1.8 AGN awaria, stukanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.8 AGN awaria, stukanie
Witam, piszę do was z prośbą o zdiagnozowanie potencjalnej usterki. Dzisiaj wracając z pracy silnik zaczął terkotać/stukać. Samochód nie stracił mocy (początkowo myślałem, że to jakaś osłona, wydech się obluzował bo jechałem po wyboistej drodze więc jechałem dalej bo nie było się gdzie zatrzymać), nie kopci, odpala bez problemu, obroty nie falują, olej na bagnecie jest, trekocze jak diesel z padniętymi wtryskami, miga kontrolka od ciśnienia oleju. Auto mam zagazowane, trekocze na obu paliwach tak samo. Na filmiku jak dodaję gazu tak jakby cichło. Sugestie Panowie?
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony wt kwie 15, 2014 15:03 przez BonoRono, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 1.8 AGN awaria, stukanie
Pompa oleju? Przez to brak oleju na gorze silnika, co skutkuje stukaniem popychaczy?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
1.8 AGN awaria, stukanie
Zmierz ciśnienie oleju powinno być,wolne 2 atm,2000 obr 80 stopni 3-4.5 atm.Może być i przytkany smok pompy oleju.
Miska ściągnięta. Niestety panewka w strzępach, naprawa nieopłacalna, muszę szukać silnika. Najlepsze jest to, że auto mam od 2 tyg :/
Panowie zastanawia mnie jedna rzecz.
Czy jest możliwe żeby ta awaria nastąpiła nagle? Machanik twierdzi, że poprzedni właściciel wiedział, że coś się dzieje z silnikiem i że coś było dolewane do oleju aby to zatuszować. W grudniu auto miało mieć wymiany rozrząd, olej i filtry (według poprzedniego właściela), ja co prawa planowałem zrobić to wszytsko po kupnie ale nie zdążyłem ;/
Czy jest możliwe żeby ta awaria nastąpiła nagle? Machanik twierdzi, że poprzedni właściciel wiedział, że coś się dzieje z silnikiem i że coś było dolewane do oleju aby to zatuszować. W grudniu auto miało mieć wymiany rozrząd, olej i filtry (według poprzedniego właściela), ja co prawa planowałem zrobić to wszytsko po kupnie ale nie zdążyłem ;/
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
1.8 AGN awaria, stukanie
Jak się tylko odezwie stukanie to nie raz 200 czy 300 metrów jest dużo bo to są przecież obroty silnika.Na panewki nie ma ratunku żadne dolewanie nie pomorze,szlif wału jest co 0.25mm co można dolać?
1.8 AGN awaria, stukanie
Czyli nie mogę mieć podstaw do rękojmi? Mechanik namawia mnie abym próbował bo nie wierzy że panewki tak poprostu się zużyły przy tym przebiegu.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
1.8 AGN awaria, stukanie
Wtedy jak ci kontrolka zaczęła migać już trzeba było robić a to była duża oznaka że jest coś nie tak z ciśnieniem oleju.Smok pompy jest czysty?czy załadowany.
1.8 AGN awaria, stukanie
Smok był czysty, tzn było tam trochę elementów metalowych, prawdopodobnie panewki.