[mk4] Golf 1.6 16v 2002 problem z elektroniką/silnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Golf 1.6 16v 2002 problem z elektroniką/silnikiem
Witam
Mam problem mianowicie od listopada tamtego roku pojawia się ciągle w nieregularnych odstępach błąd 17550 P1142 Wyliczone obciążenie - niskie (TPS, MAP, MAF, APP)) i świecą się kontrolki epc oraz check. Dzieje się to w różnych sytuacjach, jazda na wprost przy spokojnej jeździe, wjazd do garażu pod górkę etc. Ostatnio dochodzi błąd 17961 P1553 4629 Czujnik MAP, BARO - zła wartość > słaby przepływ dolotu, wydechu, zawór EVAP, przewody, który pojawia się rzadko, dodatkowo jeśli wystąpi ten błąd zazwyczaj zaświeca się kontrolka od esp, raz silnik wyhamował mnie do zera z tymi błędami, po przekręceniu kluczyka jechałem dalej. Co ciekawe auto zachowuje się normalnie ciągnie nie szarpie żadne objawy nie występują.
Do tej pory wymieniłem:
Czujnik ciśnienia w kolektorze (Map) dlatego mnie dziwi błąd
Regulator napiecia
Sprawdzone i dokręcony klemy
Przepustnica była podmieniana na inna jest to samo, jest czysta i zaadoptowana, EGR zaślepiony i wyczyszczony, filtry czyste
Nawet źle interpretując pierwszy błąd wymieniłem kolektor dolotowy
Byłem u elektryków i nic nie stwierdzili bo po usłyszeniu że błąd występuje losowo nie chcą się podjąć dłubaniny. Sprawdzili wiązkę od alternatora do przepustnicy i sterownika silnika i jest ok. Napięcia też są ok
Błąd raz pojawia się po 4 dniach raz jest codziennie.
Miał ktoś podobny problem lub mógłby dać wskazówkę co może być nie tak, podejrzewam pierdołę ponieważ auto normalnie jeździ, teraz podejrzewam że to może być zapchany katalizator lub sterownik silnika ale pewności nie mam. Będę wdzięczny za wskazówki i porady bo już nie mam pomysłów.
Nie wiem gdzie umieścić ten temat ponieważ za dużo tutaj możliwości dlatego jeśli ten temat nadaje się do innego działu to proszę o przeniesienie.
Mam problem mianowicie od listopada tamtego roku pojawia się ciągle w nieregularnych odstępach błąd 17550 P1142 Wyliczone obciążenie - niskie (TPS, MAP, MAF, APP)) i świecą się kontrolki epc oraz check. Dzieje się to w różnych sytuacjach, jazda na wprost przy spokojnej jeździe, wjazd do garażu pod górkę etc. Ostatnio dochodzi błąd 17961 P1553 4629 Czujnik MAP, BARO - zła wartość > słaby przepływ dolotu, wydechu, zawór EVAP, przewody, który pojawia się rzadko, dodatkowo jeśli wystąpi ten błąd zazwyczaj zaświeca się kontrolka od esp, raz silnik wyhamował mnie do zera z tymi błędami, po przekręceniu kluczyka jechałem dalej. Co ciekawe auto zachowuje się normalnie ciągnie nie szarpie żadne objawy nie występują.
Do tej pory wymieniłem:
Czujnik ciśnienia w kolektorze (Map) dlatego mnie dziwi błąd
Regulator napiecia
Sprawdzone i dokręcony klemy
Przepustnica była podmieniana na inna jest to samo, jest czysta i zaadoptowana, EGR zaślepiony i wyczyszczony, filtry czyste
Nawet źle interpretując pierwszy błąd wymieniłem kolektor dolotowy
Byłem u elektryków i nic nie stwierdzili bo po usłyszeniu że błąd występuje losowo nie chcą się podjąć dłubaniny. Sprawdzili wiązkę od alternatora do przepustnicy i sterownika silnika i jest ok. Napięcia też są ok
Błąd raz pojawia się po 4 dniach raz jest codziennie.
Miał ktoś podobny problem lub mógłby dać wskazówkę co może być nie tak, podejrzewam pierdołę ponieważ auto normalnie jeździ, teraz podejrzewam że to może być zapchany katalizator lub sterownik silnika ale pewności nie mam. Będę wdzięczny za wskazówki i porady bo już nie mam pomysłów.
Nie wiem gdzie umieścić ten temat ponieważ za dużo tutaj możliwości dlatego jeśli ten temat nadaje się do innego działu to proszę o przeniesienie.
[mk4] Re: Golf 1.6 16v 2002 problem z elektroniką/silnikiem
Czujnik wymieniłeś na Ori czy tani zamiennik? Sprawdź vagiem jakie podciśnienie widzi sterownik silnika na podstawie odczytów z tego map sensora. Może być też wina EGR który nie otwiera się tak jak tego oczekuje sterownik silnika co właśnie odczytuje również z map sensora.
Czujnik jest firmy VDO więc myślę że dobry, co do ciśnienia to jutro sprawdzę, wnioskuje że nawet jeśli EGR jest zaślepiony to jeśli się zatnie to wysyła złą informacje do sterownika ale nie mam pojęcia jak go sprawdzić
Pamiętaj że sterownik silnika sprawdza czy EGR się otworzył poprzez spadek podciśnienia w kolektorze ssącym. Jeżeli jest za duży lub za mały wywali błąd. Jeżeli masz zaślepiony EGR to i masz rozwiązanie. Co do błędów od obciążenia silnika to nie zaszkodzi pomiar kompresji.
Być może masz rację tylko zastanawia mnie fakt, że latem jeździłem z zaślepionym i było ok żadnych błędów aż tu nagle takie problemy no nic będę dzisiaj sprawdzał.
Być może doszło do jakiejś nieszczelności dolotu co zaburza odczyty z map sensora i wywala teraz błąd. Sprawdź dokładnie odmę, odpowietrzenie spod korka wlewu oleju jeżeli masz takie, wężyk do serwa, uszczelkę pod przepustnicą (występuje przy kolektorze ssącym plastykowym) oraz evap.
Zrobiłem test odpiąłem na noc kleme i błąd póki co się nie pojawia tak jakby coś się resetowało bo i jedzie lepiej, więc zostaje sterownik silnika lub lambda bo te dwie rzeczy się adaptują.
5 dni spokoju po odłączeniu klemy żadnych błędów nie ma. Chyba temat rozwiązany.
Być może jeżeli był to błąd typu sporadyczny.
Jeżeli pamiętam dobrze to coś ze stabilizacją biegu jałowego. Zobaczę jutro w serwisówce...
Dzisiaj odłączyłem kostkę od egra i błędu nie było po podłączeniu odrazy wyskoczył błąd, czyli wina EGR, będę jeszcze sprawdzał czy to jest wina zaślepienia czy samego egru
Wymiana egru nic nie dała, i mam pytanie czy można za pomocą vaga zwiększyć zakres pobieranego powietrza tak żeby ograniczyć EGR i zostawić go zaślepionego żeby caly syf nie leciał dalej, jeśli można to jaki jest kod do adaptacji silnik 1.6 16v BCB
Przyczyną było zaślepienie EGR, pytanie są się jakoś ustawić parametry vagiem tak żeby nie wywalało błędu ?