Szarpie silnikiem na wolnych obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam golfa IV 1.4 16V AXP. Od pewnego czasu zauważyłem że szarpie silnikiem na wolnych obrotach. Na początku były to pojedyńcze szarpnięcia co jakiś czas; z biegiem czasu te szarpnięcia się nasilały.Zaczęły się tez problemy z obrotami na ssaniu tzn na zimnym silniku wchodził mi na 1200 a potem schodził do ok.800. A teraz na zimnym wchodzi na 1000-900 i potem już normalnie te 800. Ostatnio mechanik wymienił przewody zapłonowe, cewkę(była mocno skorodowana), czyszczenie przepustnicy + adaptacja ale problem jak był tak jest. Za wszelkie porady i sugestie z góry dziękuje.
A świece wymienione? Jak będziesz je wykręcał to sprawdź czy nie masz na nich oleju bo może puszcza uszczelnienie pokrywy z wałkami rozrządu.
Świece były wymienione w tamtym roku. Teraz też były sprawdzane i są ok
Skoro układ zapłonu sprawdzony i pewny to pozostaje układ paliwa. Jakie masz czasy wtrysku?
Tego jeszcze nie sprawdzaliśmy. A jakie wartości powinny mieć dobre wtryski?
A w czym może jeszcze tkwić przyczyna? Dodam że cała ta historia się zaczęła kiedy wracałem z Chorwacji. Wtedy też przepalił mi się tłumik środkowy
Re: Szarpie silnikiem na wolnych obrotach
Może w przyszłym tygodniu podskocze do mechanika i posprawdzamy to
Re: Szarpie silnikiem na wolnych obrotach
W weekend zauważyłem że jak samochód jest nagrzany od słońca to te szarpania ustały lub pojawiają się sporadycznie. Możliwe że miałbym walnięty czujnik temperatury?