Nagły ubytek oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wojooo
- Ma gadane
- Auto: Golf 4 1.6
- Silnik: AKL
Nagły ubytek oleju
Witam. W marcu tego roku wymieniałem olej w golfiku. Regularnie sprawdzałem jego poziom i mniej więcej do lipca był taki sam czyli max. Kiedy w sierpniu postanowiłem sprawdzić jego poziom ,tu było moje zdziwienie,gdyż nagle poziom oleju spadł na miarce o około 4mm i do tej pory taki jest. Wie ktoś może jaką mogła być tego przyczyna? Silnik 1.6 SR
Re: Nagły ubytek oleju
Przyczyną może być długa jazda z wysokimi prędkościami obrotowymi (np. autostrada) lub zwyczajnie masz gdzieś jakiś wyciek.wojooo pisze: ↑śr paź 21, 2020 10:26Witam. W marcu tego roku wymieniałem olej w golfiku. Regularnie sprawdzałem jego poziom i mniej więcej do lipca był taki sam czyli max. Kiedy w sierpniu postanowiłem sprawdzić jego poziom ,tu było moje zdziwienie,gdyż nagle poziom oleju spadł na miarce o około 4mm i do tej pory taki jest. Wie ktoś może jaką mogła być tego przyczyna? Silnik 1.6 SR
- wojooo
- Ma gadane
Raczej wątpię żeby był wyciek, gdyż od sierpnia nie stwierdziłem żadnego ubytku. A często też sprawdzam czy wszystko w silniku jest ok i nie zauważyłem nic niepokojącego. silnik nie bierze oleju i dystanse przeważnie krótkie.
Dystanse krótkie to z pewnością olej był rozrzedzany paliwem tak że mogłeś nie zauważyć ubytku. Przyszło lato i ciepłej było to z oleju te paliwo odparowało sobie przez co masz niższy stan oleju. I nie mówimy tu o niewiadomo jakich ilościach bo te 4mm to pewnie nawet nie będzie 0,5l oleju.
- wojooo
- Ma gadane
Całą puszkę wlałem przy wymianie czyli 5l .wiem że wchodzi około 4.5 ale no na fisie praktycznie przy każdym odpaleniu wywala oil sensor workshop więc pewnie trzeba będzie trochę dolać.