Problem z otwartą klapą bagażnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
regitmc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 735
Rejestracja: pt lis 11, 2005 16:18
Lokalizacja: NYsa
Kontakt:

Post autor: regitmc » pn lip 03, 2006 22:31

rakczek pisze:No to masz dwa :)

Te modele maja seryjne VW alarmy..

A na slupku masz taki przelącznik??
Nie mam zadnego przełącznika na słupku...
xmkrasny pisze:
Corvax pisze:jednkaże nijak nie potrafie go pobudzić.
Corvax pisze:moze odpalic auto z właczonym alarmem - immo nie powinno do tego dopuscic, ale alarm powinien zadziałac
W moim mk4 tak alarm pobudziłem. :bajer:

Co do otwierania tylnej klapy to ja doświadczam czegoś odwrotnego. Czyli losowego zamykania z centralnego i niespodziewanych ruchów wycieraczek tylnych. Niekiedy mam zonga!! :blush:
Jesli piszecie że można go tak pobudzić to pewnie macie racje, ja jeszcze tego nie sprawdziłem. Dziś męczyłem się z wymianą syreny od nieoryginalnego alarmu, bo jakoś sie przepaliła... :jezor: Z tym że dałem jej nieźle popalić na zlocie tuningowym w Hradec... :grin: I niestety nie przeżyła tego... :hehe:


[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]

Awatar użytkownika
szczeniak
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 137
Rejestracja: ndz kwie 23, 2006 16:38
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

Post autor: szczeniak » śr lip 05, 2006 16:12

ooo nie bylo mnie kilka dni, a widze ze watek sie cieszy popularnoscia. :d
Jedno mi sie nasuwa, ze zamek klapy nie sa specjalnie udane w mk4.

Jutro bede mial wiecej czasu i sprobuje rozwiazac moje problemy, wrzuce fote rozebranej klapy, ktos nawet pytal o to mnie. Nikt nie wie gdzie jest ten wlacznik otwarcia klapy?, bo u mnie stawialbym na to jesli chodzi o problem 1 i 2.

Sprawdze tez czy ten "alarm" dziala :bigok:

[ Dodano: 05 Lip 2006 16:30 ]
rakczek, ten przycisk w slupku drzwi to od seryjnego alarmu, konkretnie do wylaczania systemu kontroli wnetrza (czujniki ruchu wnetrza samochodu).

A odnosnie tej diody kolo rygielka w drzwiach kierowcy to juz wiem co to jest :bajer:
To funkcja podwojnej blokady centalnego zamka. POwinno sie uaktywniac po zamknieciu auta z zewnatrz i nastepuje natychmiastowa blokada przyciskow zabezpieczajacych np. otwieranie zamka. Wlaczenie zostaje potwierdzone zapaleniem kierownkow. Napisalem powinno bo u mnie nie za kazdym razem zalacza sie ta funkcja, czasem musze drugi raz przekrecic w prawo ( centralny bez pilota). Przetestowalem ten sytem, zamknalem sie przez otwarta szybe w samochodzie :bigok: nie da rady otworzyc drzwi od srodka klamkami, ani z przycisku na panelu, a jak sie go probuje odpalic to zaczyna wyc klakson i awaryjne, mozliwe ze zalacza sie to tez w inny sposob.
Zeby zamknac samochod bez tej fukcji nalezy w ciagu 1 sekundy przekrecic zamek 2 razy w prawo, nie wiem jak z pilota ( moze 2 razy nacisnac przycisk zamykania), jezeli w aucie jest tez seryjny alarm tez zostanie dezaktywowany.

Probowalem tez walczyc z ta klapa, rozebralem ale nie mam pojecie co jest:( przypomne ze nie dziala oswietlenie bagaznika - lampka i nie wlacza sie oswietlenie w kabinie przy otwarciu klapy.

pomozcie, zalaczam zdjecia klapy, ktos nawet chcial

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr lip 05, 2006 16:56 przez szczeniak, łącznie zmieniany 2 razy.



Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2576
Rejestracja: wt wrz 21, 2004 15:21
Lokalizacja: Skierniewice
Kontakt:

Post autor: Corvax » śr lip 05, 2006 16:42

Obrazek

mechanizm włacznika jest w tym cycku na dole fotki - przynajmniej tak jest w MK3 - blaszka ze sprezynką stykająca sie z małym metalowym bolcem po otwarciu klapy - trzeba to oczyscic i ewentualnie wybic mocniej bolec - jak rozbierzesz bedziesz wiedział o co chodzi


Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ | BEX |

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 97
Rejestracja: ndz paź 30, 2005 22:52
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: granite » czw lip 06, 2006 00:28

szczeniak pisze:Niedlugo chce zalozyc alarm i nie wiem czy nie bedzie z tym jakis problemow, czy przypadkiem alarm nie bedzie reagowal po otwarciu klapy, albo bedzie sie sam uzbrajal mimo ze klapa bedzie otwarta.
Jeżeli otworzysz tylko samą klape, a drzwi pozostaną zamknięte to alarm z całą pewnością się ponownie uzbroi. :bajer:



Awatar użytkownika
szczeniak
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 137
Rejestracja: ndz kwie 23, 2006 16:38
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

Post autor: szczeniak » czw lip 06, 2006 10:16

Corvax, zeby sie tam dostac do srodka trzeba wyjac zamek czy wystarczy ta oslone plastikowa zdjac. PO sa tam sruby z lbem wielozabkowym, ktorych nie moge odkrecic.
Jeżeli otworzysz tylko samą klape, a drzwi pozostaną zamknięte to alarm z całą pewnością się ponownie uzbroi. :bajer:
granite, to kiepsko, a czy alarm zareaguje podczas np. niepowolanego otwarcia klapy przy wlaczonym alarmie?
Musze sie pozbyc tej usterki, a u Ciebie to samo?

[ Dodano: 06 Lip 2006 10:18 ]
Na ostatniej fotce, jest taka wtyczka z 3 kabelkami, ktora idzie wlasnie to tego zamka, moze wlasnie do tego wlacznika?


[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/164379.html][img]http://images.spritmonitor.de/164379.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 97
Rejestracja: ndz paź 30, 2005 22:52
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: granite » czw lip 06, 2006 12:08

Jeżeli alarm jest uzbrojony to jakakolwiek ingerencja w samochód (nawet otwarcie tylnej pokrywy przy naszym mankamencie) spowoduje uruchomienie się alarmu.

zobacz jeszcze: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=42706



Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2576
Rejestracja: wt wrz 21, 2004 15:21
Lokalizacja: Skierniewice
Kontakt:

Post autor: Corvax » czw lip 06, 2006 13:15

szczeniak pisze:Corvax, zeby sie tam dostac do srodka trzeba wyjac zamek czy wystarczy ta oslone plastikowa zdjac. PO sa tam sruby z lbem wielozabkowym, ktorych nie moge odkrecic.
sczerze to nie pamietam ja rozbierałem wszystko, bo miałem ten sam problem a nie wiedziałem co go powodowalo - w kazdym razie stycznik jest w zatrzasku - a zatrzask chyba faktycznie na torxy


Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ | BEX |

Awatar użytkownika
szczeniak
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 137
Rejestracja: ndz kwie 23, 2006 16:38
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

Post autor: szczeniak » pt lip 07, 2006 09:53

Corvax pisze:sczerze to nie pamietam ja rozbierałem wszystko, bo miałem ten sam problem a nie wiedziałem co go powodowalo - w kazdym razie stycznik jest w zatrzasku - a zatrzask chyba faktycznie na torxy
Rozebralem ten zatrzask ( spline m8 - 2 sruby), miales racje ten wlacznik siedzial wlasnie tam, jednak w moim przypadku nie pomoze przeczyszczenie, bo ten bolec w srodku nie odbija, jakas sprezynka musiala pasc. Wylacznika nie da sie wyjac, bo jest integralna czescia z zatrzaskiem, wiec musze poszukac takiego w calosci.

