Wyrzuca olej przez bagnet
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć. Mój problem zaczął się jakiś miesiąc po kupnie mojego golf 4. Przez miarkę zaczął się wydobywać olej, przeczytałem, że odma jest zapchana i to dlatego. Okej wyczyściłem ale dalej to samo ale przejechałem niewielki dystans i odma znowu zawalona masłem, więc myślałem, że to wina oleju. Okej wymieniłem olej odma wyczyszczona, przewód jak i ta puszka przy silniku, wyczyszczona benzyną ekstrakcyjną. Wszystko złożyłem no i dalej to samo... Jaka może być tego przyczyna ? Normalnie już nie mogę z tym wytrzymać co 1tyś km trzeba dolewać niecałe 1l oleju...
Może masz przepaloną uszczelkę pod głowicą, albo blok silnika lub głowica ma jakieś mikropęknięcie i ciśnienie spalin wywala olej.
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
A możesz powiedzieć jak to sprawdzić co to może być dokładnie ? Będą jakieś dodatkowe objawy ?
Albo żle wyczyszczona odma , albo silnik już do remontu, zwłaszcza że dużo za duże tego oleju bierze
Czemu silnik do remontu? On tego oleju nie bierze, znaczy się wiadomo coś tam bierze ale praktycznie większość to wywala przez ten bagnet, no i nie wiem czy nie przez wlew lekko, bo zapocone trochę jest :/ No i nie jest tam jakiś mułowaty jak na 1.4 to wydaje mi się, że zbiera się tak jak powinien na swoje lata. Dodatkowo w filtrze powietrza jest olej... Cała przepustnica mokra od oleju i w filtrze powietrza znajduje się olej od strony przepustnicy...
Re: Wyrzuca olej przez bagnet
piter2204 Dzięki za podrzucenie linku Zrobiłem odpowietrzenie sobie, jeśli problem ustąpi chociaż częściowo to jestem winien Ci piwo