Łozyska amortyzatorów przód

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

leonbubu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 25, 2007 20:38
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Kontakt:

Łozyska amortyzatorów przód

Post autor: leonbubu » pn mar 16, 2009 20:53

Interesują mnie jakies wskazówki wymiany bo mi pukają czy mozna wymienic bez wyjmowania amorów ?? jaki najprostrzy sposób na wymianę...



Toledziak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: ndz lut 22, 2009 00:45
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Toledziak » pn mar 16, 2009 20:56

Z tego co wiem to bez wyjęcia kolumny się nie obejdzie. Można powiedzieć,że te łożyska ukryte są w poduszce amorka.



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 16, 2009 20:59

trzeba wyciągać całą kolumnę. Jak będziesz wyjmował to nie odkręcaj zwrotnicy od kolumny (dwie śruby w połowie kolumny na klucz 18-19, gdyż wtedy po skręceniu będziesz jeszcze musiał jechać na ustawienie geometrii kół, lepiej odkręć drążek kierowniczy i zdejmij zwrotnicę z dolnego sworznia odkręcając i wyjmująć śrubę na klucz 13 zabezpieczjącą przed wysunięciem sworznia.


Obrazek
Obrazek

leonbubu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 25, 2007 20:38
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Kontakt:

Post autor: leonbubu » pn mar 16, 2009 21:03

Kurde to troche bedzie zabawy a w Mk2 jest inaczej bo kumpel mi mówił ze wymieniał bez wyjmowania kolumny ?



Awatar użytkownika
miś fazi
_
_
Posty: 6627
Rejestracja: ndz cze 11, 2006 13:01
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: miś fazi » pn mar 16, 2009 21:07

leonbubu pisze:Kurde to troche bedzie zabawy a w Mk2 jest inaczej bo kumpel mi mówił ze wymieniał bez wyjmowania kolumny ?



kurcze to jakiś cyrkowiec :bajer:



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 16, 2009 21:08

leonbubu pisze:bo kumpel mi mówił ze wymieniał bez wyjmowania kolumny ?
to chyba ma golfa rajdowego bez błotników wewn. i zewn. :helm:


Obrazek
Obrazek

kamil12345678
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 171
Rejestracja: pn lis 12, 2007 18:01
Lokalizacja: radom
Kontakt:

Post autor: kamil12345678 » pn mar 16, 2009 21:10

da radę trzeba tylko scisnąc sprezyne sciągaczem i pojawia sie luka na wymiane mi się udało



leonbubu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 25, 2007 20:38
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Kontakt:

Post autor: leonbubu » pn mar 16, 2009 21:12

he no moze :helm: a moze wystarczy nie wiem same poduszki gumy ? czy to razem z łozyskiem bo jak podniose na lewarku to jest luz na boki tylko ?



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 16, 2009 21:13

kamil12345678 pisze:pojawia sie luka na wymiane mi się udało
a czy miałeś przymocowaną poduszkę do amorka taką małą nakrętką???


Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_
Posty: 6627
Rejestracja: ndz cze 11, 2006 13:01
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: miś fazi » pn mar 16, 2009 21:13

jest sens sie mordować ? no chyba że nie chciałeś potem ustawiać kąta koła



kamil12345678
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 171
Rejestracja: pn lis 12, 2007 18:01
Lokalizacja: radom
Kontakt:

Post autor: kamil12345678 » pn mar 16, 2009 21:14

miałem



leonbubu
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 74
Rejestracja: pn cze 25, 2007 20:38
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Kontakt:

Post autor: leonbubu » pn mar 16, 2009 21:15

kamil12345678 pisze:da radę trzeba tylko scisnąc sprezyne sciągaczem i pojawia sie luka na wymiane mi się udało
A sam cięzar auta nie wystarczy to co jak odkręce tą górną sróbe to się podniesie auto ??



kamil12345678
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 171
Rejestracja: pn lis 12, 2007 18:01
Lokalizacja: radom
Kontakt:

Post autor: kamil12345678 » pn mar 16, 2009 21:19

nie trzeba scisnac sprezyne pozniej opuscic ruchoma czesc amora na sam dól i troche sie trza nagimnastykowac ale da rade i poduszka z łozyskiem wychodzi.Pózniej jest pewna trudnosc jak juz sie wsadzi poduszke to trzeba podniesc czesc ruchomą amortyzatora do góry zebywyszła górą przez łożysko.



kamil12345678
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 171
Rejestracja: pn lis 12, 2007 18:01
Lokalizacja: radom
Kontakt:

Post autor: kamil12345678 » pn mar 16, 2009 21:19

nie trzeba scisnac sprezyne pozniej opuscic ruchoma czesc amora na sam dól i troche sie trza nagimnastykowac ale da rade i poduszka z łozyskiem wychodzi.Pózniej jest pewna trudnosc jak juz sie wsadzi poduszke to trzeba podniesc czesc ruchomą amortyzatora do góry zebywyszła górą przez łożysko.



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 84 gości