[mk4] Jakie momenty dokręcenia ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII GTI 2.0
- Silnik: CXCA
[mk4] Jakie momenty dokręcenia ?
Czy ktoś może podrzucić mi momenty dokręcenia śrub i nakrętek w zawieszeniu przednim ? śruby na wahaczu, łączniki, końcówki drążków i sworzeń wahacza.
Wszystko dokręcać odpowiednim momentem dopiero po opuszczeniu na koła tak ?
Wszystko dokręcać odpowiednim momentem dopiero po opuszczeniu na koła tak ?
[mk4] Re: Jakie momenty dokręcenia ?
Nie świruj. Przykręcić to nirmalnie, poprostu mocno i tyle. Myślisz że na warsztatach to się mechanik bawi i piraci z jednym autem cały dzień? Auto 20 letnie a chcesz naprawiać jak najnowszego t roca.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Mały gagatek
Dlatego właśnie moje wozidło nie widziało warsztatu samochodowego

riccardoa kolego dzieki wielkie

Nawet w fabryce czasem nie robią jak podają ksiazki. Poprostu jest pewien przelicznik siły względem średnic i wytrzymałości śrub itp. to czy dokręcić wahacz 100 czy 110 Nm nie ma znaczenia. Bardziej skup się na istotniejszych rzeczach. Od tego ci auto lepiej nie będzie pracować.
-
- Mały gagatek
Istotniejszych to jakich ? Szczerze to nie mam problemu z autem...jest zdrową jednostką ale dziękuję za troskę. Wiesz...wiele rzeczy które robię staram się wykonać jak najlepiej. Skoro ktoś podał takie a nie inne momenty to znaczy że tak ma być. Śruby dokręcasz na pałę to już wiem...zdradź mi tylko jeszcze czy na opuszczonym aucie w sensie na kołach pod obciążeniem czy na podniesionym ?wesol pisze: ↑ndz lis 18, 2018 14:10Nawet w fabryce czasem nie robią jak podają ksiazki. Poprostu jest pewien przelicznik siły względem średnic i wytrzymałości śrub itp. to czy dokręcić wahacz 100 czy 110 Nm nie ma znaczenia. Bardziej skup się na istotniejszych rzeczach. Od tego ci auto lepiej nie będzie pracować.
Raczej ciężko jest na glebie przykręcać coś jeszcze. W fabryce też raczej auto jedzie nie na kołach. W MK4 też zawiecha prosta i tam nie ma się co zerwać w gumach.
Monitoruj turbo np jeśli na być auto w dobrej kondycji.
Monitoruj turbo np jeśli na być auto w dobrej kondycji.
-
- Mały gagatek
Dokręcić na glebie można ale trzeba mieć kanał