IV 2.0 115kM - tylko gdy wilgotno nie pali jeden cylinder
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
IV 2.0 115kM - tylko gdy wilgotno nie pali jeden cylinder
Nie dokopałem się podobnego przypadku. Moja czwóreczka od miesiąca szwankuje - od kiedy to zaparkowałem dłużej (4 dni) pod chmurką jesienną porą. Uruchamia się bezproblemowo troszkę poszarpuje, a po krótkim czasie ewidentnie czuć, że jeden cylinder zdecydowanie ma problemy. Jako, że po dłuższej przejażdżce (przypuszczam właśnie że jak się obsuszy) czy też po parkowaniu w , garażu objawów prawie nie miał odpuściłem temat, ale zamówiłem świece i kabelki. Po ich wymianie jednak bez zmian, a mam wciąż takowe błędy : 17606, 16795, 16684, 16686
Poradźcie proszę jak go usprawnić.
Poradźcie proszę jak go usprawnić.
Re: IV 2.0 115kM - tylko gdy wilgotno nie pali jeden cylinder
Profilaktycznie można zmierzyć kompresję bo może ten drugi gar niedomaga. Ale cewkę też mogłeś zmienić. W benzynowych wymiana kabli, świec, cewki jest rzeczą że tak powiem profilaktyczną. Co jakiś czas warto wymienić nawet jak nie ma wypadania zapłonów.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Sprawdź również czy pompa sai działa prawidłowo na zimnym silniku.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Sugerujecie, że wszystkie 3 rzeczy muszę zrobić ?! Wymienić jeszcze cewkę i czujnik i lambde ?! Liczyłem na to, że komp wykazuje 3 problemy, ale faktycznie jest jeden.
Wypadanie zaplonu. Jak wypada to logiczne że paliwo niedopalone idzie w wydech to masz błąd na składzie mieszanki czyli lambdy itd. zajmij się wypadaniem zapłonu.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie do końca. Wypadanie zapłonu to może być też brak kompresji lub wtrysku benzyny.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
To od czego zacząć, bo wygląda, że jednak nie potrzebnie zamówiłem cewkę
Skoro zamówiłeś cewkę - a zakładam, że renomowanej firmy - to ją podmień. A nuż to będzie to akurat. Wymiana cewki jest jeszcze najmniej czasochłonną sprawą. Pomiar kompresji i sprawdzenie wtryskiwaczy już nie jest takie proste i trzeba mieć czym mierzyć.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Czyli , że kompresja i wtrysk na jednym cylindrze zależny jest od wilgoci czy temperatury ? Na pewno nic z tych błędów 17606, 16795, 16684, 16686 nie wynika wprost ?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
jednak to cewka była przyczyną, po zdemontowaniu starej nawet zauważyłem małą ryskę (pęknięcie) na jej obudowie, przez które dostawała się wilgoć