Problem z podłączeniem siłownika od centralnego w bagażniku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2284
Rejestracja: sob sty 20, 2007 18:22
Lokalizacja: Białystok

Problem z podłączeniem siłownika od centralnego w bagażniku

Post autor: Kisiel » wt wrz 08, 2009 02:32

Witam
Montuję centralny zamek (taki uniwersalny z Allegro) w golfie MK3 w wersji Variant. Zamontowałem już siłowniki w drzwiach, podłączyłem sterownik, podpiąłem się pod kierunkowskazy i wszystko działa. Sterownik ma drugi kanał np. do podłączenia siłownika do klapki wlewu paliwa lub klapy bagażnika. Ja podpinam go pod zamek w bagażniku. Sterownik po naciśnięciu przycisku drugiego kanału daje przez 1s masę na ten właśnie oddzielny kanał (1 kabelek). Ze schematu z dołączonej instrukcji wynika, że trzeba to zrobić przez przekaźnik. Podpiąłem się tak jak na rysunku.
Obrazek

Dałem +12V z akumulatora na piny 86 i 30, kabelek od sterownika do 85 a z pinu 87 podpiąłem się pod siłownik. Drugi kabelek od siłownika zmasowałem. Jeśli na "krótko" daję na chwilę +12V dla siłownika bagażnika to otwiera on mi klapę. Nie działa mi jedynie przez ten przekaźnik.Jak naciskam na pilot to nic się nie dzieje, ale gdy go dłużej przytrzymam to brzęczy przekaźnik. Czy zastosowałem może zły przekaźnik?? Napisane jest na nim 30A/40A. Czy są inne przekaźniki i powinien być zastosowany innny?? A może źle podłączyłem się pod piny przekaźnika? Pin 87a powinien zostać "wolny"?? Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.


[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt wrz 08, 2009 12:06

Powinno być:
86 i 30 na stałe do (+)
87 do sygnały centralnego (-)
85 do przekaźnika jako (+)

czyli tylko zamień kable 85 na 87 a 87 na 85 i powinno wszystko grać - jak mam tak podłączone

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 12:11 przez prezesik25, łącznie zmieniany 3 razy.


Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2284
Rejestracja: sob sty 20, 2007 18:22
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Kisiel » wt wrz 08, 2009 13:12

prezesso, dzięki za odpowiedz, ale skoro mam zamienić miejscami 85 z 87 to 85 chyba powinno iść pod "siłownik" a nie pod "przekaźnik" :)


[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt wrz 08, 2009 15:10

Kisiel pisze:prezesso, dzięki za odpowiedz, ale skoro mam zamienić miejscami 85 z 87 to 85 chyba powinno iść pod "siłownik" a nie pod "przekaźnik" :)
tak jest, sorki za "literówkę" - powinno być "siłownik".

Ja mam dodatkowo przeprowadzone kable do przycisku chwilowego, którym od wewnątrz otwieram klapę za pomocą siłownika :bajer:

A tak jak, teraz chodzi?
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 15:11 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.


Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2284
Rejestracja: sob sty 20, 2007 18:22
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Kisiel » wt wrz 08, 2009 19:00

okazał się zły przekaźnik, teraz wszystko działa na moim starym sposobie podłączenia

problem teraz mam taki skąd wziąć +12V w klapie bagażnika (lub z tyłu samochodu) na STAŁE??? nie ciągnąłem przewodu plusowego od centralki bo nie wiedziałem, że będzie potrzebny, wszystkie maskownice mam już dawno pozakładane, bardzo ciężko jest przepchać kabelek przez tylny "słupek" i przez otwory w klapie i chciałbym teraz tego uniknąć, jeśli oczywiście jest możliwe "złapanie na stałe" plusa gdzieś z tyłu????


[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt wrz 08, 2009 19:53

Kisiel pisze:jeśli oczywiście jest możliwe "złapanie na stałe" plusa gdzieś z tyłu????
raczej nie widzę takie opcji, chyba, że prąd, który jest na stałe we wtyczce dochodzącej do zamka tylnej klapy, on jest odpowiedzialny za załączanie lampki w bagażniku (wiesz, nawet sam o tym wcześniej nie pomyślałem).

lub

Będziesz musiał (+) pociągnąć przez słupek/próg do skrzynki bezpieczników gdzie masz zamontowany przekaźnik, to jest najlepsza opcja podłączenia siłownika do klapy. Na miejscu masz tam napewno centralkę alarmu, przekaźnik siłownika i prąd +12V ze skrzynki bezpieczników. U mnie jest tak podłączone, fakt, że mam sporo kabli przy skrzynce bezpieczników, ale wszystkie są w jednym miejscu.
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 19:56 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.


Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2284
Rejestracja: sob sty 20, 2007 18:22
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Kisiel » wt wrz 08, 2009 20:43

prezesso, dzięki za pomysł, nie wiem dlaczego sam na to nie wpadłem i na upartego umieszczałem przekaźnik przy siłowniku w klapie :)
umieszczę przekaźnik przy centralce a położony już kabelek wykorzystam na plusa do siłownika, masa przecież jest w bagażniku :)


[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości