Problem z płynem chłodniczym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: VW Bora 1.6 74 kW
- Silnik: AKL
Problem z płynem chłodniczym
Witam. Na sam początek dodam, że jestem tu nowy. Problem jest z płynem chłodniczym, gdy zaleje go do poziomu max i przejadę ok 100 km to poziom płynu spada do poziomu min. Następnie mogę jeździć bez żadnego problemu ponieważ więcej płynu nie ubywa. Zauważyłem również inne sytuacje:
1. Gdy zrobię trasę i odkręcę korek to na drugi dzień, gdy silnik jest zimny poziom płynu wraca do poziomu max.
2. Jeśli po trasie nie odkręcę korka to na drugi dzień, gdy silnik jest zimny dalej jest poziom min.
3. Gdy po trasie nie odkręcę korka i na drugi dzień utrzymuje się poziom min, doleje płyn do poziomu max, po trasie znów jest poziom min.
Nie zauważyłem żadnych wycieków, a ostatnio zmieniłem płyn chłodniczy (wcześniej objawy były podobne).
Dodam, że co jakiś czas muszę dolewać olej.
VW Bora 1.6 AKL 74kW.
1. Gdy zrobię trasę i odkręcę korek to na drugi dzień, gdy silnik jest zimny poziom płynu wraca do poziomu max.
2. Jeśli po trasie nie odkręcę korka to na drugi dzień, gdy silnik jest zimny dalej jest poziom min.
3. Gdy po trasie nie odkręcę korka i na drugi dzień utrzymuje się poziom min, doleje płyn do poziomu max, po trasie znów jest poziom min.
Nie zauważyłem żadnych wycieków, a ostatnio zmieniłem płyn chłodniczy (wcześniej objawy były podobne).
Dodam, że co jakiś czas muszę dolewać olej.
VW Bora 1.6 AKL 74kW.
Re: Problem z płynem chłodniczym
Wnioskuję z tego że masz ciśnienie w układzie wodnym po jeździe?
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
Skąd może się wziąć takie ciśnienie? Czyżby przez uszczelkę pod głowicą ?
Witam. Mam podobną sytuację z ubywaniem płynu. Po dolewce do poziomu pomiędzy min i max. płyn po pewnym czasie spada do minimum i tak zostaje. Nie ubywa nawet po kilkuset kilometrach.Po odkręceniu korka po jeździe płyn delikatnie sie podnosi. Może być inny powód niż uszczelka ? Golf V 1,9 TDI
-
- Nowicjusz
Witam. Czy ktoś zna albo wie gdzie znaleźć wymiary oringu uszczelniajacego krociec głowicy w 2.0 aqy?
-
- Nowicjusz
Zrobiłem test tester em CO2 i barwa płynu nie zmieniła się. Może być jednak inna przyczyna takich objawów czy tester kłamie?