przewody hamulcowe - tylko jeden na tył??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

przewody hamulcowe - tylko jeden na tył??

Post autor: sas_gti » ndz cze 20, 2010 15:27

Witajcie.
Czy ktoś się kiedyś spotkał z czymś takim że na tył idzie tylko jeden przewód hamulcowy a tuż przez korektorem jest trójnik i do korektora wchodzą już dwa przewody?

Zauważyłem, że kumpel tak ma i nie wiem czy tak powinno być. Hample z g60 z ABSem.
będę dawał punkty za rzeczowe odpowiedzi :). pzdr
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2010 16:46 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master
Posty: 1813
Rejestracja: sob mar 22, 2008 19:08
Lokalizacja: Radom

Post autor: J.B.S. » ndz cze 20, 2010 20:17

No powiem że nie widziałem tak jeszcze a w jakim aucie w tym g60?
Jak coś kumpel ma g60 to zerknę jak trzeba.



Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn cze 21, 2010 11:31

golfik mk2 po 89r (dokladnie to chyba 90r)
Zapodaje zdjęcie.
Obrazek

dziwne, że po autem idzie jeden przwód. Jak to się ma do przepisów? Układ powinien być diagonalny przecież chyba?



Awatar użytkownika
kopciuch
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 153
Rejestracja: czw gru 29, 2005 21:53
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: kopciuch » pn cze 21, 2010 11:55

sas_gti, tak ma być , z pompy hamulcowej z ABS jest tylko jedno wyjście na tył , jak u siebie montowałem ABS to też się zdziwiłem bo w zwykłej pompie wyjścia na tył są dwa i dwa przewody idą. Jak wrócę do domu to wrzucę wam schemat ABS z MK 2.
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2010 11:57 przez kopciuch, łącznie zmieniany 1 raz.


A wszystko przez kobiete....:D

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Posty: 9332
Rejestracja: czw lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn cze 21, 2010 12:29

Homologacja chyba wymaga aby hamulce były w układzie X czyli LP z PT i PP z LT.
Trochę tio dziwne.
Jak to wygląda na pompie i korektorze, jest jakieś zaślepienie czy w ogóle nie ma otworu?

EDIT: Jeśli z ABS to w ogóle jakoś dziwnie bo przeciez ABS ma halla na każdym kole i powinien badać blokowanie na każdym niezależnie - albo czegoś nie wiem...
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2010 12:47 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master
Posty: 1813
Rejestracja: sob mar 22, 2008 19:08
Lokalizacja: Radom

Post autor: J.B.S. » pn cze 21, 2010 14:31

No w mercedesie 124 tak jest jeszcze ale w golfie pierwszy raz widzę.Nie zwracalem uwagi widocznie :helm:



Awatar użytkownika
kopciuch
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 153
Rejestracja: czw gru 29, 2005 21:53
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: kopciuch » pn cze 21, 2010 23:51

ściągnijcie i poczytajcie:
http://chomikuj.pl/kopciuch/Dokumenty
plik ma nazwe ABS teves


A wszystko przez kobiete....:D

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr cze 23, 2010 11:25

kopciuch, jak mozesz to wrzuc na jakis serwer gdzie sie nie trzeba rejestrowac. thx



Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master
Posty: 1305
Rejestracja: sob lis 20, 2004 19:42
Lokalizacja: WPU/WPN/WL

Post autor: piori » śr cze 23, 2010 11:32




Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5063
Rejestracja: sob lip 16, 2005 01:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr cze 23, 2010 11:33

dziekuje :)

[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 16:52 ]
jhosef pisze:Jak to wygląda na pompie i korektorze, jest jakieś zaślepienie czy w ogóle nie ma otworu?
na pompie nie patrzyłem ile wychodzi przewodów (z poniższego rys. wynika, że jeden), ale pod autem idzie jeden i tuż przed korektorem jest trójnik. Korektor tradycyjnie ma już dwa wejścia i dwa wyjścia.
Na spinkach które idą pod autem jest miejsce na drugi przewód i jak to zobaczyłem to się zdziwiłem czemu go tam nie ma.
Ale w sumie to wszystko już jasne, tak ma być...PDFy które wrzucili koledzy rozwiewają moje wątpliwości.

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2010 16:56 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master
Posty: 1305
Rejestracja: sob lis 20, 2004 19:42
Lokalizacja: WPU/WPN/WL

Post autor: piori » czw cze 24, 2010 08:45

Tak samo jest według ETKI:
Obrazek



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 18 gości