1.4 16v grzechotanie pod obciążeniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.4 16v grzechotanie pod obciążeniem
Temat wałkowany wiele razy, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania problemu.
Wysoki bieg, 2000rpm, gaz w podłogę = dźwięk jak na filmiku.
Widziałem już wiele teorii, zawory, skrzynia, czujnik spalania stukowego(podobno po odłączeniu problem znika)
Na 98 mniej słyszalne.
Ktoś to ogarnął?
Wysoki bieg, 2000rpm, gaz w podłogę = dźwięk jak na filmiku.
Widziałem już wiele teorii, zawory, skrzynia, czujnik spalania stukowego(podobno po odłączeniu problem znika)
Na 98 mniej słyszalne.
Ktoś to ogarnął?
Re: 1.4 16v grzechotanie pod obciążeniem
Taki urok silnika. Problem jest wtedy gdy ten stukot nie znika po kilku sekundach.
No to załóżmy, że dźwięk utrzymuje się do przekroczenia 3000rpm, czyli dłużej niż 2sek. Co to znaczy? Zastanawiałem się też nad wtryskami.
Jeżeli zanika to dobrze. Zalej go paliwem na innej stacji i porównaj. U mnie kiedyś mocno grzechotało jak zalałem silnik olejem zapewne podrobionym. Po wymianie przestało. Nieraz przyczyną spalania stukowego może być zbyt dużą kompresja lub zbyt uboga mieszanka.
To chyba nie olej. Wymieniłem nowiutkiego castrola na valvoline i nic. Jedyne co mi przychodzi do głowy to żarzący się nagar.. Ale nie mam pewności, czy ten dźwięk z filmu to faktycznie spalanie stukowe?
Nie licz , że całościowo przestanie grzechotać przy nagłym dodaniu gazu. Poczytaj sobie i porównaj dźwięki o stukającym tłoku...
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Na LPG u mnie nie istnieje Na benzynie stuka. Podglądając korekty na pełnym gazie ma za ubogo na benzynie.
Niedawno wymieniłem sonde lambda na oryginał ngk, więc mieszanka jest ok. Duża kompresja? Nwm chyba pora ją zmierzyć.marcin7x5 pisze: ↑sob sty 26, 2019 16:43Jeżeli zanika to dobrze. Zalej go paliwem na innej stacji i porównaj. U mnie kiedyś mocno grzechotało jak zalałem silnik olejem zapewne podrobionym. Po wymianie przestało. Nieraz przyczyną spalania stukowego może być zbyt dużą kompresja lub zbyt uboga mieszanka.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
Nie szukałem, może być zapchany filtr paliwa bo nie wymieniałem, może niedomaga regulator ciśnienia paliwa po latach. Teraz jak mam LPG to mnie już to mało obchodzi Na LPG idzie jak przecinak
Należy pamiętać że LPG spala się inaczej niż Pb i zapewne ma też inną liczbę oktanową przez co może nie stukać. Tak samo jest jak zatankuje się pb98...
Fajnie, ale dedykowane jest paliwo 95. No cóż na razie bd lał 98. Jak znajdę problem to postaram się to opisać..
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
Jak kupiłem Golfa to miałem ponad połowę baku niemieckiego paliwa. Jak zużyłem i zatankowałem polskie to czar prysnął....te silniki chyba są wymagające paliwowo.
Dlatego warto podejrzeć korekty zapłonu w sterowniku silnika.