniu, a później już nie pracuje NIE ISTNIEJE

mastercinek, to co piszesz tez troche nie tak przeciez xenon nie poziomuje sie wzgledem terenu! przeciez jak bys jechal pod gorke siewcilo by 1m przed auto a jak z gory to w niebo i razilo innych
samopoziomowanie jest na elementach zawieszenia raczej tj np wahacz i to zalezy od tego jak auto samo jest obciazone nei czy stoisz na rownym czy nie...
wg mnie poziomuje tylko na poczatku.. nie zauwazylem by mi poziomowalo w trakcie jazdy... zreszta kiedys pisano tez ze na poczatku w passacie sie poziomuje...
w wolnej chwili sprawdze moze to jakos a
ale moge sie mylic
[ Dodano: Sro Sty 27, 2010 8:20 am ]
z tego coo na szybko suzkam na forum passata to w b5 poziomowanie jest takie jak ja pisze a a b5fl to na poczatku ustawia przy odpaleniu i wykonuje test poziomowania a pozniej tez moze zmienic ustawienie w trakcie jazdy chyba jednak
roznica jest jednak w silniczkach! w b5 sa zwykle a w b5fl krokowe z szybsza reakcja wiec caly ten system z allegro o ktorym dywagujemy sadze ze nie zmienia w trakcie jazdy... gdyz zwykle silniczki nie zdarza!
samopoziomowanie jest na elementach zawieszenia raczej tj np wahacz i to zalezy od tego jak auto samo jest obciazone nei czy stoisz na rownym czy nie...
wg mnie poziomuje tylko na poczatku.. nie zauwazylem by mi poziomowalo w trakcie jazdy... zreszta kiedys pisano tez ze na poczatku w passacie sie poziomuje...
w wolnej chwili sprawdze moze to jakos a
ale moge sie mylic

[ Dodano: Sro Sty 27, 2010 8:20 am ]
z tego coo na szybko suzkam na forum passata to w b5 poziomowanie jest takie jak ja pisze a a b5fl to na poczatku ustawia przy odpaleniu i wykonuje test poziomowania a pozniej tez moze zmienic ustawienie w trakcie jazdy chyba jednak
roznica jest jednak w silniczkach! w b5 sa zwykle a w b5fl krokowe z szybsza reakcja wiec caly ten system z allegro o ktorym dywagujemy sadze ze nie zmienia w trakcie jazdy... gdyz zwykle silniczki nie zdarza!

Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 09:14 przez MAPET, łącznie zmieniany 3 razy.

MAPET, zauwaz, ze
Skoro piszesz o autach, w ktorych widziales jak to dziala, czyli poziomowanie tylko po odpaleniu, ok, ja nie twierdze, ze nie masz racji, bo moze i tak to tam dziala, ale sam przyznasz, ze cala idea i w ogole sens dzialania tego systemu polega wlasnie na "on-line'owym" monitorowaniu i korekty w razie wykryciu zbyt duzego przechylu?
Jeszcze jedno, jesli chodzi o korekty w trakcie jazdy, na biezaco, to napewno nie moga do tego byc uzyte zwykle silniczki jakie mamy, bo one po prostu by nie wyrobily, krecily by sie nonstop raz w gore raz w dol a i tak bysmy oslepiali, bo zanim obnizy lampe to kierownik z naprzeciwka zdarzy juz pokazac nam palec i odpowiednio nazwac nie wspominajac o strzale w oczy
Takie niby samopoziomowanie...czyli ten zestawik podlaczamy do silniczkow, ktore mamy w aucie i to nimi kreci to cos...w sumie zawsze to samopoziomowanie juz bedzie, a ze dziala jak dziala...eh.Zestaw zawiera:
- czujnik poziomu z centralką,
- wyświetlacz diagnostyczny,
- kompletne okablowanie,
- instrukcję,
- gwarancję 12 miesięcy.
Skoro piszesz o autach, w ktorych widziales jak to dziala, czyli poziomowanie tylko po odpaleniu, ok, ja nie twierdze, ze nie masz racji, bo moze i tak to tam dziala, ale sam przyznasz, ze cala idea i w ogole sens dzialania tego systemu polega wlasnie na "on-line'owym" monitorowaniu i korekty w razie wykryciu zbyt duzego przechylu?
Jeszcze jedno, jesli chodzi o korekty w trakcie jazdy, na biezaco, to napewno nie moga do tego byc uzyte zwykle silniczki jakie mamy, bo one po prostu by nie wyrobily, krecily by sie nonstop raz w gore raz w dol a i tak bysmy oslepiali, bo zanim obnizy lampe to kierownik z naprzeciwka zdarzy juz pokazac nam palec i odpowiednio nazwac nie wspominajac o strzale w oczy

no tak jak pisalem quatro to nie chodzi o poziomice tylko pod katem zawiszenia a nie uksztaltowania terenu

- BartekGib
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Każde jedne auto jak ma ori xenony to musi mieć że tak powiem "aktywne" samopoziomowanie - czyli podczas jazdy. Kolega w BMW 320d 2008 ma samopoziomowanie takie "bajeranckie" na początku, ale to jest tylko jako bajer, że zapala sie silnik, lampy automat się włącząją i idą na chwilą w dół i w górę. Ale logiczne jest to, że jeżeli jedziemy w trasie, porządnie przyspieszymy to przód idzie w górę i lampy od razu korekta pozycji soczewki - to chyba logiczne
Jeżeli ktoś myśli, że samopoziomowanie robi się tylko na początku to jest w wielkim błędzie. Tyle, że samopoziomowanie działa naprawdę przy spory przechyle samochodu w przód lub w tył. Wiem, jak u brata - ma ori xenon Hella w Focusie I Lift, podczas przyspieszania takiego dynamicznego lampki od razu w dół, natomiast kiedy porządnie przyciśnie się hamulce, przód nurkuje i lampki w chwile moment w górę. Odejmie pedał hamulca i lampki wracają do wcześniej ustawionej pozycji.
Chyba koledzy po coś jest te samopoziomowanie. Jeżeli lampki tylko na początku same by się ustawiały i w trasie jazdy stale utrzymywały tą pozycję to każdy z nas ma samopoziomowanie - wsiadam do samochodu, włączam lampki, ustawiam sobie sam na 0, zaraz ustawiam na 3, a zaraz ustawiam na między 2 a 3 bo tak mam stale ustawione. I mam tą samą procedurę co samopoziomowanie. Jeżeli mocno zahamujesz to lampka pomoże Ci zauważyć wszystko co jest dalej podczas nurkowania przodu. To zostało skonstruowane ze względu na nasze bezpieczeństwo ( gdy hamujemy lampki idą trochę wyżej ) i ze względu na innych kierowców ( przy podnoszeniu przodu żeby nie dochodziło do oślepiania ).
Co do tego zestawu - może system działania trochę prymitywny, ale jestem ciekaw, co na to policja.
Znajomy mi mówił, że wczoraj wieczorem w moim rodzinnym mieście była akcja łapania nie ori xenonów - zaczaili się szczególnie na jednej miejscówce i złapali za jednym razem 6 osób i dowodziki do trzepania. I u każdego podobno ta sama procedura pytań :
-Homologowany i przystosowany do montażu oświetlenia xenonowego zestaw reflektorów
-Soczewka
-Wysokociśnieniowe zestawy spryskiwaczy reflektorów
-Układ samopoziomowania
Oczywiście żaden nie miał żadnego z tych urządzeń - jedynie pare osób miało soczewki ale to w lampach typu AngelEyes.

Chyba koledzy po coś jest te samopoziomowanie. Jeżeli lampki tylko na początku same by się ustawiały i w trasie jazdy stale utrzymywały tą pozycję to każdy z nas ma samopoziomowanie - wsiadam do samochodu, włączam lampki, ustawiam sobie sam na 0, zaraz ustawiam na 3, a zaraz ustawiam na między 2 a 3 bo tak mam stale ustawione. I mam tą samą procedurę co samopoziomowanie. Jeżeli mocno zahamujesz to lampka pomoże Ci zauważyć wszystko co jest dalej podczas nurkowania przodu. To zostało skonstruowane ze względu na nasze bezpieczeństwo ( gdy hamujemy lampki idą trochę wyżej ) i ze względu na innych kierowców ( przy podnoszeniu przodu żeby nie dochodziło do oślepiania ).
Co do tego zestawu - może system działania trochę prymitywny, ale jestem ciekaw, co na to policja.
Znajomy mi mówił, że wczoraj wieczorem w moim rodzinnym mieście była akcja łapania nie ori xenonów - zaczaili się szczególnie na jednej miejscówce i złapali za jednym razem 6 osób i dowodziki do trzepania. I u każdego podobno ta sama procedura pytań :
-Homologowany i przystosowany do montażu oświetlenia xenonowego zestaw reflektorów
-Soczewka
-Wysokociśnieniowe zestawy spryskiwaczy reflektorów
-Układ samopoziomowania
Oczywiście żaden nie miał żadnego z tych urządzeń - jedynie pare osób miało soczewki ale to w lampach typu AngelEyes.
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 11:11 przez BartekGib, łącznie zmieniany 1 raz.
64 [i]KM[/i]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]
124 [i]Nm[/i]
[b]Nie wstydzę się tych wyników 8)[/b] ! ! Nowe Photo's - Poniżej ! !
[url=http://www.polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Golf/68446][img]http://img228.imageshack.us/img228/2356/wstaw.jpg[/img][/url]
kolego bartekgib, napisalem ci ze passat b5 ma tylko przy odpalaniu bo ma zwykle silniczki a nie krokowe i co ty na to? niemozliwe? jednak mozliwe i wg mnie starsze generacje xenonwo z silnikami zwyklymi moga tak miec... lepsze to niz zadne...
a "bajeranckie" regulowanie sie ksenonu po odpaleniu to min test sprawnosci ukladu...
a "bajeranckie" regulowanie sie ksenonu po odpaleniu to min test sprawnosci ukladu...