Brak świateł mijania :(

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
erixon
Nowicjusz
Nowicjusz

Brak świateł mijania :(

Post autor: erixon » ndz gru 17, 2006 00:07

Mój problem polega na tym , że nie mam świateł mijania, awaria nastąpiła dzisiaj gdy wracałem z trasy , światła zgasły na kilka sekund poczym znów sie zapaliły, przejechałem ok. 3 km i znów zgasły ale już na stałe , zjechałem na pobocze aby sprawdzić bezpieczniki, sprawdziłem także żarówki z przodu , wszystko jest wporządku , z tyłu pojazdu światła działają, światła pozycyjne (długie) działają tylko jak przytrzymuje przełącznik , kiedy puszcze wyłączają sie a nie powinny przecież ?! Jeśli chodzi o światła postojowe to tylko jedno świeci z przodu , z tyłu jest wszystko ok. Do domu wróciłem jadąc na światłach długich,całą drogę trzymają palcami przełącznik :grrr: , czy wie ktoś co może być tego przyczyną???? Czy możliwe jest żeby sią instalacja elekt. się gdzieś przepaliła?? Może ktoś już miał podobny problem? Bede wdzięczny za każdą pomoc

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz gru 17, 2006 00:19

Witam
erixon pisze:wiatła pozycyjne (długie) działają tylko jak przytrzymuje przełącznik
Długie czy pozycyjne?

Na moje oko- brak masy.
Sprawdź pod deską, za tablicą bezpieczników, do boku nadwozia są przymocowane brązowe kable. Looknij jak się trzymają. Jeśli nie tam, to może w tej okrągłej wtyczce w przednim pasie.
Pozdeawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 17, 2006 00:39

Brak masy odpada, bo nie działałyby na pociągniętej manetce. Bezpieczniki dwa na raz wątpliwe. Najbardziej jest prawdopodobna awaria głównego włącznika świateł. Weź go wyciąg, i nie odłączając wtyczki przy włączonym zapłonie pomierz napięcia: na kablu czarno żółtym ma być 12 V przy wlączonym zapłonie, a na kablu biało czarnym przy właczonym zapłonie i włączeniu świateł. Obecność napięcia na pierwszym z tych kabli i jego brak na drugim przy przekręconym włączniku oznacza jego uszkodzenie. Jeśli plus pojawi się na obu kablach trzeba sprawdzać styki w manetce.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
erixon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: erixon » ndz gru 17, 2006 16:49

Sprawdzałem kable przy włączniku gł. zarówno w kablu czarno żółtym jak i biało czarnym napięcie jest , przełożyłem również przełącznik do SEATA i wszystko piękie działa , nie sprawdzałem jeszcze styków w manetce ponieważ nie wiem jak te styki sprawdzić .

p.s zapomniałem dodać w pierwszym poście , że gdy światła zgasły zzerował się licznik .

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 17, 2006 16:55

No to najwygodniej będzie ścignąć kierownicę. Potem wypiąć wtyki od manetek, tylko nie od stacyjki. Znajdziesz tam kable: 1. biało czarny (idzie nim prąd od włącznika świateł). 2. żółty (na krótkie) 3. Biały (na długie)
Zmostkuj kabel 1 i 2, (wcześniej włącz zapłon i włącznik świateł) jeśli krotkie zaświecą to musisz te przełączniki przy manetce wymienić lub próbować naprawić.
Jeśli nie zaświecą szukamy dalej

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
erixon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: erixon » ndz gru 17, 2006 16:59

Ok , dzięki za szybką odpowiedz :pub: biegne już robić tak jak napisałeś , za jakąś godz. dam znać czy pomogło.

[ Dodano: Nie Gru 17, 2006 17:06 ]
No i chyba był to strzeał w dziesiątke ! Zmostkowałem te 2 kable i światła krótkie sie zapaliły :D , Problem chyba tkwi w tej manatce tak jak mówiłeś , światła krótkie świecą, natomiast długie świeca tylko jak przytrzymam manatke. Jutro ja dokładnie obejrzę i spróbuję naprawić jeśli się nie uda będe musiał kupić nową. Dziękuję ślicznie za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

dees_h
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dees_h » ndz sty 14, 2007 19:38

Witam, chciałbym podczepić się pod temat ponieważ mampoobny problem ale w MK2. Otóz historia zaczeła się w lato, pewnego razu jada w nocy zgasly mi swiatla, docisnalem wlacznik i zaczelo dzialac, potem jezdzilem tak ze 3 miechy i jak nie stykalo to poprostu docisnalem wlacznik i bylo ok. Ze 2 miesiace temu zostawilem samochod na swiatlach no i nie dosc ze rozladowal sie akumulator to cos stopilo mi sie w owym wlacnziku i juz prawie wogole nie dzialal (reanimowalem go zwierajac na stale styki ktore wlaczaja swiatla mijania). Pojezdzilem tak z miecha i jadac w nocy poczulem palacy sie plastik... znow cos zaczelo sie topic (dokladniej plastik kolo tych dwoch stykow ktore zwarlem) i dojechalem do domu tak jak kolega trzymajac ciagle manetke od dlugich. Potem wymienilem wlacznik zeby miec spokoj... no i jezdzilem 1 miesiac i... wczoraj wracajac w nocy od kobiety gdy juz dojechezdzalem do domu znow poczulem topiony plastik ale na szczescie dojachelm szybko i wylaczylem swiatla, wyciagnalem wlacznik i byl strasznie goracy, az przypadkowo dotykajac jakis ze stykow przypieklem sie.
Ogolnie ten wlacznik generowal duzo ciepla (scianka po lewej stronie od licznika byla ciepla) ale wszystko gralo i uznalem to za standard.
Czy opisana sytuacja to problem z instalacja elektryczna czy poprostu po 30 min ciaglej jazdy na dlugich swiatlach moglo wystapic takie nagrzanie?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”