Golf 4 brak modułu komfortu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » wt sie 20, 2019 23:35

Witam
Sytuację muszę opisać dosyć konkretnym opisem bo ciężko skapnąć się o co chodzi... Mianowicie autko odkupilem od pierwszego właściciela mojego ojca więc historia auta dobrze znana, ale nie wiedziałem tylko że jeszcze przed sprzedażą mogła być przerażająca... Ogólnie to kilka lat temu nawalił alarm w samochodzie i non stop wył, coś było nie tak i nie do końca było wiadomo co więc elektryk odciął sterowanie z pilota gdyż zamykanie z pilota aktywowalo alarm, wiec drzwi trzeba było otwierać z kluczyka, później zrobił się problem z lewą stroną przód i tył przy otwieraniu drzwi nie zapalały się lampki w środku ani lampka na liczniku. Z tym juz ojciec nawet nigdzie nie jechał... Jakiś czas temu przestały chodzić szyby elektryczne l i p przód, z tylu korbki... A do tego ostatnio centralny z kluczyka wysiadł... teraz jak zacząłem to rozbierać i szukać przyczyny bo bezpieczniki są ok to się okazuje że w tym aucie nie ma modułu komfortu a cała elektryka to jakiś kiepski żart i rzeźba jednego z serwisów vw który podokładał co klient sobie życzył do wyposażenia auta po swojemu a nie tak jak jest typowo w vw... teraz nie wiem sam czy dobrze myślę czy ten moduł może być gdzieś indziej niż przy kolumnie kierowniczej



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19088
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Qto » czw sie 22, 2019 00:41

jeśli z tyłu masz korbki, to komfortu w aucie nie ma. W mk4 fabrycznie albo były wszystkie szyby w prądzie (do tego lusterka) albo wszystkie na korbki - innej opcji nie było. Pilot zakładam że też jakiś dokładany chińczyk bo inaczej znalazł byś sterownik centralnego zamka w miejscu komfortu.


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » czw sie 22, 2019 06:37

Czyli salon sprzedał auto po chińskich przeróbkach tak jak myślałem ... znalazłem kilka ciekawych kwiatków wczoraj wieczorem, co do centralnego i światełka wymienię najpierw diode w drzwiach i zobaczę co wyjdzie, dioda na mierniku przejścia nie ma więc raczej nie działa.
A gdybym chciał wstawić moduł komfortu i podłączyć wszystko pod niego? Będzie to jakoś działać?



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19088
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Qto » czw sie 22, 2019 08:56

wszystko się da... Potrzebujesz komfort z wtyczkami, cztery silniczki szyb, cztery wiązki drzwiowe, podnośniki szyb raczej tylko tylne, elektryczne lusterka i pytanie jak obecnie jest rozwiązany centralny zamek...bo być może potrzebujesz też cztery zamki...do tego wiązki pomiędzy komfortem a wszystkimi drzwiami (raczej do zrobienia własnoręcznie). Generalnie temat o montażu komfortu na forum jest...i wszystko w nim można znaleźć.


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » czw sie 22, 2019 10:17

Widzę że modeli modułu komfortu jest sporo, muszę mieć jakiś określony czy jakikolwiek wystarczy czy ma może pasować do licznika lub coś takiego? Jeżeli chodzi o wiązki to ogarnę temat sam bez problemu.



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19088
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Qto » czw sie 22, 2019 13:20

jak już robić od początku to 1j0 959 799 ah albo 1c0 959 799 b - poczytaj temat o montażu komfortu...tam wszystko jest napisane


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » czw sie 22, 2019 15:28

Dobra czyli teraz sie muszę trochę doedukowac na temat fis i can i dowiedzieć pewnie jakie mechanizmy mam w aucie żeby dopasowany do nich moduł kupić



Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » sob sie 24, 2019 13:03

No więc chyba coś spieprzyłem wymieniłem diode i nic się nie zmieniło, centralny dalej nie działa a teraz nawet kontrolka otwartych drzwi się nie zapala i brzęczyk przy zapalonych światłach też nie hula



Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » sob sie 24, 2019 14:50

Mikrostyk w zamku jest tylko jeden... znalazłem to i wygląda na wytarty nie do naprawy na nitach jakoś zamontowany... da się to jakoś wymienić? Zamek starego typu z oddzielnym siłownikiem centralnego



Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » sob sie 24, 2019 20:04

Szyby naprawiłem , okazało się że mimo że prąd był wszędzie to gniazdo bezpiecznika chińskie było lekko i niewidocznie nadpalone . Zamek wymienię pewnie cały , a co do centralnego to jak przy silowniku kabelki rozlacze i zewre ponownie to siłowniki zadziałają wszystkie... bezpieczniki całe ale mam wrażenie że 11.7v to słaby troche prąd na śrubie przy przekażnikach jeden kabelek widzę że jest trochę zaśniedziały może to jest przyczyną? Wtedy trzeba cały wymieniać czy tylko końcówki podciąć i zarobić?



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19088
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Qto » sob sie 24, 2019 20:12

centralny masz chiński...fabrycznie nie było zamków z zewnętrznym siłownikiem
Co do słabego napięcia...sprawdź punkty masowe pod akumulatorem


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » ndz wrz 08, 2019 13:13

Zamówiłem już nowy centralny zobaczymy co z tego przyjdzie... teraz problem taki że kontrolka od drzwi na liczniku pali się non stop a światła po zamknięciu drzwi palą się tak samo, wszystkie światełka wyłączyłem ręcznie a te w drzwiach wyciągnąłem żeby prądu nie żądło, czy to będzie wina uszkodzonego mikrostyku?



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19088
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Qto » ndz wrz 08, 2019 13:32

na 99% coś z zamkiem...mikrostyk, zużycie jakiegoś elementu, syf w zamku


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Tarrant
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt sie 20, 2019 23:02

Re: Golf 4 brak modułu komfortu

Post autor: Tarrant » ndz wrz 08, 2019 14:31

Czyli w poniedziałek zamawiam również nowy zamek , zobaczymy co się zmieni, mikrostyk na pewno uszkodzony bo go już oglądałem mam zamek zwykły tylko z 1 mikrostykiem , dodatkowo zaczął mi szaleć wskaźnik stanu paliwa ale to już pewnie wina pływaka w baku, trzeba gofra doprowadzić do stanu używalności wkoncu...



ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk4 (1997 - 2005)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości