[bora] rozklejenie lamp przednich VW BORA
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[bora] rozklejenie lamp przednich VW BORA
witam
mam pytanie jak skutecznie rozkleić lampy przednie do VW BORA? chodzi mi o to żeby nie zniszczyć obudowy jak i szkła.
szukałem spooooooooro na forum ale nie znalazłem tematu związanego z reflektorami od bory, wydaje mi się że lampy od golfa mk4 są podobnie zbudowane jak te w borze ale.......... wolę się upewnić bo nie chcę nic zniszczyć. wyczytałem żeby zastosować gorącą wodę albo wycinać coś skalepelkiem ale jak przyglądałem się światłom od bory to nie za bardzo jest gdzie tam wcisnąć nóż lub skalpel. spotkałem się jeszcze z opcją wystawienia świateł na słońce i klej zrobi się miękki ale przypomnę że mamy 22 grudnia i d.pa ze słońca. ktoś jeszcze pisał że światła wsadzał do piekarnika na 10 minut w temp 100*C ale temu zabiegowi jakoś nie ufam.
prosił bym o jakieś naprawdę konkretne i sprawdzone porady najlepiej opisane łopatologicznie
pozdrawiam
mam pytanie jak skutecznie rozkleić lampy przednie do VW BORA? chodzi mi o to żeby nie zniszczyć obudowy jak i szkła.
szukałem spooooooooro na forum ale nie znalazłem tematu związanego z reflektorami od bory, wydaje mi się że lampy od golfa mk4 są podobnie zbudowane jak te w borze ale.......... wolę się upewnić bo nie chcę nic zniszczyć. wyczytałem żeby zastosować gorącą wodę albo wycinać coś skalepelkiem ale jak przyglądałem się światłom od bory to nie za bardzo jest gdzie tam wcisnąć nóż lub skalpel. spotkałem się jeszcze z opcją wystawienia świateł na słońce i klej zrobi się miękki ale przypomnę że mamy 22 grudnia i d.pa ze słońca. ktoś jeszcze pisał że światła wsadzał do piekarnika na 10 minut w temp 100*C ale temu zabiegowi jakoś nie ufam.
prosił bym o jakieś naprawdę konkretne i sprawdzone porady najlepiej opisane łopatologicznie
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt sty 05, 2010 02:16 przez -=RAFAL=-, łącznie zmieniany 1 raz.
"-=RAFAL=-" zasada jest taka sama jak w Golfie.
Albo wrzątek albo opalarka, ewentualnie piekarnik.
Tylko zanim zaczniesz taki zabieg to najpierw weź lampy do domu i je trochę potrzymaj w temperaturze pokojowej, bo jak prosto z dworu zalejesz wrzątkiem to odejdzie Ci problem rozklejania
A kwestia oblecenia dookoła nożykiem tapicerskim/skalpelem tyczy się tej szczeliny między szkłem a obudową lampy.
Jak potrzymasz lampę we wrzątku czy też podgrzejesz opalarką to dookoła lecisz nożykiem, a potem odciągasz szkło. Można sobie też dodatkowo pomagać nożykiem ucinając odchodzący klej.
Albo wrzątek albo opalarka, ewentualnie piekarnik.
Tylko zanim zaczniesz taki zabieg to najpierw weź lampy do domu i je trochę potrzymaj w temperaturze pokojowej, bo jak prosto z dworu zalejesz wrzątkiem to odejdzie Ci problem rozklejania
A kwestia oblecenia dookoła nożykiem tapicerskim/skalpelem tyczy się tej szczeliny między szkłem a obudową lampy.
Jak potrzymasz lampę we wrzątku czy też podgrzejesz opalarką to dookoła lecisz nożykiem, a potem odciągasz szkło. Można sobie też dodatkowo pomagać nożykiem ucinając odchodzący klej.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Kładziesz lampę do miski szkłem do dołu i zalewasz wrzątkiem.-=RAFAL=- pisze:jeśli chodzi o ten wrzątek to polewa się nim lampę czy bierze się miskę i zanurza lampę tak żeby miejsce łączenia klosza z obudową była pod wodą.
Plastik?? A masz ori lampy? Bo w oryginalnych szkło jest szklane i w zasadzie instrukcje rozklejania lamp tyczą się szklanych szkieł. Ale plastikowa obudowa się nie deformuje, więc i szkło powinno wytrzymać..-=RAFAL=- pisze:czy przypadkiem od wrzątku nie zdeformuje się szkło (w sumie to plastik)?
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ależ oczywiście mam oryginał. auto w 100% bezwypadkowe i front jeszcze nie rozkręcanyKamel pisze:Plastik?? A masz ori lampy? Bo w oryginalnych szkło jest szklane
to co widać jest plastikowe
dodatkowo polerowałem powierzchnię specyfikiem do plastikowych reflektorów bo były już lekko zmęczone i miały trochę śladów po kamyczkach
- -=RAFAL=-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
SEZAM, zerknij w mój projekt tam jest wszystko opisane
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=289913
Shmatan, dla Ciebie jest zaskoczenie że szkła są plastikowe a dla mnie zaskoczeniem jest że ktoś mówi o szkle........... dawno temu jak miałem kadetta i na przód wkładałem lampy od bory to też były plastiki, dodatkowo miałem dwa komplety jedne powypadkowe po to żeby były do przymiarki a drugi komplet już gotowe do wsadzenia i oba komplety były plastikowe. znajoma z Gdańska wsadzała też światła od bory do kadetta cabrio i też były plastiki...............
dziś sprawdzę i powiem jaka firma (na 100% oryginał)
Shmatan, dla Ciebie jest zaskoczenie że szkła są plastikowe a dla mnie zaskoczeniem jest że ktoś mówi o szkle........... dawno temu jak miałem kadetta i na przód wkładałem lampy od bory to też były plastiki, dodatkowo miałem dwa komplety jedne powypadkowe po to żeby były do przymiarki a drugi komplet już gotowe do wsadzenia i oba komplety były plastikowe. znajoma z Gdańska wsadzała też światła od bory do kadetta cabrio i też były plastiki...............
dziś sprawdzę i powiem jaka firma (na 100% oryginał)
dzięki wielkie za odpowiedz - kolejna lektura-=RAFAL=- pisze:SEZAM, zerknij w mój projekt tam jest wszystko opisane
Pozdrawiam
- Dawca_Nerek
- Forum Master
-=RAFAL=-, ja już rozkleiłem 2 komplety lamp, wystarczy gorąca woda z kranu ten klej jest mocno podatny na ciepło moje lampy rozklejały się po ok. 2-3min w gorącej wodzie w umywalce
Bora ori nie ma szklanych szkieł dlatego tak matowieją z czasem
Bora ori nie ma szklanych szkieł dlatego tak matowieją z czasem
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...
- Kuba_VW
- Ma gadane
- Kontakt:
podpisuje sie pod tym tez tak robilem, wystarczy goraca wodaDawca_Nerek pisze:-=RAFAL=-, ja już rozkleiłem 2 komplety lamp, wystarczy gorąca woda z kranu ten klej jest mocno podatny na ciepło moje lampy rozklejały się po ok. 2-3min w gorącej wodzie w umywalce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=200092 Zielony Variat :D