Eeprom licznika Motometer 24c08 ,które komórki za co odpowiadają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Eeprom licznika Motometer 24c08 ,które komórki za co odpowiadają
Chciałbym zwiększyć wskazania chwilowego zużycia paliwa na 1/2 fis.Znalazłem wiele tematów dla immo 2, ale o trójce niewiele, coś tylko o komórce 145. Mam licznik Motometer immo 3 i po przeglądnięciu eepromu 24c08 znalazłem tylko dwie komórki zawierające 64 hex, czyli 100 dec ( szukałem 100% jak wyjściowa wartość w Vagu dla immo 2). Są to komórki 000080/06 i 0002D0/03. Jeszcze nie próbowałem, ale pokazuje mi za niskie spalanie więc mam zamiar zmienić wartość(stawiam na tą drugą) na 73 hex, czyli 115 dec (pomocny link https://www.subnetonline.com/pages/conv ... to-dec.php ). Jeżeli ktoś już to przerabiał to proszę podzielić się wiedzą ( różne eepromy i liczniki) i potwierdzić(lub nie) czy dobrze kombinuję.Proszę wstawiać adresy komórek odpowiedzialnych za inne parametry.
Re: Eeprom licznika Motometer 24c08 ,które komórki za co odpowiadają
Komórka odpowiedzialna za wyświetlanie temperatury zewnętrznej to 0002FE. D1 jest, D0 brak.
Czekając na odpowiedzi postanowiłem dać instrukcję.Chcąc odczytać eeprom licznika Motometer należy ściągnąć program Vag eeprom programmer 1.19g (czytałem opinie że działa tylko z licznikami VDO, ale właśnie z nimi nie działa), następnie trzeba zwykłym kablem vag połączyć z licznikiem.Może to być kilka prób ale w końcu zadziała - mamy eeprom do obróbki. Licznik VDO dobrze kontaktuje się z programem VAG K+CAN COMMANDER 3.6, można tam od ręki dostać eeprom, zmienić przebieg,czy odczytać PIN.(na kablu K+CAN)
"Dziadek wiedział nie powiedział, a to było tak" Założę taki temat, pewnie fachowcy będą obserwować jak im kasa ucieka.
PIN immo to komórki 0x0E i 0x0F np: A1 18 należy zamienić miejscami: 18A1 i przeliczyć na hex na dec: PIN 6305(plus zero z przodu).
Przebieg km: od 0x72 do 0x7F powtórzony siedem razy(lub od 0x70 osiem razy). Np. 2F 39 2F 39... Odwracamy 392F hex= 14639 dec. Mnożymy zawsze przez 16= 234224 km. Końcówka dziesiątek może być o jedną lub dwie inna.(odchyłka przy przeliczaniu) Postępując odwrotnie można wpisać w eepromie dowolny przebieg.