[mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_
Posty: 7247
Rejestracja: śr lut 23, 2011 13:14

Re: [mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Post autor: marcin7x5 » pn maja 18, 2020 21:39

Dziwne że otwierałoby go po ponownym uruchomieniu silnika. Sprawdź bo nie zaszkodzi.



haterkmp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr maja 24, 2017 12:51

Re: [mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Post autor: haterkmp » wt maja 19, 2020 22:34

Zawór sprawdzony - zachowuje się dobrze. Sprawdziłem jeszcze EVAP - też działa zgodnie z książką. Już nie mam pomysłów...



Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_
Posty: 7247
Rejestracja: śr lut 23, 2011 13:14

Re: [mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Post autor: marcin7x5 » śr maja 20, 2020 16:02

Sprawdź jeszcze jakie ecu widzi obciążenie silnika po tym ponownym uruchomieniu.



haterkmp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr maja 24, 2017 12:51

Re: [mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Post autor: haterkmp » śr maja 20, 2020 22:31

W sumie nie zwróciłem na to uwagi. W piątek wymienię czujnik temperatury - może faktycznie coś świruje ale tak szybko, że viaken tego nie widzi a ECU wyłapuje. Czytałem też o przepływomierzu, żeby wykąpać go w alkoholu. Mam też naowy wentylator ze szrotu. W piątek będę walczył - jutro jeszcze muszę do pracy iść...



haterkmp
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr maja 24, 2017 12:51

Re: [mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Post autor: haterkmp » pt maja 22, 2020 20:24

Założyłem nowy czujnik, wentylator. Nic się nie zmieniło. Obciążenie takie samo. Ostatni pomysł przed pocięciem golfa na złomie to lambda za katem. Wiadomo - aqy pożera wręcz olej więc może się nagaru nazbierało i się zabiła. A nie jest podgrzewana jeśli silnik ma powyżej 73st. i nie jest "mocno" brana pod uwagę sterownika na zimnym silniku. Jak się do niej dostać żeby nie urwać 20-letniej rury wydechowej?



Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_
Posty: 7247
Rejestracja: śr lut 23, 2011 13:14

Re: [mk4] AQY problemy po odpaleniu ciepłego motoru

Post autor: marcin7x5 » sob maja 23, 2020 18:51

Najlepiej to sprawdzić jej działanie uruchamiając jej test kata. Jeżeli sonda działa dobrze to sterownik silnika pozwoli na jego przeprowadzenie.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk4 (1997 - 2005)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości