[mk4] Problem z lewym kierunkowskazem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Problem z lewym kierunkowskazem
Witam!
Od paru dni przestał mi wchodzic lewy kierunkowskaz, czasami jest tak, że zaskoczy i działa poprawnie ale w wiekszosci przypadków szybko cyka. Prawy wchodzi normalnie za każdym razem. Awaryjne świecą zawsze wszystkie więc to na pewno nie problem żarówek. Problem nagrałem na krótkim filmie: .
Byłem u elektromechanika i powiedział, że to może być przerywacz więc go wymieniłem i niestety nie pomogło (jak na złość u elektromechanika ani razu się nie zaciął ) . Więc pytanie do znawców tematu co to moze być, czy może jakiś problem z przewodami, a może coś z przełącznikiem kierunkowskazów? Pamietam, że od początku miałem taki dziwny problem, że czasami jak odbijał mi kierunkowskaz to na ułamek sekundy włączały się tak jakby 2 (jakby włączały się awaryjne przy zegarach). Prosiłbym bardzo o pomoc!
Od paru dni przestał mi wchodzic lewy kierunkowskaz, czasami jest tak, że zaskoczy i działa poprawnie ale w wiekszosci przypadków szybko cyka. Prawy wchodzi normalnie za każdym razem. Awaryjne świecą zawsze wszystkie więc to na pewno nie problem żarówek. Problem nagrałem na krótkim filmie: .
Byłem u elektromechanika i powiedział, że to może być przerywacz więc go wymieniłem i niestety nie pomogło (jak na złość u elektromechanika ani razu się nie zaciął ) . Więc pytanie do znawców tematu co to moze być, czy może jakiś problem z przewodami, a może coś z przełącznikiem kierunkowskazów? Pamietam, że od początku miałem taki dziwny problem, że czasami jak odbijał mi kierunkowskaz to na ułamek sekundy włączały się tak jakby 2 (jakby włączały się awaryjne przy zegarach). Prosiłbym bardzo o pomoc!
[mk4] Re: Problem z lewym kierunkowskazem
Winny jest przełącznik. Spróbuj na włączonym kierunkowskazie mignąć drogowymi, może wtedy kierunkowskaz zaskoczy.
Żeby to naprawić musisz rozebrać cały przełącznik zespolony i wyczyścić go w środku. Doraźnie możesz spróbować psiknąć do środka jakimś preparatem do styków typu Kontakt, może pomoże i nie trzeba będzie wszystkiego demontować.
Żeby to naprawić musisz rozebrać cały przełącznik zespolony i wyczyścić go w środku. Doraźnie możesz spróbować psiknąć do środka jakimś preparatem do styków typu Kontakt, może pomoże i nie trzeba będzie wszystkiego demontować.
Jutro znów oddaje do elektromechanika i teraz ściągnie obudowe pod kierownicą i sprawdzi przewody. Tylko jak się okaże, że to przełącznik kierunkowskazów to i tak nic nie zrobi bo będę musiał najpierw go kupić... No ale cóż zdiagnozować trzeba.
Nie ruszaj żadnych przewodów.
Do naprawy jest przełącznik zespolony. Tak jak radziłem psiknij do środka jakimś preparatem do styków, a jak nie pomoże to pozostaje demontaż i czyszczenie:
viewtopic.php?f=14&t=438334
Do naprawy jest przełącznik zespolony. Tak jak radziłem psiknij do środka jakimś preparatem do styków, a jak nie pomoże to pozostaje demontaż i czyszczenie:
viewtopic.php?f=14&t=438334
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Niedawno zakładałem podobny temat, tyle że mk2.U mnie okazał się przepalona oprawa kierunku. Tzn cała przepalona nie była, ale oprawka była już mocno stopiona i pewnie styki raz łapały, raz nie.
Sprawdź u siebie w jakim są stanie, przeczyść może pomoże.
Sprawdź u siebie w jakim są stanie, przeczyść może pomoże.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to nie działa tak jak myślisz - odłącz np lampę tył i zobacz jak mrugają kierunki po tej stronie gdzie brak jest jednej żarówki...a później sprawdź jak się zachowują awaryjne.
Jeśli jednak w ogóle się nie włącza...to szukałbym problemu w manetce.
Elektromechanik rozebrał ten przełącznik kierunkowskazów, poczyścił i popsikał preparatem do styków i póki co działa jak należy ale muszę dłużej potestować. Dzięki za pomoc!