Wariująca elektryka. Uszkodzony sterownik airbag.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII GTI 2.0
- Silnik: CXCA
Wariująca elektryka. Uszkodzony sterownik airbag.
Cześć. Sprawa tyczy się mojego leciwego daily gofera. Silnik 1.8T 2001 rok. Mianowicie, jakiś czas temu zaczęły wariować światła długie, na włączonych mijania wszystko ok, jak tylko włączę na 0 i mrugam długimi to wariuje podświetlenie zegarów, konsoli ( zapala się i gaśnie ). Wymieniona manetka, oraz przekaźnik 8 niestety bez zmian, po kilku dniach zrobiłem trasę ( 5h w deszczu ) po przyjeździe na miejsce zapaliła się kontrolka airbag, podłączyłem VCDS - uszkodzony moduł, na silniku masa błędów od wszystkiego N75, N112, przepustnica…dosłownie wszystko, ale jedna rzecz była wspólna - zwarcie do masy. Błędy wykasowane i narazie nic nie wróciło, doszło natomiast to że nie otwiera z pilota tylko drzwi kierowcy ( zamek wymieniony nie dawno działał do tej pory ). Czasem jest też problem z odpaleniem, kręci długo i nic, dopiero po wyłączeniu zapłonu i ponowny rozruch pozwala uruchomić silnik. Tylna wycieraczka też ma zagrywy bo po jej wyłączeniu sama wykonuje ruch i w losowym momencie się zatrzymuje, chyba że uruchomię przednie zaraz po niej to jest normalnie Silniczek nowy ( pół roku ). Instalacja pod kierownicą przejrzana, nic podejrzanego, instalacja rozrusznika, alternatora też ok. Czy to może ECU dawać takie objawy ? Auto jeździ super, ma moc, nie szarpie, przyspiesza. Narazie błędów brak. Generalnie głupieje elektryka, zaczęło się od świateł i widzę że to postępuje. Już nie mam pojęcia gdzie szukać. Moduł airbag to zapewne do wymiany ale to pikuś, najpierw chcę namierzyć winowajcę. Proszę o podpowiedzi.
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII GTI 2.0
- Silnik: CXCA
Re: Wariująca elektryka. Uszkodzony sterownik airbag.
Zostawię tutaj dla potomnych.
Przyczyna w/w objawów był regulator oświetlenia wnętrza. Tak, ten obok włącznika świateł. Wymieniony na używkę sprawną i jak ręką odjął. Pozostał jeszcze temat sterownika air bag ale to przefleszuje i powinno być ok.
Przyczyna w/w objawów był regulator oświetlenia wnętrza. Tak, ten obok włącznika świateł. Wymieniony na używkę sprawną i jak ręką odjął. Pozostał jeszcze temat sterownika air bag ale to przefleszuje i powinno być ok.
Re: Wariująca elektryka. Uszkodzony sterownik airbag.
Jak po deszczu wydarzyły się takie usterki, to bym przejżał auto pod kątem zalewania wodą. Zacząłbym od puszki pod podszyciem od strony kierowcy. Powinna być szczelna. Niestety z wiekiem bardzo często się roszczenia i woda zacieka po przewodach wszędzie gdzie się da.