WITAM
probuje sie wziasc za rozebranie silnika i rozlozenie go na drobne kawalki
silnik to 1.6 16v AUS 2000r - nadaje sie tylko na zlom (panewki oporowe lezaly w misie olejowej, wal ponoc wytarty, do tego silnik nierowno pracowal, szarpalo nim)
mam go juz wyciagnietego z auta,silnik bez osprzetu, sam blok,
jakie klucze bede potrzebowal?
co w takim silniku jest aluminiowe, a co zwykly zlom?
czy zostawic sobie cos z tego silnika zeby ew. miec czesci zapasowe do nowego silnika AZD 2001r, ktory po przejechaniu 3 tys km zezarl mi juz litre oleju? ech mam pecha......
Jak rozlozyc silnik na czesci pierwsze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zostawił bym głowicę,korby tłoki...blok i wał złom,na korbach i głównych chyba jest wielokątna 11
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Skoro wstawiłeś "nowy" który pożera olej więc masz 2 silniki do remontu. Lepiej wymień pierścienie w tym AZD i pewnie problem ustanie. Co warto sobie zostawić ze starego - z pewnością pokrywę zaworów z wałkami bo lubią się wycierać. Korbowody z tłokami i głowicę też bym zostawił.
Ja wymieniałem pierścienie w 1.6 akl i chyba problem z olejem trochę przystanął z tego co wiem, ale zrobiłem przy okazji robienia uszczelki pod głowicą, dodatkowo wymieniłem uszczelniacze zaworowe bo tam też łykał olej, jeśli byś robił remont to i je zmień. Na twoim miejscu bym jeszcze zostawił miskę olejową bo lubi się zawadzić o podłoże. Pozdrawiam