Wczoraj jadąc samochodem zaczęła mi migać kontrolka świec żarowych i po chwili doszła do tego świecąca się kontrolka ESP.
Dzisiaj było dokładnie na odwrót oraz każda możliwa kombinacja tych dwóch.. istna karuzela.
Podpiąłem VAG'a który znalazł taki błąd:
Poczytałem trochę na ross wiki o błędach ale nie jestem w stanie wywnioskować nic konkretnego.
Prosiłbym bardziej wtajemniczonych kolegów o jakieś info co sprawdzić i gdzie, ewentualnie jak rozwiązać w/w problem.
Pozdrawiam.
Migająca kontrolka świec żarowych i świecąca się kontrolka ESP.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH
Re: Migająca kontrolka świec żarowych i świecąca się kontrolka ESP.
Pierwszy błąd odpowiada za pompowtryskiwacz, samochód zachowuje sie inaczej ? Słabsza moc, itd. ? Moze sie okazać ze masz zwykłe przebicie na przewodach, albo pompowtryskiwacz do wymiany/regenracji.
Drugi błąd odpowiada za czujnik stopu, sprawdz czy swiatła stopu działają, moze tez sie okazać ze moduł komfortu ma jakies styki zasniedziałe.
Drugi błąd odpowiada za czujnik stopu, sprawdz czy swiatła stopu działają, moze tez sie okazać ze moduł komfortu ma jakies styki zasniedziałe.
Migająca kontrolka świec żarowych i świecąca się kontrolka ESP.
Wymieniłem włącznik świateł stopu i po wykasowaniu wszystkich błędów, problem z migającą kontrolką świec żarowych i ESP ustał.
Niestety błąd pierwszy znowu się pojawił, zapaliła się również kontrolka ESP.
Po wykasowaniu tego błędu zgasła, stąd wiem, że jest z nim powiązana.
Ten błąd pokazuje mi się loso, raz na kilka uruchomień silnika.
Od czego zacząć diagnostykę? (Nie chciałbym się wpakowywać od razu w koszta wymiany / regeneracji pompowtryskiwacza)
Po wykasowaniu tego błędu zgasła, stąd wiem, że jest z nim powiązana.
Ten błąd pokazuje mi się loso, raz na kilka uruchomień silnika.
Od czego zacząć diagnostykę? (Nie chciałbym się wpakowywać od razu w koszta wymiany / regeneracji pompowtryskiwacza)
Od diagnostyki pompowtryskiwaczy :
TDI -> The Devil Inside
Dzięki bardzo, niestety nie obyło się bez wymiany pompowtrysków. Teraz już jest wszystko jak należy.