Auto bierze olej, kopci, nierówne obroty przyczyna?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam zakupiłem w tamtym roku Golfa iv 1.6 silnik i mam taki problem strasznie żre olej przejechałem 5tyś km a już wlałem 4l oleju, używam oleju valvoline 10w40 dodatkowo kopci na biało i pod korkiem do oleju była biała maź ale pewnie przez małe trasy pokonywane zimą, i silnik na niskich obrotach nierówno pracują.
Podejrzewam albo pierścienie lub uszczelka pod głowicą które bardziej prawdopodobne według was? lub może coś całkiem innego?
Podejrzewam albo pierścienie lub uszczelka pod głowicą które bardziej prawdopodobne według was? lub może coś całkiem innego?
Może jedno i drugie. Masz maź lub tłuste plamy w zbiorniku wyrównawczym?
-
- Nowicjusz
Mazi nie ma ale płyn jest troszkę tłusty zamówiłem test do sprawdzenia uszczelki zobaczymy co wykażę i dodam, że auto z 5s w ciepły dzień jak dziś potrzebuję, żeby odpalić. Ale dziwne podobno gdy uszczelka pójdzie to powinno oleju przybywać a tu jest na odwrót
Wszystko zależy co z czym się miesza. Czy olej dostaje się do płynu chłodniczego czy na odwrót.
-
- Nowicjusz
Re: Auto bierze olej, kopci, nierówne obroty przyczyna?
Test na uszczelke od głowicy dziś przyszedł i kolor się nie zmienił czyli uszczelka dobra, czyli najprawdopodobniej pierścienie? ile będzie trzeba władować w naprawę ich? i czy da się sprawdzić czy to na pewno one są do wymiany, żeby nie wkopać się w niepotrzebne wydatki. Zapomniałem dodać, że co jakiś czas wywala i znika check niewłaściwa recyrkulacja spalin przez zanieczyszczony egr, a kilka dni temu był czyszczony a tu znowu checka wywaliło.
Remont to koszt ok 2500-3500 zł. Rozbierzesz to zobaczysz co będzie do roboty. Zwalisz głowicę to żal jej nie zrobić przy okazji. Do tego nowy rozrząd. I tak to się dodaje niestety te zł.