Dobrze, ze chociaz zlokalizowalem usterke, na 100 % to ten wylacznik, mozna sie o tym przekonac bez wyjmowania zamka, wystarczy zetkanc 2 z 3 kabelkow idace do niego, na ostatnim zdjeciu widac, nie pamietam juz ktore.

temat zamkniety
Ostatnio zmieniony czw sie 03, 2006 15:34 przez szczeniak, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2576
Rejestracja: wt wrz 21, 2004 15:21
Lokalizacja: Skierniewice
Kontakt:

Post autor: Corvax » pt lip 07, 2006 10:23

To dziwne bo zatrzask na pierwszy rzut oka wygląda podobnie, a u mnie sie dało rozebrac - choć na początku tez miałem wątpliwości - chyba zaczne robić fotki wszystkiego co rozbieram :) :satan:


Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ | BEX |

Awatar użytkownika
pasio
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 123
Rejestracja: śr maja 03, 2006 22:51
Lokalizacja: małopolskie
Kontakt:

Post autor: pasio » ndz sie 20, 2006 14:25

Ja miałem problemy takie jak w punkcie 1 i 2 w mkIV jak ci padła sprężynka to weź sobie taka z długopisa i powinny być ok ja miałem te mikrostyki skorodowane od płynu do szyb chyba wyciekał z wężyka bo całe podbicie mam zielononiebieskie w tej okolicy. Reszte znajdziesz na: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=610009#610009 jak coś to służe poradą.



Awatar użytkownika
piapia
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 71
Rejestracja: wt lip 11, 2006 11:56
Lokalizacja: Mława
Kontakt:

Post autor: piapia » sob wrz 09, 2006 23:04

Moje autko jest z pierwszych lat produkcji - '98.
Co do światła w bagażniku - też go nie mam ;-)

Co do problemu z zemkiem klapy to 90% przypadków to korozja spowodowana wyciekiem płynu spryskiwacza = miedziane rurki, które poruszaja sie w trzpieniu wycieraczki pękaja - chyba od kamienia, patyny itp. Nie dziłajacy spryskiwacz spotyka sie w dużo młodszych mk4.
Usterke naprawiłem na czas i zamek działa jak należy.

czy już ktoś wie co jest przyczyna braku światła w bagażniku :-) ? jeszcze tego nie prześwietlałem.

pozdrawiam



Awatar użytkownika
szczeniak
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 137
Rejestracja: ndz kwie 23, 2006 16:38
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

Post autor: szczeniak » ndz wrz 10, 2006 23:22

Ja juz problem rozwiazalem, za rada pasio wstawilem dodatkowa krancowke za 5 zl.
Koszt niewielki wporownaniu z nowym zamkiem za 130 zl.
Zamek jest sprawny, na 100% to ten wlacznik, dochodzi do niego wtyczka.
Wyjmij ja i zewrzyj 2 z 3 kabelkow, jak zaswieci to wstaw krancowke i bedzie git.

Jutro wstawie fote to zobaczysz jak to wyglada.

Obrazek
Obrazek



bartos01
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: pt sty 04, 2008 11:45
Lokalizacja: Jarosławiec

Post autor: bartos01 » czw kwie 03, 2008 22:03

a ja mam takie pytanko bo a propo tego światełka też mi nie działa...

gdy zdejmę osłonę aby dostać się do lampki oświetlenia bagażnika i zarówno tylnej lampy znalazłem jeszcze jedną kostkę ona nie jest nigdzie podłączona i nie zauważyłem aby dało się gdzie kolwiek podłączyć.

co to może być za gniazdo???? może ktoś wie???

nie ma to jak jakieś problemy i łamigłóki!!!! :grin: :grin:



pasikx
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pn wrz 24, 2007 21:54
Lokalizacja: Poznań

Post autor: pasikx » ndz lis 09, 2008 13:10

Troche mniej widoczny sposób naprawy mikrowyłącznika w zamku ;)

Mikrowyłącznik za niecałe 2 zł:
Obrazek

Mikrowyłącznik zamontowany, zamek otwarty:
Obrazek

Zamek przymknięty:
Obrazek

Zamek całkowicie zamknięty:
Obrazek



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości