Felgi 4x98 podejda na rozstaw 4x100?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kkkubek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: kkkubek » pn lis 21, 2005 23:17

Zbikra pisze:Dorzucę swoje 3 grosze, bo zauważam pewną niewiedzę w temacie.
Uważam, że w obręczy samochodowej najważniejszym, ale najbardziej bagatelizowanym parametrem jest średnica otworu centrującego. To właśnie przez otwór i piastę centrującą, A NIE PRZEZ SZPILKI, następuje przenoszenie obciązenia masy pojazdu na koła oraz centrowanie koła na piaście. Szpilki służą jedynie do mocowania obręczy do piasty. Jeśli zatem to mocowanie będzie niesymetryczne (a przy zastosowaniu śrub pływających mimośrodowość jest nieunikniona) i, dodatkowo, otwór centrujący w feldze będzie większy niż średnica kołnierza na piaście to może być dramat - na szpiki będą działać naprężenia tnące, które mogą doprowadzić do obcięcia szpilki. Spotkałem się już 4-krotnie z takim przypadkiem (pracuję w serwisie ogumienia) - jeden z nich zakończył się urwaniem koła i śmiercią kierowcy. Stosowanie zatem "obejść" typu plastikowe wkładki do otworu centrującego to narażanie siebie i pasażerów na wypadek.
Reasumując: stanowczo odradzam stosowania felg innych (tzn z innym rozstawem szpilek, centrowaniem i offsetem) niż nominalnie zalecane przez producenta.
Co z tego ze pracujesz w takim zakladzie,szukajac takich srubek jezdzilem po naszych wspanialych polskich zakladach i w zadnym nie wiedzieli co to sruby plywajace,poprostu to jest smieszne,uwazali ze to jest niemozliwe.Taka sruba posiada poprostu specjalny kolniez dzieki ktoremu sruba jest ruchoma a co do piasty mozna pierscienie wytoczyc a nie kupowac platikowe,ale moze tego tez w naszysz zakladach nie wiedza,jak pisalem wczesniej smigalem na takich srubach i nie bylo problemu,jesli robia to takie firmy jak MOMO to mysle ze raczej sa madrzejsi i by tego nie robili jak by byla lipa.

NORD-VAG.PL

Awatar użytkownika
okoG60
Powered by G60
Powered by G60
Kontakt:

Post autor: okoG60 » wt lis 22, 2005 00:46

pierścienie centrujące się stosuje i to nie jest żadna nowość, tylko nie plastikowe. w serwisie gdzie ja jeżdze zakładają aluminiowe. sruby służą tylko do przymocowania felgi żeby nie spadła przeciesz felga nie opiera się na srubach tylko na piaście. możesz nawet na dwóch śrubach jeździć

zapraszam do obejżenia mojego nowego nabytku, Nowe fotki:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2140557#2140557

tutaj moje byłe cacuszko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=127275

Awatar użytkownika
kls
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kls » wt lis 22, 2005 00:56

po co sruby plywajace???
4x98 bez problemu podchodzi na 4x100, wazne tylko zeby felga idealnie pasowala na piaste, wtedy nie ma problemu z wkreceniem srub,,, mozna zastosowac plastikowe pierscienie centrujace po 10pln za sztuke i po problemie

pssst...pssst...

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lis 22, 2005 01:54

kls pisze:po co sruby plywajace???
4x98 bez problemu podchodzi na 4x100, wazne tylko zeby felga idealnie pasowala na piaste, wtedy nie ma problemu z wkreceniem srub,,, mozna zastosowac plastikowe pierscienie centrujace po 10pln za sztuke i po problemie
no walsnei typowe podejscie :rotfl: ... takich co do maluchow wkladaje fele 4x100 od bmw!! i pozniej sruba po dociagniecu jest wygieta!!! poza tym fela nie trzyma sie na piascie!

bez sruby plywajacej dociagasz srube i ona nie opiera sie cala srednica stozka tylko w 1 punkcie! (matematyka szkoly podstawowej sie klania ;) ) co zle trzyma felge i bardziej dziala na scinanie dla sruby oraz mozliwosc odkrecenia sie jej... jak dociagniesz na maxa to jest mozliwosc ze nei peknie a sie wykrzywi co jest bardzo rozsadne... ehhh takie wlasnie czynnosci to samobojstwo!! i po to wlasnei sa sruby plywajace!

sorki ale tym stwierdzeniem nie zalamales :( niech Bóg bedzie z toba jak tak przykrecasz kola! :hehe:
pzdr

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
Arcturus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Arcturus » wt lis 22, 2005 09:25

Mapet słusznie prawi! :pub:

Awatar użytkownika
kls
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kls » wt lis 22, 2005 11:25

sluchaj gdybym nie byl pewnien i nie mial tak u siebie to bym sie nie odzywal, co ty mi mowisz o matematyce??? nawet niektore firmy produkujace felgi sprzedawaly 4x98 jako 4x100 nikomu o tym nie mowiąc.

pssst...pssst...

Awatar użytkownika
Dawca_Nerek
Forum Master
Forum Master

Post autor: Dawca_Nerek » wt lis 22, 2005 11:25

MAPET pisze:niech Bóg bedzie z toba jak tak przykrecasz kola!
MAPET, ja zawsze wiedziałem że w Polsce mamy wielu bohaterów :okej:

Obrazek
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lis 22, 2005 18:22

kls pisze:sluchaj gdybym nie byl pewnien i nie mial tak u siebie to bym sie nie odzywal, co ty mi mowisz o matematyce??? nawet niektore firmy produkujace felgi sprzedawaly 4x98 jako 4x100 nikomu o tym nie mowiąc.
1 slysze.... i szczerze to watpie! a jak tak to od razu to widac przy przykrecaniu kola!

Obrazek

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » wt lis 22, 2005 20:24

Kiedyś miałem kolegę który odemnie kupił stalowe wypasione fele 14 cali 4*100i załadował je do alfy ale bez tych pływających śrób.Panowie w czasie jazdy to myślałem że zbliżamy sie do bariery dżwięku tak trzęsło i wibrowało budą.Także lipa.Dziś byłem u oponiarza , on terz stwierdził że po co stosować te śruby pływające jak można założyć fele o tym co trzeba rozstawie .Każdy robi jak uważa.Dla mnie półśrodki to o kant :ass: .Ma być jak fabryka pisze a nie jakieś tam żeglowania ze śrubami .Tak ja uważam z całym szacunkiem dla reszty braci.Pozdrawiam wszystkich .

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lis 22, 2005 21:15

no ok ale jak sobei ktos znalazl wymazone fele super cena ciezko znalezc 2 egzemplarz no i niestety sa 4x98? to co ? na takie wlasnie przypadki sa sruby plywajace ;) a jak komus wisi na wzorze fel lub wie ze znajdzie 4x100 tez bym oczywiscie szukal 4x100
pzdr

Obrazek

Awatar użytkownika
kkkubek
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: kkkubek » wt lis 22, 2005 21:37

MAPET pisze:no ok ale jak sobei ktos znalazl wymazone fele super cena ciezko znalezc 2 egzemplarz no i niestety sa 4x98? to co ? na takie wlasnie przypadki sa sruby plywajace ;) a jak komus wisi na wzorze fel lub wie ze znajdzie 4x100 tez bym oczywiscie szukal 4x100
pzdr
O to wlasnie w tym chodzi,dobrze piszesz Mapet :pub: U mnie wlasnie tak bylo,mialem zasrany rozstaw 4x98 i nic nie mozna bylo ciekawego znalesc,a zobaczylem felunek na 4x100 w dobrej cenie wiec od razu bralem nawet sie nie zastanawiajac,bo mozna zastosowac srubki ktore sa przystosowane do tego i bez obrazy,ale smiesza mnie ludzie ktorzy mowia ze to niebezpieczne i jakies kombinacje i lipa,a szczegulnie ci z zakaldow gdzie powinni najlepiej o tym wiedziec,a jak co do czego to nic nie wiedza :grrr: :panna:

NORD-VAG.PL

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”