Szarpanie silnikiem epc i kontrolka esp.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Golf 4 1,4 16v APE 99rok.
Otóż dziwna sytuacja :
Wracam z pracy zatankowałem sobie (lotos) i znów zaczynają się kłopoty, a mianowicie
jechałem sobie spokojnie 80-100 km/h i nagle zaczął szarpać wiec delikatnie zwolniłem .
Próbowałem dogazować zapaloło się epc.. silnik wrócił do normy ale się zatrzymaŁEM, zgasiłem auto poczekałem chwilę odpaliłem znów (z problemami załapał tak jakby paliwa nie dostawał )epc zgasło, przygazowałem mu i zapaliła się kontrolka esp ...
Nie zastanawiając sie pojechałem dalej z palącą się kontrolką na odcinki 5 km szarpnął delikatnie raz
Podjechałem pod dom zgasiłem wypakowałem sie i zaprowadziłem samochód do garażu bez zadnych problemów kontrolek itp.
Teraz moje pytanie co to mogło być ?
Wiem że esp jest powiązane z przepustnicą (gdy się paliła nie szło jej zgasić guzikiem)
Najśmieszniejsze jest to że dzisiaj w pracy podpinałem kompa i nic 0 błędów
Jutro podepnę znów tylko może macie jakąś teorie na temat tego dziwnego zachowania .
Z góry dzięki !
Golf 4 1,4 16v APE 99rok.
Otóż dziwna sytuacja :
Wracam z pracy zatankowałem sobie (lotos) i znów zaczynają się kłopoty, a mianowicie
jechałem sobie spokojnie 80-100 km/h i nagle zaczął szarpać wiec delikatnie zwolniłem .
Próbowałem dogazować zapaloło się epc.. silnik wrócił do normy ale się zatrzymaŁEM, zgasiłem auto poczekałem chwilę odpaliłem znów (z problemami załapał tak jakby paliwa nie dostawał )epc zgasło, przygazowałem mu i zapaliła się kontrolka esp ...
Nie zastanawiając sie pojechałem dalej z palącą się kontrolką na odcinki 5 km szarpnął delikatnie raz
Podjechałem pod dom zgasiłem wypakowałem sie i zaprowadziłem samochód do garażu bez zadnych problemów kontrolek itp.
Teraz moje pytanie co to mogło być ?
Wiem że esp jest powiązane z przepustnicą (gdy się paliła nie szło jej zgasić guzikiem)
Najśmieszniejsze jest to że dzisiaj w pracy podpinałem kompa i nic 0 błędów
Jutro podepnę znów tylko może macie jakąś teorie na temat tego dziwnego zachowania .
Z góry dzięki !
Może być problem z czujnikiem ciśnienia w kolektorze ssącym.
zrobiłem skan kompem a oto wydruk błędów :
p0321 ignition/distributor engine speed input circuitrange
p1639 throttle position sensor C circuitRange
p1633 accelerator pedal position sensor 2 G185 signal too low
p1443 exhaust gas recirculation sensor (B) circuitlow input
p0107 manifold absolute pressure or bar.pressurelow input
Oczywiście wracając z pracy znów szarpnął po 10km zrobiłem redukcje gaz w podłogę to sie uspokoił i dojechałem bez wyświetlenia kontrolek .
p0321 ignition/distributor engine speed input circuitrange
p1639 throttle position sensor C circuitRange
p1633 accelerator pedal position sensor 2 G185 signal too low
p1443 exhaust gas recirculation sensor (B) circuitlow input
p0107 manifold absolute pressure or bar.pressurelow input
Oczywiście wracając z pracy znów szarpnął po 10km zrobiłem redukcje gaz w podłogę to sie uspokoił i dojechałem bez wyświetlenia kontrolek .
Moim zdaniem źle działający egr powoduje zakłócenia w kolektorze ssącym.
Możesz mi podpowiedzieć jak to sprawdzić dokładnie ? i co z resztą błędów ?
Jak nie masz pojęcia to lepiej podjedź do kogoś kto umie to zrobić i ma sprzęt. Co do błędów to wykasuj i je i sprawdź za jakiś czas które się powtórzą.
czyli mogę przez week jeszcze pojeżdzić normalnie ? nic się nie stanie przez ten cały bałagan ? tyle że będzie czasem przygasał ?
jeszcze dzisiaj się przejade troche agresywniej może coś się przeczyści
moge dodać jeszcze że przy przyspieszaniu delikatnie szarpie tzn raz szarpie raz nie zależy jak mu się spodoba
Trochę mnie to denerwuje bo przymierzałem się do sprzedaży a tu zaczyna świrować
jeszcze dzisiaj się przejade troche agresywniej może coś się przeczyści
moge dodać jeszcze że przy przyspieszaniu delikatnie szarpie tzn raz szarpie raz nie zależy jak mu się spodoba
Trochę mnie to denerwuje bo przymierzałem się do sprzedaży a tu zaczyna świrować