RCD 310

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

absolom
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: czw sie 14, 2008 15:09
Lokalizacja: AT-PL

RCD 310

Post autor: absolom » śr sty 27, 2010 16:31

Witam!

Mam pytanie odnosnie instalacji nowego radyjka w Golf Mk5.

Otoz wyczytalem na roznych forach aby zainstalowac Radio z Vw Golf 6, RCD 310, do golfa 5
musi byc cos zmienione, poniewaz radio, nawet gdy jest wylaczone pobiera prad z bateri i po 2 dniach ona pada.

Wie ktos cos moze na ten temat????

Byl bym bardzo wdzieczny??

pozdr.



Awatar użytkownika
OLGRAN
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 79
Rejestracja: śr paź 28, 2009 17:11
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: OLGRAN » śr sty 27, 2010 17:15

Problem rozwiąże wymiana sterownika CAN. Generalnie problem nie występuje w autach od roku modelowego 2008.Odradzam ASO, kiepsko ogarniają temat. Jeśli kupisz sterownik w ASO to się nie bardzo opłaca, cena około 700 PLN, na allegro za 100 można dostać, max 200.


Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r

absolom
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: czw sie 14, 2008 15:09
Lokalizacja: AT-PL

Post autor: absolom » śr sty 27, 2010 17:42

OLGRAN pisze:Problem rozwiąże wymiana sterownika CAN. Generalnie problem nie występuje w autach od roku modelowego 2008.Odradzam ASO, kiepsko ogarniają temat. Jeśli kupisz sterownik w ASO to się nie bardzo opłaca, cena około 700 PLN, na allegro za 100 można dostać, max 200.
Superrr dzieki

A musze zwracac na cos konkretnego uwag, czy tylko model samochodu???

Nie jestem za bardzo obeznany w elektronice samochodowej.

pozdr. i wielkie dzieki
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 17:44 przez absolom, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8720
Rejestracja: pt lis 23, 2007 00:13
Auto: e84
Silnik: N47

Post autor: doggie » śr sty 27, 2010 17:52

OLGRAN, a czy aktywowanie trybu transportu VAG-iem w funkcjach dodatkowych nie rozwiąże problemu?



Awatar użytkownika
OLGRAN
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 79
Rejestracja: śr paź 28, 2009 17:11
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: OLGRAN » śr sty 27, 2010 19:34

absolom nie napisałeś który rok Twojego golfika(warto uzupełnić profil, łatwiejsza pomoc), Polecam sprawdzić najpierw jaki siedzi w aucie, bo może już masz odpowiedni i nie trzeba wymieniać. Druga sprawa, to sterownik należy dobrać odpowiedni, różnią się literą na końcu. Minimum działającym był ten z literą "L". I jeszcze jedno, jak jest np szklany dach, to czasem jest inny sterownik, tzn trzeba zamienić na nowszy odpowiednik dla auta ze szklanym dachem(czyt. szyberdachem) , sterownik CAN Gateway jest nad pedałami. musisz zdjąć plastik spod kierownicy i poświecić latarką. Jest to taki mały czarny box do którego wchodzi wtyczka około 0,5x2cm. Jest dosyć głęboko to wszystko schowane i musisz się przypatrzeć gdzie to jest. A tak ogólnie to się dziwie ze chcesz to radyjko zamontować( szału nie ma w jakości dźwięku)
mettenos, nie, tylko wymiana.


Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r

absolom
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: czw sie 14, 2008 15:09
Lokalizacja: AT-PL

Post autor: absolom » czw sty 28, 2010 08:21

OLGRAN pisze:absolom nie napisałeś który rok Twojego golfika(warto uzupełnić profil, łatwiejsza pomoc), Polecam sprawdzić najpierw jaki siedzi w aucie, bo może już masz odpowiedni i nie trzeba wymieniać. Druga sprawa, to sterownik należy dobrać odpowiedni, różnią się literą na końcu. Minimum działającym był ten z literą "L". I jeszcze jedno, jak jest np szklany dach, to czasem jest inny sterownik, tzn trzeba zamienić na nowszy odpowiednik dla auta ze szklanym dachem(czyt. szyberdachem) , sterownik CAN Gateway jest nad pedałami. musisz zdjąć plastik spod kierownicy i poświecić latarką. Jest to taki mały czarny box do którego wchodzi wtyczka około 0,5x2cm. Jest dosyć głęboko to wszystko schowane i musisz się przypatrzeć gdzie to jest. A tak ogólnie to się dziwie ze chcesz to radyjko zamontować( szału nie ma w jakości dźwięku)
mettenos, nie, tylko wymiana.
Witam i dzieki za szczegoly. Wlasnie takich informacji szukalem

Ja mam Golfa V TDi 1.9/ 105 KM rocznik 2005.

Radyjko chce zamontowac bo ma funkcje Mp3 co moje stare RCD 300 nie ma. I oczywiscie optyka :)

Szalu samo oryginalne radio nie ma, ale kupilem zestaw I-sotec pod oryginalne radio i teraz bardzo ladnie gra.



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości