[mk3] Zmiana koloru podświetlenia w przycisku szyberdacju
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
ostatnio u siebie zmieniłem podświetlenie radia pioneer DEH-3500MP z zielonego na niebieskie lutownicą grotową, dodatkowo założyłem do niej cienki miedziany drucik, który równie dobrze się nagrzewał i rozpuszczał cynę. Wcześniej bawiłem się w wymianę podświetlenia w telefonach - amatorsko
zdjęcia są nie zaciekawej jakości - robione telefonem
a oto wnętrze radia z pokazaną polaryzacją diod SMD oraz efekt końcowy:
zdjęcia są nie zaciekawej jakości - robione telefonem
a oto wnętrze radia z pokazaną polaryzacją diod SMD oraz efekt końcowy:
- krzaś
- Użytkownik
- Kontakt:
Chłopaki mam już rozebrane radio GAMMA. Pierwszy mój problem to jak dojść z polaryzacjią diód LED i SMD? Może to banalne pytanie ale nie jestem elektronikiem tylko amatorem który uczy się na własnym aucie. Do tej pory udawało mi sie ustalić polaryzacjię w inych elementach tylko za sprawa miernika. Czy mozna jakoś podłączyć sam ten panel pod napięcie żeby sprawdzić czy te diody będą świeciły?. Nie chciał bym 200 razy rozkręcać radia. Może ktoś ma schemat z polaryzacją diód LED i SMD?
Pozdro Krzaś
Pozdro Krzaś
Można, jak będę miał więcej czasu to dam Ci fotki. Na razie tylko to:krzaś pisze:...Czy mozna jakoś podłączyć sam ten panel pod napięcie żeby sprawdzić czy te diody będą świeciły?. Nie chciał bym 200 razy rozkręcać radia. Może ktoś ma schemat z polaryzacją diód LED i SMD?...
To jest dioda SMD w obudowie PLCC2:
krzaś, widzisz to zcięcie na dole? To jest jej "minus".
To jest rozmontowany panel:
Widzisz na płytce drukowanej przy diodach białe kwadraciki? To są ich "minusy".
VW Golf MkIII 20 Jahre GTI 1.9TDI AFN 1996 - SPRZEDANY!
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
Skoda Roomster Comfort Style 1.6TDI CAYB 2010
[mk3] Zmiana koloru podświetlenia w przycisku szyberdacju
Hej wszystkim, trochę odkopany stary temat, ale jestem w trakcie wymiany koloru standardowego na niebieski. wymontowałem przełącznik szyberdachu wymontowałem diody smd i wlutowałem niebieskie 3mm. problem pojawił się niestety, że oświetlenie nie działa. W domu podłączyłem napięcie 12v z zasilacza pod styk 4 i mase pod styk 1, wtedy działają wszystkie diody po naciśnięciu jakiegokolwiek. Gdzie może tkwić problem?