Przeciwmgłowe w [MkIII]
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Przeciwmgłowe w [MkIII]
Ładnie wyglądają włączone przeciwmgłowe(przód)tylko,że dają za mocno bo nawet tirowcy dają zaraz po oczach Macie jakieś pomysły co zrobić,żeby tak wysoko nie świeciły.
Pozdro.
Pozdro.
- czykryszard
- Mały gagatek
- micab
- Forum Master
- Kontakt:
:P:PSałyk pisze:czasami moze i fajnie to wyglada, ale przeciez to niedozwolone, nie ?micab pisze:nie rozumiem co w tym ładnego :/
btw. micab, teraz jak tylko patrze na obrazek w Twoim podpisie to tylko "sex", lol jakies zboczenie czy co ? :D
co do halogenów....jak ktoś mi świeci po oczach halogenami to odrazu daje długimi......trzeba pamiętać że nie jest się samemu na drodze i nie tylko nasz widoczność sie liczy :/ jak ktoś ma ochotę sobie ganiać na halogenach to prosze bardzo.....ale niech wyłącza je jak się mija z innymi autami.....takie moje zdanie....
vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Przeciwmgłowe w [MkIII]
wiem że spory odkop, ale padło tutaj stwierdzenie które może sporo osób wprowadzać w błąd.
w radiu ostatnio był jakiś wywiad z policjantem i mówił że nie dozwolene jest używanie halogenu (światła przeciw mgłowego wg policji ) TYLNIEGO w warunkach normalnych tzn jeśli widoczność nie spadła poniżej 30m.
na halogenach PRZEDNICH można jeździć dowolnie- z światłami mijania(24/h), z światłami postojowymi (w dzień), jeśli to nam poprawia widoczność i mandatu nie mogą nam za to dać.
co do:
popieram, ale jeśli są dobrze ustawione to nie rażą, w końcu mają oświtlać bobocze a nie drzewa
TaOa pisze:eee ale zdaje mi sie czy jazda na takich lampach jest niedozwolona ?
w radiu ostatnio był jakiś wywiad z policjantem i mówił że nie dozwolene jest używanie halogenu (światła przeciw mgłowego wg policji ) TYLNIEGO w warunkach normalnych tzn jeśli widoczność nie spadła poniżej 30m.
na halogenach PRZEDNICH można jeździć dowolnie- z światłami mijania(24/h), z światłami postojowymi (w dzień), jeśli to nam poprawia widoczność i mandatu nie mogą nam za to dać.
co do:
micab pisze:co do halogenów....jak ktoś mi świeci po oczach halogenami to odrazu daje długimi......trzeba pamiętać że nie jest się samemu na drodze i nie tylko nasz widoczność sie liczy :/ jak ktoś ma ochotę sobie ganiać na halogenach to prosze bardzo.....ale niech wyłącza je jak się mija z innymi autami.....takie moje zdanie....
popieram, ale jeśli są dobrze ustawione to nie rażą, w końcu mają oświtlać bobocze a nie drzewa
- Rafal__K
- Mały gagatek
Re: Przeciwmgłowe w [MkIII]
Też to słyszałem....matisim pisze:w radiu ostatnio był jakiś wywiad z policjantem i mówił że nie dozwolene jest używanie halogenu (światła przeciw mgłowego wg policji ) TYLNIEGO w warunkach normalnych tzn jeśli widoczność nie spadła poniżej 30m.
Powiedział, że w dzień można jeździć na śwaiatłach mijania lub mijania + halogeny lub na samych halogenach...
[img]http://img707.imageshack.us/img707/3179/beb197d3ea71cf81.jpg[/img]
Moja golfina -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=335972
Moja golfina -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=335972
- luki07
- _
- Kontakt:
Przeciwmgłowe w [MkIII]
halogeny w mk3 maja regulacje, musisz je poprostu poprawnie ustawic i nie beda swiecic w niebo
Przeciwmgłowe w [MkIII]
To jeździj tak, i się przekonamymatisim pisze:mandatu nie mogą nam za to dać
Światła przeciwmgłowe przednie służą do jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami. Przepisy prawa o ruchu drogowym dopuszczają użycie tych świateł także w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od zmierzchu do świtu na odpowiednio oznaczonej drodze krętej (art.51 ust. 5). Nie jest powiedziane do ilu ma być zmniejszona widoczność (jak w w typadku tylnego światła), ale to nie znaczy że można jeździć kiedy się chce
Pozatym światła przeciwmgłowe wysyłają stosunkowo dużą ilość światła ponad linię odcięcia, więc oślepiają
Re: Przeciwmgłowe w [MkIII]
Jakiś tam policjant z jakiegoś radia coś tam powiedzial że można, pewno artyku z kodeksu nie podał a PORD w tym zakresie się nie zmienił.
Tutaj proszę oficjalna odpowiedź dolnośląskiej policji:
"Czy istnieją jakieś ograniczenia w używaniu świateł przeciwmgłowych?
Światła przeciwmgłowe przednie służą do jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami. Przepisy prawa o ruchu drogowym dopuszczają użycie tych świateł także w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od zmierzchu do świtu na odpowiednio oznaczonej drodze krętej (art.51 ust. 5). Jeśli zaś chodzi o światła przeciwmgłowe tylne to przepisy zezwalają na ich użycie, w sytuacji, gdy zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 metrów. Kierujący ma jednak obowiązek niezwłocznie wyłączyć te światła w razie poprawy widoczności."
żródło: http://www.dolnoslaska.policja.gov.pl/w ... menu=4#029" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj proszę oficjalna odpowiedź dolnośląskiej policji:
"Czy istnieją jakieś ograniczenia w używaniu świateł przeciwmgłowych?
Światła przeciwmgłowe przednie służą do jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami. Przepisy prawa o ruchu drogowym dopuszczają użycie tych świateł także w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od zmierzchu do świtu na odpowiednio oznaczonej drodze krętej (art.51 ust. 5). Jeśli zaś chodzi o światła przeciwmgłowe tylne to przepisy zezwalają na ich użycie, w sytuacji, gdy zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 metrów. Kierujący ma jednak obowiązek niezwłocznie wyłączyć te światła w razie poprawy widoczności."
żródło: http://www.dolnoslaska.policja.gov.pl/w ... menu=4#029" onclick="window.open(this.href);return false;
Przeciwmgłowe w [MkIII]
a ja już mam trzeci komplet halogenów, bo każde mi się wypalają. za każdym razem kupowałem oryginały i już mnie to denerwuje, więc teraz nie kupuję tego gówna!! żarówki w nich za każdym razem były oryginalne. co Wy na to? halogeny mają śrubki do ich ustawiania, tak jak lampy mijania.