coś piszczy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kwama
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: czw kwie 12, 2007 21:05
Lokalizacja: małopolska

coś piszczy

Post autor: kwama » wt sty 15, 2008 21:29

Witam wszystkich
Mam taki problem. w moim golfiku 1.4 coś PISZCZY coś Bardzo denerwuje :hmm:.
Przy odpalonym silniku,na postoju słychać popiskiwanie jakiegoś jak mniemam łożyska.
nie jest to alternator ani napinacz (bo zrzuciłem pasek i dalej jest to samo), nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie.Przestaje piszczeć gdy dodaję gazu i zaczuna gdy puszczam noge z gazu.Pasek rozrządu i napinacz był wymieniony 10 000km temu.
Proszę o jakieś podpowiedzi bo na wyszukiwarce nie wiem nawet czego szukać :kufel:



Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master
Posty: 1307
Rejestracja: sob lis 25, 2006 23:39
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: coś piszczy

Post autor: Szosownik » śr sty 16, 2008 11:08

kwama pisze:Witam wszystkich
Mam taki problem. w moim golfiku 1.4 coś PISZCZY coś Bardzo denerwuje :hmm:.
Przy odpalonym silniku,na postoju słychać popiskiwanie jakiegoś jak mniemam łożyska.
nie jest to alternator ani napinacz (bo zrzuciłem pasek i dalej jest to samo), nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie.Przestaje piszczeć gdy dodaję gazu i zaczuna gdy puszczam noge z gazu.Pasek rozrządu i napinacz był wymieniony 10 000km temu.
Proszę o jakieś podpowiedzi bo na wyszukiwarce nie wiem nawet czego szukać :kufel:
a wymieniałeś pompę wody
w niej też jest łożysko które może wydawać dźwięk



Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: śr lis 07, 2007 20:32
Lokalizacja: Lędziny
Kontakt:

Post autor: papaj » śr sty 16, 2008 16:14

dokładnie tak jak wyżej, u mnie tez byly dziwne dzwięki wydostające się z pompy wody, piszczy nie tyle łożysko pompy ale wirnik ociera o obudowe, gdy jest luz na łożysku

PS jak coś to mam taką pompe, nówka nigdy nie zakładana za 30 dychy oddam


http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165

bogoria
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 152
Rejestracja: pt sty 26, 2007 21:33
Lokalizacja: legnica

Post autor: bogoria » śr sty 16, 2008 19:29

ja stawiam na pasek. co prawda nie wiem czy masz wielorowek, ale możesz spróbować pryskać na niego spryskiwaczem wodą. ja też mam takie delikatne popiskiwanie na wolnych. jeżeli woda pomoże to wiesz co robić



kwama
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: czw kwie 12, 2007 21:05
Lokalizacja: małopolska

Post autor: kwama » śr sty 16, 2008 20:44

Witam wszystkich
dzięki za podpowiedzi,ale pasek to napewno nie bo jak go zdejmę to jest to samo.
co do pompy wody to muszę jeszcze dokładnie sprawdzić, ale sciągałem obudowę z paska rozrządu i wygląda że jest tam wszystko ok. a te piski lokelizowałbym po drugiej stronie od strony skrzyni.Mam nadzieję że to nic poważnego :hmm:



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr sty 16, 2008 21:03

kwama pisze:te piski lokelizowałbym po drugiej stronie od strony skrzyni.Mam nadzieję że to nic poważnego :hmm:
no ja też borykam się z takim problemem. Piszczy tylko wiosną lub jesienią i zimą przy odpalaniu zimnego silnika. Jest różnica w pisku, jeżeli na wolnych bez sprzęgła wcisnę gazu, wtedy jakby się coś szybciej obracało. Piszczy wtedy, gdy chodzi na wolnych lub jedzie na którymś z biegów. Jak silnik się rozgrzeje, to przestaje piszczeć. Odgłos też zlokalizowałem z okolic komory między silnikiem a skrzynią. Piski ustają po chwili wciśnięcia pedału sprzęgła, tak jakby coś przestało wirować czy coś takiego.
Powiem tak,że jeżdżę z tym już od listopada 2006 roku, zrobiłem autem 40 tys. km i nic się nie dzieje, ale podejrzewam, że to łożysko oporowe, u ciebie kolego też może to być.

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr sty 16, 2008 21:08 przez prezesik25, łącznie zmieniany 2 razy.


Obrazek
Obrazek

kwama
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: czw kwie 12, 2007 21:05
Lokalizacja: małopolska

Post autor: kwama » śr sty 16, 2008 21:12

prezesso u mnie nie ma znaczenia czy mam wciśnięte sprzęgło czy nie.
ale zastanawiam się czy to nie łożysko na wałku głównym skrzyni. Jutro sprawdzę stan oleju w skrzynce. :crazy:



Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2901
Rejestracja: pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » śr sty 16, 2008 21:14

kwama pisze:czy to nie łożysko na wałku głównym skrzyni. Jutro sprawdzę stan oleju w skrzynce
ni ja mam stan oleju w normie a i tak piszczy


Obrazek
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 72 gości