Jaki Silnik???? MPI czy FSI????
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam problem sprowadziłem z GERMANY Golfa 4 SPECIAL rok produkcji 2000 (modelowy 2001) według VINU 1.6 16V 105KM (MPI) auto nie miało mocy więc zacząłem szperać w aucie i okazało się że wtrysk 3 oraz listwa z klapkami do wymiany ale co się okazało na częściach jest nabity rok 2002 tak samo wszystkie szyby w aucie z numerem 2 ale co najlepsze części po numerach pasują od silnika FSI a FSI wychodziły od 2002 roku więc moim zdaniem albo wymieniony silnik albo VW by tak auto wypuścił? jakaś pomoc lub rada co robić?
Popatrz sobie jak wyglądają silniki o kodzie atn aus azd bcb. Są to silniki 16v 105 km. Silniki fsi faktycznie były od 2002 wiec zapewne mógł być wymieniony. Tyle że w Niemczech musi być stosowna adnotacja w papierach. Poza tym nie sądzę aby komuś opłacało się wymieniać silnik mpi na fsi bo to zupełnie inne typy.
żaden z tych silników oprócz pierwszego nie jest podobny ten pierwszy podobny ale tył jest inny :/ jeżeli by się okazało że jest wymieniony z MPI na FSI to wtopa po całości te FSI silniki podobno tragedia :/
No niestety ale nie były one bezproblemowe. Cierpiały na nagar w dolocie i awarię czujników noc a i nie były to tanie naprawy.