Ubywajacy Płyn chłodzący silnik.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ubywajacy Płyn chłodzący silnik.
Witam. Od pewnego czasu zauważyłem że ubywa mi płynu g12. Sprawdzałem czy nie ma masła pod korkiem wlewu oleju, czy nie śmierdzi spalinami z zbiornika płynu chłodzącego. Niestety wszystko wydaje się ok. Nie widzę nigdzie żadnych wyciekow pod maską i przy tym zbiorniku.
Drugie pytanie, nie wiem czy jest to powiązane ale jadąc 200 km wskazówka temp silnika prawie się nie podnosi. Nie wychodzi z pierwszych trzech kresek. Zastanawiam się czy to nie jakiś czujnik, ale nie wiem gdzie go szukać.
Golf 4 1.9 Tdi alh 90km
Drugie pytanie, nie wiem czy jest to powiązane ale jadąc 200 km wskazówka temp silnika prawie się nie podnosi. Nie wychodzi z pierwszych trzech kresek. Zastanawiam się czy to nie jakiś czujnik, ale nie wiem gdzie go szukać.
Golf 4 1.9 Tdi alh 90km
- G0 Karcio
- ..::VWGolfExclusiveEdition::..
- Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2 - Silnik: AHF
Re: Ubywajacy Płyn chłodzący silnik.
Co do pierwszego pytania sprawdź chłodnice i wezyki, może tam gdzieś leci. A na drugie pytanie obstawiam termostat.
-
- Forum Master
Płyn może delikatnie się gdzieś pocić ale z gorącego silnika może odparować zanim kropla spadnie więc nie koniecznie musisz wiedzieć że kapie
No i jak wyżej Qto napisał, termostat otwarty i duży obieg masz cały czas zapewne. Dlatego temperatura niska.
No i jak wyżej Qto napisał, termostat otwarty i duży obieg masz cały czas zapewne. Dlatego temperatura niska.
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm
Nie napisałeś, czy masz ciepło w aucie, bo jeśli z nawiewu leci gorące powietrze, to być może padł tylko czujnik temperatury. W przypadku braku ciepłego nawiewu, przyczyna tkwi w termostacie.
No wlasnie wydaje mi się że ciepło nie leci ale nie wiem czy jest to spowodowane klima bo nie była nabijana. Jak leci nawiew na szybę to ciepłe powietrze leci..
-
- Forum Master
Klima poniżej +4 stopni się nie załącza. Jak ustawisz nawiewy na max ciepło przy acuie nagrzanym do 90 stopni to z nawiewów powinno dmuchać niemalże piekłem.
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
Więc tak. Robiłem testy i sprawdzałem odczyty z czujnika temp cieczy oraz odczyt wskaźnika. Temperatury pokazane na nich były praktycznie identyczne więc czujniki raczej ok. Wymienię ten termostat bo z tego co widzę nie jest to duży koszt i zobaczę czy się poprawi.